Trwa ładowanie...
Patrycja Gruszecka
06-03-2017 15:57

Przepisy na surówki z kapusty i ich właściwości

Kapusta od wieków stosowana jest zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie jako składnik potraw oraz naturalny lek. Jest bogata w witaminy i minerały, a do tego bardzo tania i smaczna.

Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Przepisy na surówki z kapusty i ich właściwościŹródło: Shutterstock.com
d1ohd55

Właściwości kapusty

Kapusta znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwutleniających, dzięki czemu przeciwdziała nowotworom oraz przedwczesnemu starzeniu organizmu. Antocyjany w niej zawarte pomagają wchłaniać witaminę C, mają działanie przeciwalergiczne oraz wzmacniają naczynia krwionośne. W medycynie naturalnej kapustę stosowano w leczeniu wszelkich dolegliwości gastrycznych oraz układu oddechowego. Kapusta jest bowiem cennym źródłem sodu, magnezu, potasu, wapnia, siarki, żelaza, miedzi, cynku oraz jodu, a także witamin: C, K, E, B1, B2, B6. Większość kobiet ucieszy wiadomość, że siarka zawarta w kapuście pozytywnie wpływa na kondycję skóry, paznokci oraz włosów.

kapusta warzywa Shutterstock.com
kapusta warzywa Źródło: Shutterstock.com

Pyszna i zdrowa surówka z kapusty

Kapustę tradycyjnie stosowano w formie okładu na różnego rodzaju infekcje skórne, ponieważ łagodzi stany zapalne. Okłady stosuje się przy zapaleniu oskrzeli, migrenach, bólach zębów oraz schorzeniach reumatycznych. Regularnie spożywana kapusta jest panaceum na choroby wrzodowe żołądka oraz dwunastnicy, a także leczy anemię i choroby układu oddechowego. Najprostszym sposobem na codzienne spożywanie kapusty jest sporządzanie surówek z tego warzywa. Przedstawiamy ciekawą i kolorową surówkę z kapusty:
• ¼ główki kapusty białej
• ¼ główki kapusty czerwonej
• 1 marchewka
• 1 czerwona cebula
• Łyżka soku z cytryny
• Łyżeczka miodu
• sól, pieprz
• majonez, jogurt naturalny lub oliwa z oliwek
• posiekana natka pietruszki
Marchew i kapustę zetrzyj na tarce, obierz cebulę i posiekaj na drobne kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj w misce, dodaj sok z cytryny, łyżeczkę miodu, sól i pieprz. Możesz dodać majonez lub łyżkę oliwy z oliwek w wersji fit. Całość posyp siekaną natką z pietruszki.

Shutterstock.com
Źródło: Shutterstock.com
icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d1ohd55
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ohd55
d1ohd55
Więcej tematów