Rozszyfruj tajemnicze symbole na etykietach

Czy wiesz, co jesz? Z pozoru banalne pytanie. Ale czy kiedykolwiek przeczytałeś z uwagą etykietę np. swojego ulubionego dżemu? Te najtańsze w swoim składzie mają cały szereg składników E i skomplikowane, tasiemcowe nazwy, które mogą przyprawić o ból głowy! To, co jemy, ma ogromy w pływ na nasz wygląd, samopoczucie, wydajność, a przede wszystkim zdrowie. Może warto zadać sobie pytanie - czy wiem, co jem?

Rozszyfruj tajemnicze symbole na etykietach
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

Czy wiesz, że prawie połowa Polaków nigdy nie sprawdza jakie konserwanty znajdują się w produkcie, który zamierzają kupić? Co więcej, podczas zakupów prawie w ogólne nie zwracamy uwagi na skład chemiczny żywności. Czas to zmienić! Ale jak? Kluczem do sukcesu jest wiedza. Aby przestać kupować napakowaną chemią żywność, a w konsekwencji zacząć jeść zdrowe produkty, musisz wiedzieć czego unikać.

Oczywiście nie chcemy nikogo straszyć i zmuszać, by wywracał swoje życie do góry nogami, gnał na wieś i zakładał przydomowy ogródek, w którym wszystko jest eko i bio – nie o to nam chodzi. Chcielibyśmy tylko zwrócić waszą uwagę, że to, iż coś zostało dopuszczone do sprzedaży i znajduje się na sklepowych półkach, niekoniecznie jest zdrowe.

Barwniki, zagęszczacze, konserwanty… i co jeszcze?

Zagęszczacze, ulepszacze smaku, konserwanty oraz barwniki znajdziesz w znaczniej większości produktów dostępnych w sklepach. Ich zadania są wszelakie – mają wydłużyć okres przydatności do pożycia, spulchnić, poprawić smak, zapach i wygląd produktu, zagęścić, ale na pewno nie wpłynąć pozytywnie na nasze zdrowie.

Większość z tych substancji może być powodem poważnych problemów zdrowotnych: astmy, zapaleń skórnych, kataru siennego, bóli żołądkowych. Zatem czy warto ryzykować?

Co właściwie oznacza symbol E?

Obecność literki E na etykiecie oznacza, że w składzie danego produktu znajdują się substancje dodatkowe, które naturalnie w nim nie występują. Natomiast trzy cyfry po symbolu E informują nas o kategorii, do której zaliczany jest dany składnik:

  • E 100–199 – barwniki,
  • E 200–299 – substancje konserwujące,
  • E 300–399 – przeciwutleniacze i synergenty,
  • E 400–499 – stabilizatory, emulgatory i substancje zagęszczające,
  • E 500–599 – spulchniacze,
  • E 600–699 – wzmacniacze smaku i zapachu,
  • E 900–1299 – substancje zastępujące cukier,
  • E 1300– 1451 –  modyfikowane skrobie.

Zanim jakiś składnik zostanie dodany do dopuszczonej do sprzedawanej żywności, musi być zbadany pod wieloma kątami, a producent ma obowiązek poinformować konsumenta, co znajduje się w oferowanym przez niego produkcie. Dlatego lista "składników E" stale się powiększa.

Z jednej strony to dobrze – wiemy, co znajduje się w spożywanym przez nas jedzeniu, ale z drugiej, czy ta wiedza uchroni nas przed skutkami przetworzonej żywności? Owszem, wszystkie dodatkowe substancje zostały przebadanie pod względem szkodliwości dla naszego zdrowia i dopuszczone do sprzedaży, ale znaczna ich część nie została sprawdzona pod kątem długotrwałego stosowania i konsekwencji zdrowotnych. A co najważniejsze i najbardziej niepokojące – nie wiemy, jak owe substancje wpływają na nasz organizm, kiedy są łączone.

Zobacz także wideo: Aromaty spożywcze. Co powinniśmy o nich wiedzieć?

Jednak nie wszystkie substancje zakwalifikowane do grupy "składników E" są sztucznie otrzymane. Istnieje szereg substancji produkowanych w sposób naturalny. Oto niektóre z nich:

  • E 441 (żelatyna) – stosowana w galaretkach i sosach, pozyskiwana jest z tkanki łącznej zwierząt,
  • E 322 (lecytyna) – występuje m.in. w olejach roślinnych i żółtkach jajek, stabilizuje majonezy i sosy,
  • E 440 (pektyna) – występuje m.in. w jogurtach i dżemach, pozyskiwana jest ze skórek owoców,
  • E 412 (guar) – występuje m.in. w kisielach, sosach, uzyskiwany z indyjskiego drzewa,
  • E 406 (agar) – występuje w ketchupach, sosach, uzyskiwany jest jako ekstrakt z czerwonych alg morskich,
  • E 160a (beta-karoten) – występuje w czerwonych, pomarańczowych, żółtych i zielonych warzywach i owocach, a używa się go do produkcji np. soków marchewkowych,
  • E 414 (guma arabska) – występuje w gumach do żucia, jogurtach, pozyskiwana jest z drzewa akacjowego rosnącego w Sudanie, zapobiega krystalizacji cukru,
  • E 150a (karmel) – występuje w słodyczach, lodach, napojach, a pozyskiwany jest poprzez podgrzewanie do wysokich temperatur białego cukru.

Alternatywą dla żywności przetworzonej technologicznie może być stosowanie diety naturalnej, która opiera się na żywności nieprzetworzonej, lokalnej, sezonowej i ekologicznej.

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm