Przepisy na surówki z kapusty i ich właściwości

Kapusta od wieków stosowana jest zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie jako składnik potraw oraz naturalny lek. Jest bogata w witaminy i minerały, a do tego bardzo tania i smaczna.

Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Właściwości kapusty

Kapusta znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwutleniających, dzięki czemu przeciwdziała nowotworom oraz przedwczesnemu starzeniu organizmu. Antocyjany w niej zawarte pomagają wchłaniać witaminę C, mają działanie przeciwalergiczne oraz wzmacniają naczynia krwionośne. W medycynie naturalnej kapustę stosowano w leczeniu wszelkich dolegliwości gastrycznych oraz układu oddechowego. Kapusta jest bowiem cennym źródłem sodu, magnezu, potasu, wapnia, siarki, żelaza, miedzi, cynku oraz jodu, a także witamin: C, K, E, B1, B2, B6. Większość kobiet ucieszy wiadomość, że siarka zawarta w kapuście pozytywnie wpływa na kondycję skóry, paznokci oraz włosów.

kapusta warzywa
© Shutterstock.com

Pyszna i zdrowa surówka z kapusty

Kapustę tradycyjnie stosowano w formie okładu na różnego rodzaju infekcje skórne, ponieważ łagodzi stany zapalne. Okłady stosuje się przy zapaleniu oskrzeli, migrenach, bólach zębów oraz schorzeniach reumatycznych. Regularnie spożywana kapusta jest panaceum na choroby wrzodowe żołądka oraz dwunastnicy, a także leczy anemię i choroby układu oddechowego. Najprostszym sposobem na codzienne spożywanie kapusty jest sporządzanie surówek z tego warzywa. Przedstawiamy ciekawą i kolorową surówkę z kapusty:
• ¼ główki kapusty białej
• ¼ główki kapusty czerwonej
• 1 marchewka
• 1 czerwona cebula
• Łyżka soku z cytryny
• Łyżeczka miodu
• sól, pieprz
• majonez, jogurt naturalny lub oliwa z oliwek
• posiekana natka pietruszki
Marchew i kapustę zetrzyj na tarce, obierz cebulę i posiekaj na drobne kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj w misce, dodaj sok z cytryny, łyżeczkę miodu, sól i pieprz. Możesz dodać majonez lub łyżkę oliwy z oliwek w wersji fit. Całość posyp siekaną natką z pietruszki.

Obraz
© Shutterstock.com
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości