Popularne smakołyki. Przygotuj watę cukrową, popcorn, lody i hot dogi
Zazwyczaj przygotowując desery lodowe, korzystamy z gotowych produktów, hot dogi kojarzą się z wizytą na stacji paliw, a watę cukrową ostatni raz widzieliśmy w dzieciństwie, będąc w wesołym miasteczku. Te produkty można jednak mieć na co dzień, wystarczy kilka tanich i dziecinnie prostych w obsłudze urządzeń.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Prosty słodki przysmak
Mówi się, że cukier nie jest zdrowy dla uzębienia, ale to właśnie między innymi dentysta - William Morrison - jest jedną z osób odpowiedzialnych za skonstruowanie w 1897 roku maszyny do robienia waty cukrowej. Pomagał mu producent cukierków - John Wharton. W 1904 roku, podczas Wystawy Światowej w Saint Louis aż 70 tys. osób spróbowało waty, która była zrobiona właśnie przy pomocy wynalazku obu panów. Tak zaczęła się współczesna historia tego przysmaku.
Obecnie maszynka do robienia waty cukrowej to koszt około 100 zł, a radość z jej posiadania jest oczywiście bezcenna, zwłaszcza dla najmłodszych. Jak to działa? Urządzenie roztapia cukier do płynnej postaci, a wirówka sprawia, że krople wzbijają się w powietrze, tworząc cienkie nitki nawijane na patyk. Można także kupić różnego rodzaju barwniki mieszane z cukrem i nadać wacie wybrany smak oraz kolor. Przyjmuje się, że do stworzenia jednej porcji waty potrzebnych jest pięć łyżeczek cukru, co daje wynik od 100 do 120 kcal.
Domowe i naturalne
Kolejny przysmak, z którego wszyscy się ucieszą to oczywiście lody. Dzięki szerokiej ofercie kompaktowych urządzeń można przygotować je samodzielnie w domu. Kontrolując cały proces, macie pewność, że będą dokładnie takie, jak sobie tego życzycie. Użycie naturalnych składników sprawi, że będą również zdrowe. Przy zakupie warto zwrócić uwagę, czy pozwala na przygotowanie lodów miękkich czy twardych. Te pierwsze popularnie nazywa się włoskimi. Powstają z połączenia jajek i śmietany. Za ich odkrycie jest odpowiedzialny Bernardo Buontalenti, który był architektem z Florencji. Wpadł on na ten pomysł w XVI w.
Wspomniane maszynki mogą służyć także do przygotowywania jogurtów, sorbetów i tym podobnych zdrowych przysmaków. Różnią się mocą, pojemnością oraz sposobem sterowania. Niektóre posiadają własny system chłodzenia, dzięki czemu można z powodzeniem użyć produktów będących na przykład w temperaturze pokojowej. Czas przygotowania to zazwyczaj od 15 do 30 minut, a w sieci znajdziecie wiele ciekawych przepisów.
Przysmaki w amerykańskim stylu
Pierwsza maszyna do robienia popcornu powstała w 1885 r., a jej twórcą był Charles Cretors z Chicago. Firma The C. Cretors & Company jest w czołówce producentów prażonej kukurydzy. Przysmak ten kojarzy nam się oczywiście z seansami filmowymi, choć nie wszystkim jest w smak chrupać na sali kinowej. Do jego produkcji służy specjalna odmiana kukurydzy pochodząca z Meksyku. Użycie maszynki jest dziecinnie proste. Wystarczy wsypać ziarna kukurydzy do miarki, wrzucić je do urządzenia, uruchomić i poczekać. Należy pamiętać, że dodatki takie jak sól czy masło zostawia się na sam koniec, kiedy już kukurydza będzie gotowa.
Drugim przysmakiem, który kojarzy się ze Stanami Zjednoczonymi, jest oczywiście hot dog. Tu ponownie mamy ciekawą historię, ponieważ najpierw wynaleziono w Niemczech frankfurterki, które w XIX w. przywędrowały do USA wraz z falą imigrantów. Mówi się, że pierwsza budka z niemieckimi kiełbaskami umieszczonymi w mlecznej bułce pojawiła się w 1871 roku na Coney Island. Oczywiście, historia ta jest dłuższa, ale przecież nie o przeszłość tu chodzi. Obecnie hot dogi przyjmują różne formy i są serwowane z różnymi dodatkami. Klasyczny nowojorski hot dog to bułka, kiełbaska, musztarda, ketchup oraz sos cebulowy, który jest uważany za magiczny składnik tego dania. Urządzenia do robienia hot dogów składają się z części do podgrzewania kiełbasek oraz połówek bułki.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.