Sałatka z ryżem, kukurydzą i fasolką flażoletką, z dodatkiem pieczonego kurczaka
To danie może być posiłkiem zabieranym ze sobą do pracy, kolacją lub lekkim obiadem. Ryżowa sałatka według pomysłu Małgorzaty Kijowskiej, autorki bloga "Daylicooking", to kolejny przepis, który powstał z myślą o zagospodarowaniu pozostałego z obiadu pieczonego kurczaka. Przygotowanie zajmie bardzo niewiele czasu, więc to idealna propozycja dla zabieganych.
To danie może być posiłkiem zabieranym ze sobą do pracy, kolacją lub lekkim obiadem. Ryżowa sałatka według pomysłu Małgorzaty Kijowskiej, autorki bloga "Daylicooking", to kolejny przepis, który powstał z myślą o zagospodarowaniu pozostałego z obiadu pieczonego kurczaka. Przygotowanie zajmie bardzo niewiele czasu, więc to idealna propozycja dla zabieganych.
Składniki:
1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
mała puszka fasolki flażoletki
mała puszka kukurydzy
mały pęczek szczypiorku
porcja pieczonego kurczaka
Ryż wymieszać delikatnie wraz z fasolką, kukurydzą i posiekanym niezbyt drobno szczypiorkiem. Na końcu dodać w całości lub pokrojonego na mniejsze kawałki pieczonego kurczaka. Mięso można wymieszać z resztą składników lub podać bez mieszania. Taką sałatkę podawać z sosem, ma przykład majonezowym, jogurtowym lub mieszanym.
Sos:
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
2 łyżki dobrego ketchupu
ulubione zioła - ja dodałam natkę pietruszki
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Zobacz także: drobiowa wątróbka z cebulką
Flażoletka, fasolka użyta do tej sałatki, to mało popularna u nas odmiana. Jest bladozielonego koloru, w smaku przypomina najzwyklejszą białą fasolkę. Flażoletka (fr. flageolet) pierwszy raz została wyhodowana we Francji. Gabriel Chevrier prawdopodobnie zbyt późno zasadził zwyczajną białą fasolę, która nie zdążyła w porę dojrzeć przed zbiorami. Zebrał ją, zanim uzyskała biały kolor. Okazało się, że w niczym jej to nie zaszkodziło.