Ścierki kuchenne – jak często je prać? Większość z nas robi to za rzadko

Myjemy naczynia, wycieramy je ścierką. Potem tym samym materiałem przecieramy zlew i blat. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że na ścierce gromadzą się bakterie i grzyby, które mogą być przyczyną wielu chorób układu pokarmowego. Mało kto wie, że ścierki powinniśmy prać i wymieniać częściej niż pościel.

Jak często wymieniać ścierki kuchenne?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Powinniśmy zwrócić uwagę, że obecne w niemal każdej kuchni ściereczki i ręczniczki często służą nam do kilku zadań – wycieramy w nie ręce, osuszamy nimi produkty spożywcze, przecieramy blaty. Dzięki takiemu postępowaniu stwarzamy bakteriom i grzybom idealne środowisko do rozmnażania się.

Jak często wymieniać ścierki w kuchni?

Na ścierkach kuchennych zbiera się 10 razy więcej bakterii niż na desce klozetowej. Naukowcy na kuchennych ręcznikach wykryli obecność m.in. bakterii E. coli. Zakażenie tymi bakteriami, czyli pałeczkami okrężnicy, jest jednym z najczęstszych powodów zatruć pokarmowych. Zakażenie może również prowadzić do ciężkich infekcji, powikłań, a nawet zapalenia opon mózgowych lub sepsy.

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że ścierki kuchenne powinniśmy wymieniać częściej niż pościel, a najlepiej, by po każdym użyciu wędrowały do kosza na pranie. Następnie pierzemy je z detergentem w temperaturze min. 60 stopni. Powinniśmy wykształcić w sobie nawyk mycia rąk po każdym dotknięciu materiałowych szmatek, tak by zapobiegać zakażeniu. A do wycierania talerzy czy innych przedmiotów, które mają bezpośredni kontakt z jedzeniem, należy używać ręczników papierowych. Nie jest to jednak ekologiczne rozwiązanie, dlatego dobrze rozważyć zakup kilku materiałowych ścierek i regularnie je prać.

Zobacz także: Aleksandra Kisiel mówi urodzie. Jak zadbać o cerę?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia