Ścierki kuchenne – jak często je prać? Większość z nas robi to za rzadko

Myjemy naczynia, wycieramy je ścierką. Potem tym samym materiałem przecieramy zlew i blat. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że na ścierce gromadzą się bakterie i grzyby, które mogą być przyczyną wielu chorób układu pokarmowego. Mało kto wie, że ścierki powinniśmy prać i wymieniać częściej niż pościel.

Jak często wymieniać ścierki kuchenne?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Powinniśmy zwrócić uwagę, że obecne w niemal każdej kuchni ściereczki i ręczniczki często służą nam do kilku zadań – wycieramy w nie ręce, osuszamy nimi produkty spożywcze, przecieramy blaty. Dzięki takiemu postępowaniu stwarzamy bakteriom i grzybom idealne środowisko do rozmnażania się.

Jak często wymieniać ścierki w kuchni?

Na ścierkach kuchennych zbiera się 10 razy więcej bakterii niż na desce klozetowej. Naukowcy na kuchennych ręcznikach wykryli obecność m.in. bakterii E. coli. Zakażenie tymi bakteriami, czyli pałeczkami okrężnicy, jest jednym z najczęstszych powodów zatruć pokarmowych. Zakażenie może również prowadzić do ciężkich infekcji, powikłań, a nawet zapalenia opon mózgowych lub sepsy.

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że ścierki kuchenne powinniśmy wymieniać częściej niż pościel, a najlepiej, by po każdym użyciu wędrowały do kosza na pranie. Następnie pierzemy je z detergentem w temperaturze min. 60 stopni. Powinniśmy wykształcić w sobie nawyk mycia rąk po każdym dotknięciu materiałowych szmatek, tak by zapobiegać zakażeniu. A do wycierania talerzy czy innych przedmiotów, które mają bezpośredni kontakt z jedzeniem, należy używać ręczników papierowych. Nie jest to jednak ekologiczne rozwiązanie, dlatego dobrze rozważyć zakup kilku materiałowych ścierek i regularnie je prać.

Zobacz także: Aleksandra Kisiel mówi urodzie. Jak zadbać o cerę?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia