Przyjęcie dla dzieci w formie grilla? To może się udać. Mamy garść przepisów
Organizujesz przyjęcie urodzinowe swojego dziecka. Masz w planie grilla w ogrodzie, bo to opcja przyjemna i mniej kosztowna niż przyjęcie w restauracji. Tylko czy grill i kinderbal to dobre połączenie? Co na takim przyjęciu podać dzieciom? Mamy kilka propozycji. Gwarantujemy, że się sprawdzą. Dzieci będą zadowolone i… najedzone.
Idealny przepis na kinderbal? Piękna pogoda, świeże powietrze, pyszne jedzenie, atrakcje dla dzieci i dla dorosłych. Udany kinderbal jest bowiem wtedy, kiedy zadowolone są nie tylko dzieci, ale także dorośli. Dlatego szczęśliwcami są ci, którzy przyjęcia dla dzieci urządzają wiosną i latem. Piękna pogoda umożliwia zorganizowanie przyjęcia w ogrodzie. Dzieci mogą biegać do woli, a dorośli zamiast siedzieć za stołem, mogą oddać się ulubionemu zajęciu wielu Polaków, czyli grillowaniu. Nic na to nie poradzimy, że uwielbiamy zapach i smak kiełbasy z grilla. Jest to wpisane w nasze DNA. Tyle że podczas przyjęcia dla dzieci nie wystarczy rzucić kiełbasę na ruszt. Mali smakosze są bardziej wymagający. Organizując grilla z ich udziałem, trzeba lepiej przemyśleć menu i zaplanować dania specjalnie z myślą o nich. Musi być nie tylko pysznie, ale też zdrowo i atrakcyjnie wizualnie.
Kinderbal w formie grilla – co podać dzieciom?
Na grillowym kinderbalu jako danie główne niekoniecznie sprawdzi się pieczona kiełbasa. Dorośli na pewno będą nią zachwyceni, ale dzieciom może nie podpasować jej smak i konsystencja. W takim przypadku można zastąpić ją delikatniejszymi parówkami. Tak, parówki można przygotować także na grillu, np. w formie szaszłyków (przepis znajdziesz poniżej). Jeśli mali goście w ogóle bojkotują dania z grilla, możesz podać im gotowe danie z dobrym składem, np. pulpeciki wieprzowe w sosie brzoskwiniowym z ryżem. Nie musisz przejmować się przygotowaniem, wystarczy, że je podgrzejesz, a zaserwujesz dzieciom pełnowartościowy obiad, który powinien przypaść do gustu ich podniebieniom. Pulpeciki są delikatne w smaku, nie mają konserwantów i sztucznych barwników. Wystarczy umieścić je w kuchence mikrofalowej i po trzech minutach podgrzewania są gotowe do spożycia.
W formie przekąsek, po które dzieci będą mogły sięgnąć w każdej chwili, można zaproponować dzieciom kabanoski, pokrojone warzywa (marchewkę, paprykę, seler naciowy) i paluszki chlebowe. Zawsze świetnym rozwiązaniem jest przygotowanie talerza kolorowych kanapeczek. Wystarczy bagietka, serek kremowy, szyneczka drobiowa Sokoliki, ogórek świeży, sałata, rzodkiewka, szczypta słodkiej papryki dla koloru. Innym pomysłem na ciekawą przekąskę są roladki z szynki (przepis poniżej). To na pewno posmakuje nie tylko najmłodszym gościom.
Poniżej znajdziesz przepisy na konkretne dania, które możesz zaserwować podczas grillowego przyjęcia dla dzieci.
Przepisy
Szaszłyki
Składniki:
· foodbolówki Sokołów
· ser górski typu oscypek
· kolorowa papryka
Przygotowanie:
Ser i paprykę pokrój w kostkę. Na patyki nadziewaj po kolei foodbolówki, ser, paprykę. Grilluj na aluminiowej tacce.
Roladki
Składniki:
· szyneczka drobiowa lub szyneczka wieprzowa Sokołów
· serek śmietankowy
· świeży ogórek
· sałata
Przygotowanie:
Plasterki szyneczki posmaruj serkiem śmietankowym. Zawiń w nie ogórka pokrojonego w słupki i sałatę (może wystawać z roladki – będzie wyglądać jeszcze lepiej). Zwijaj roladki, zepnij je wykałaczką.
Hot dogi z cebulką
Składniki:
· 1 opakowanie parówek Sokolików
· 6 bułek do hot dogów
· 2 czerwone cebule
· 3 łyżki czerwonego octu winnego
· 3 ogórki małosolne lub konserwowe
· garść rukoli lub roszponki
· 1–2 łyżki prażonej cebulki
· 1–2 łyżki pestek słonecznika
· sos majonezowy lub musztarda jako dodatek
Przygotowanie
Cebule pokrój w plasterki, przełóż do miski, zalej octem i odstaw na 15 min.
Ogórki pokrój w plasterki. Bułki przetnij na pół i włóż na kilka minut do gorącego piekarnika lub połóż na rozgrzanym ruszcie. Parówki podgrzej w wodzie albo połóż na grilla.
W ciepłych bułkach umieść parówki, roszponkę lub rukolę, plasterki ogórka i marynowaną cebulę. Hot dogi posyp prażoną cebulką i pestkami słonecznika. Podawaj z sosem majonezowym lub musztardą.
Sałatka ziemniaczana
Składniki:
· opakowanie parówek Sokoliki
· ugotowane w mundurkach ziemniaki
· groszek konserwowy
· szczypior
· majonez
· sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Parówki pokrój na podobną wielkość. Wymieszaj z groszkiem, posiekanym szczypiorem i majonezem. Dopraw do smaku.