Ścieram i łączę z marchewką. Chrupanie tej surówki usłyszy nawet sąsiadka
Jeśli zastanawiasz się, jaką zrobić surówkę do obiadu, sięgnij po ten przepis. Zwykła surówka z kapusty może się schować, a całość zrobisz w kilka minut.
Prosta, chrupiąca surówka do obiadu z marchewki i białej rzodkwi to sprawdzony sposób na to, żeby nikogo specjalnie nie trzeba było zachęcać do jedzenia. Wręcz przeciwnie - nieraz ze stołu znika szybciej niż kotlety. Wystarczy zetrzeć warzywa, doprawić i wymieszać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach
Surówka z marchewki i rzodkwi
Biała rzodkiew w sklepie przyciąga wzrok. Nie sposób nie zauważyć dużego, białego korzenia przypominającego gigantyczną pietruszkę. Wiele osób mija ją obojętnie, bo brakuje im pomysłu na to, jak wykorzystać ją w kuchni. A to wielka strata, bo skrywa w sobie dużo zdrowia. Jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, co wspomaga trawienie, ma w sobie witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę K i potas. Jest doskonałym źródłem beta-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A, niezbędną dla zdrowia oczu. Jeśli dodatkowo połączymy ją z marchewką, stworzymy duet idealny.
Marchew, podobnie jak rzodkiew, jest bogata w witaminy i minerały, a ich połączenie wzmacnia prozdrowotne właściwości obu warzyw. Dodatkowo słodycz marchwi doskonale równoważy ostry smak rzodkwi. Do tego odrobina jogurtu i nie pozostaje nic innego, jak zająć się chrupaniem.
Chrupanie surowej rzodkwi może pomóc zneutralizować nieprzyjemny zapach z ust, np. po zjedzeniu czosnku lub cebuli. Bez obaw możesz zaserwować taką surówkę podczas romantycznego obiadu.
Składniki:
- 1 biała rzodkiew,
- 3-4 marchewki,
- posiekany szczypiorek,
- 3-4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki majonezu,
- sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
Sposób przygotowania:
- Rzodkiew oraz marchewki dokładnie obierz.
- Zetrzyj warzywa na dużych oczkach tarki i przełóż do miski.
- Dodaj posiekany szczypiorek, majonez, jogurt naturalny i wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Możesz dodać też kilka kropli soku z cytryny.
Ekspresowa surówka z rzodkwi i marchewki jest już gotowa do chrupania. Świetnie urozmaici rodzinny obiad, zaskakując połączenie słodkiego i ostrego. Idealnie sprawdzi się do kotletów, rumsztyku z cebulką czy nawet smażonej ryby. Smacznego!