Trwa ładowanie...
d5ma2lv
29-10-2021 13:16

Risotto z amarantusem i miso

Przepis

Czy wiesz, że amarantus ma wysoką zawartość aminokwasu lizyny, tylko w niewielkich ilościach spotykanego w innych zbożach. Jak podkreśla Paul Pitchford w „Odżywianiu dla zdrowia”, połączenie lizyny i zboża o mniejszej zawartości tego aminokwasu (jak np. ryż) zapewnia posiłek bogatszy w białko niż mięso! Do tego wspierające florę jelitową miso i duża ilość bogatej w żelazo oraz witaminę C pietruszki. To jedno z moich ulubionych dań w naszym zimowym menu.

d5ma2lv
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka dobrej jakości masła sklarowanego (najlepiej domowej roboty)
  • 3 gałązki selera naciowego pokrojonego w plasterki
  • 1 por (biała część) pokrojony w półplasterki
  • 1 mała marchewka starta na tarce o grubych oczkach
  • 1–2 drobno poszatkowane ząbki czosnku,
  • 250 g ryżu arborio
  • 3 łyżki (około 50 g) amarantusa
  • ½ łyżeczki ziarenek kozieradki
  • około 1 l wrzątku
  • 4 łyżki sosu sojowego (najlepiej tamari)
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka jasnej pasty miso
  • 1 łyżka płatków z drożdży nieaktywnych

Do podania: grubo zmielone pestki dyni, pęczek poszatkowanej natki pietruszki

Przepis
  • Na tłuszczu podsmażamy seler, por, marchewkę, czosnek i ryż około 10 minut. Praktycznie cały czas mieszamy, aby nie przypalić warzyw. Dodajemy amarantus, kozieradkę i wlewamy około 250 ml wrzątku.
  • Często mieszamy i czekamy, aż składniki wchłoną większość płynu. Wlewamy kolejne 250 ml wrzątku i postępujemy analogicznie. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie delikatnie al dente (po rozgnieceniu w palcach będzie widoczna biała plamka), a risotto będzie miało konsystencję półpłynną.
  • Dodajemy sos sojowy i świeżo zmielony pieprz do smaku, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę.
  • Zdejmujemy z ognia. Dodajemy miso i płatki drożdżowe. Dokładnie mieszamy. Podajemy posypane zmielonymi pestkami dyni z dużą ilością natki pietruszki.

Przepis pochodzi z książki Karoliny i Macieja Szaciłło "Projekt odporność. Dieta, porady, sprawdzone sposoby"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Risotto z amarantusem i miso
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d5ma2lv
d5ma2lv
d5ma2lv
d5ma2lv
Więcej tematów
d5ma2lv

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj