Przepisy na surówki z kapusty i ich właściwości

Kapusta od wieków stosowana jest zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie jako składnik potraw oraz naturalny lek. Jest bogata w witaminy i minerały, a do tego bardzo tania i smaczna.

Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Właściwości kapusty

Kapusta znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwutleniających, dzięki czemu przeciwdziała nowotworom oraz przedwczesnemu starzeniu organizmu. Antocyjany w niej zawarte pomagają wchłaniać witaminę C, mają działanie przeciwalergiczne oraz wzmacniają naczynia krwionośne. W medycynie naturalnej kapustę stosowano w leczeniu wszelkich dolegliwości gastrycznych oraz układu oddechowego. Kapusta jest bowiem cennym źródłem sodu, magnezu, potasu, wapnia, siarki, żelaza, miedzi, cynku oraz jodu, a także witamin: C, K, E, B1, B2, B6. Większość kobiet ucieszy wiadomość, że siarka zawarta w kapuście pozytywnie wpływa na kondycję skóry, paznokci oraz włosów.

kapusta warzywa
© Shutterstock.com

Pyszna i zdrowa surówka z kapusty

Kapustę tradycyjnie stosowano w formie okładu na różnego rodzaju infekcje skórne, ponieważ łagodzi stany zapalne. Okłady stosuje się przy zapaleniu oskrzeli, migrenach, bólach zębów oraz schorzeniach reumatycznych. Regularnie spożywana kapusta jest panaceum na choroby wrzodowe żołądka oraz dwunastnicy, a także leczy anemię i choroby układu oddechowego. Najprostszym sposobem na codzienne spożywanie kapusty jest sporządzanie surówek z tego warzywa. Przedstawiamy ciekawą i kolorową surówkę z kapusty:
• ¼ główki kapusty białej
• ¼ główki kapusty czerwonej
• 1 marchewka
• 1 czerwona cebula
• Łyżka soku z cytryny
• Łyżeczka miodu
• sól, pieprz
• majonez, jogurt naturalny lub oliwa z oliwek
• posiekana natka pietruszki
Marchew i kapustę zetrzyj na tarce, obierz cebulę i posiekaj na drobne kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj w misce, dodaj sok z cytryny, łyżeczkę miodu, sól i pieprz. Możesz dodać majonez lub łyżkę oliwy z oliwek w wersji fit. Całość posyp siekaną natką z pietruszki.

Obraz
© Shutterstock.com
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę