Ruskie pierogi. Jak je zrobić?

Sekretem wszystkich babć, które jak wiadomo, są mistrzyniami w lepieniu pierogów, jest bardzo ciepła woda, którą dodaje się do ciasta. To właśnie dzięki niej stanie się ono gładkie i elastyczne i będzie można rozwałkować je na cieniutki placek. Po ugotowaniu stanie się zaś miękkie i delikatne.

Ruskie pierogi. Jak je zrobić?Ruskie pierogi. Jak je zrobić?

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka dość ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 30 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 20 dkg chudego twarogu

Do polania pierogów:

  • śmietana lub wędzony boczek przesmażony

Przepis

  • Składniki na ciasto łączymy ze sobą, chwile wyrabiamy, można dodać trochę wody, tak by ciasto nie było zbyt twarde.
  • Ugotowane ziemniaki okraszamy przesmażonym boczkiem i zeszklona cebulką. Rozgniatamy na puree.
  • Doprawiamy pieprzem i solą. Gdy wystygną, dodajemy rozdrobniony twaróg i wszystko dokładnie łączymy.
  • Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy na 2 milimetrowy placek, szklanką wycinamy kółka, na każde nakładamy łyżeczką farszu i dokładnie sklejamy.
  • Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na gotującą się wodę wrzucamy stopniowo pierogi.
  • Delikatnie mieszamy i czekamy, aż wypłyną na wierzch. Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową do miski z zimną wodą i od razu odcedzamy je na durszlaku.
  • Pierogi podajemy polane tłuszczykiem z boczku lub kwaśną śmietaną.

Wybrane dla Ciebie

Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Z łopatki, ze schabu lub z indyka. Polskie dyskonty kuszą promocjami na mięso mielone
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Rośnie w wielu ogrodach. Pomoże ze wzdęciami i uczuciem przejedzenia
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Tak szybko wyczyścisz blachę z piekanika bez szkodliwej chemii. Brud i przypalenia odchodzą niemal same
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy