WAŻNE
TERAZ

Tajne posiedzenie Sejmu. Tusk zwrócił się do Czarzastego

Ruskie pierogi. Jak je zrobić?

Sekretem wszystkich babć, które jak wiadomo, są mistrzyniami w lepieniu pierogów, jest bardzo ciepła woda, którą dodaje się do ciasta. To właśnie dzięki niej stanie się ono gładkie i elastyczne i będzie można rozwałkować je na cieniutki placek. Po ugotowaniu stanie się zaś miękkie i delikatne.

Ruskie pierogi. Jak je zrobić?Ruskie pierogi. Jak je zrobić?

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka dość ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 30 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 20 dkg chudego twarogu

Do polania pierogów:

  • śmietana lub wędzony boczek przesmażony

Przepis

  • Składniki na ciasto łączymy ze sobą, chwile wyrabiamy, można dodać trochę wody, tak by ciasto nie było zbyt twarde.
  • Ugotowane ziemniaki okraszamy przesmażonym boczkiem i zeszklona cebulką. Rozgniatamy na puree.
  • Doprawiamy pieprzem i solą. Gdy wystygną, dodajemy rozdrobniony twaróg i wszystko dokładnie łączymy.
  • Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy na 2 milimetrowy placek, szklanką wycinamy kółka, na każde nakładamy łyżeczką farszu i dokładnie sklejamy.
  • Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na gotującą się wodę wrzucamy stopniowo pierogi.
  • Delikatnie mieszamy i czekamy, aż wypłyną na wierzch. Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową do miski z zimną wodą i od razu odcedzamy je na durszlaku.
  • Pierogi podajemy polane tłuszczykiem z boczku lub kwaśną śmietaną.
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇