Trwa ładowanie...

Ścieram i łączę z marchewką. Chrupanie tej surówki usłyszy nawet sąsiadka

Jeśli zastanawiasz się, jaką zrobić surówkę do obiadu, sięgnij po ten przepis. Zwykła surówka z kapusty może się schować, a całość zrobisz w kilka minut.

Surówka z marchewki i rzodkiewkiSurówka z marchewki i rzodkiewkiŹródło: Adobe Stock
d2di7lz
d2di7lz

Prosta, chrupiąca surówka do obiadu z marchewki i białej rzodkwi to sprawdzony sposób na to, żeby nikogo specjalnie nie trzeba było zachęcać do jedzenia. Wręcz przeciwnie - nieraz ze stołu znika szybciej niż kotlety. Wystarczy zetrzeć warzywa, doprawić i wymieszać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach

Surówka z marchewki i rzodkwi

Biała rzodkiew w sklepie przyciąga wzrok. Nie sposób nie zauważyć dużego, białego korzenia przypominającego gigantyczną pietruszkę. Wiele osób mija ją obojętnie, bo brakuje im pomysłu na to, jak wykorzystać ją w kuchni. A to wielka strata, bo skrywa w sobie dużo zdrowia. Jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, co wspomaga trawienie, ma w sobie witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę K i potas. Jest doskonałym źródłem beta-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A, niezbędną dla zdrowia oczu. Jeśli dodatkowo połączymy ją z marchewką, stworzymy duet idealny.

Pyszna surówka z marchewki Adobe Stock
Pyszna surówka z marchewkiŹródło: Adobe Stock

Marchew, podobnie jak rzodkiew, jest bogata w witaminy i minerały, a ich połączenie wzmacnia prozdrowotne właściwości obu warzyw. Dodatkowo słodycz marchwi doskonale równoważy ostry smak rzodkwi. Do tego odrobina jogurtu i nie pozostaje nic innego, jak zająć się chrupaniem.

d2di7lz

Chrupanie surowej rzodkwi może pomóc zneutralizować nieprzyjemny zapach z ust, np. po zjedzeniu czosnku lub cebuli. Bez obaw możesz zaserwować taką surówkę podczas romantycznego obiadu.

Składniki:

  • 1 biała rzodkiew,
  • 3-4 marchewki,
  • posiekany szczypiorek,
  • 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki majonezu,
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiew oraz marchewki dokładnie obierz.
  2. Zetrzyj warzywa na dużych oczkach tarki i przełóż do miski.
  3. Dodaj posiekany szczypiorek, majonez, jogurt naturalny i wymieszaj.
  4. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Możesz dodać też kilka kropli soku z cytryny.

Ekspresowa surówka z rzodkwi i marchewki jest już gotowa do chrupania. Świetnie urozmaici rodzinny obiad, zaskakując połączenie słodkiego i ostrego. Idealnie sprawdzi się do kotletów, rumsztyku z cebulką czy nawet smażonej ryby. Smacznego!

d2di7lz
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2di7lz
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj