Pomysły na wykorzystanie wody po kiszonkach. Naturalny probiotyk
Sok z kiszonych ogórków czy kapusty często staje się dla nas kłopotliwym "odpadkiem", zazwyczaj wylewanym po prostu do zlewu. Tymczasem jest to produkt o imponujących właściwościach odżywczych, ale również fantastyczny dodatek do wielu potraw.
Długo można wyliczać zalety kiszonek, które nasi przodkowie pochłaniali w ogromnych ilościach, bo pozwalały im przetrwać nawet trudne, zimowe miesiące w dobrym zdrowiu. Nic dziwnego, gdyż przetworzone w ten sposób kapusta czy ogórki są skarbnicą m.in. witaminy C wzmacniającej odporność organizmu i skutecznie wspierającej go w walce z przeziębieniem czy grypą. Zawarte w kiszonkach fitoncydy niszczą groźne bakterie i wirusy (m.in. gronkowca złocistego), a także wykazują działanie przeciwzapalne.
Kiszone produkty dostarczają potężnej dawki błonnika, który pobudza perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i odgrywa ważną rolę w gospodarce lipidowej organizmu (m.in. zmniejsza stężenie "złego" cholesterolu LDL i przyspiesza jego wydalanie). Regularne spożywanie tego typu produktów pomaga też w oczyszczeniu ze szkodliwych toksyn.
Kiszonki są lekkostrawne i niskokaloryczne, ponieważ w wyniku fermentacji tracą bardzo dużo cukru, przekształcanego m.in. w kwas mlekowy. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B łagodzą stres i poprawiają kondycję skóry, włosów czy paznokci. Dostarczają acetylocholiny, która reguluje ciśnienie krwi. Ich systematyczne spożywanie obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy czy jelita grubego. Sok z kiszonej kapusty czy ogórków od dawna uchodzi za świetne remedium na kaca, czemu sprzyjają bakterie kwasu mlekowego.
Te wszystkie właściwości wykazują nie tylko fermentujące warzywa, ale również powstający w tym procesie sok, który warto wykorzystać do kulinarnych eksperymentów.
*Pomysły na sok z ogórków… *
Sok z kiszonych ogórków to świetny zamiennik dla nafaszerowanych chemikaliami napojów izotonicznych, po które chętnie sięgają osoby aktywne fizyczne. Znakomicie nawadnia, a dodatkowo zawiera mnóstwo potrzebnych po wysiłku mikroelementów, w tym sodu.
Jeśli nie lubimy soku w wersji "soute", możemy przygotować na jego bazie zdrowy i orzeźwiający koktajl, na przykład z dodatkiem kefiru (lub maślanki), drobno pokrojonego koperku, soli i pieprzu albo soku pomidorowego i posiekanej cebulki. Napój najlepiej smakuje schłodzony.
Ciekawym doznaniem smakowym będzie też… drink z soku ogórkowego. Wystarczy zmieszać go z wódką i lodem.
Sok z kiszonych ogórków wzbogaci również chłodnik (wystarczy dodać go do startego na tarce świeżego ogórka, zmiażdżonego ząbka czosnku, jogurtu i drobno pokrojonego koperku, całość dokładnie rozmieszać, doprawić solą i pieprzem, schłodzić, a na końcu zaserwować z ugotowanym na twardo jajkiem) czy biały barszcz.
Woda po kiszonych ogórkach świetnie zastępuje ocet czy sok z cytryny, np. w barszczu czerwonym lub sosie winegret. Można z niej przyrządzić także kremowy sos sałatkowy (po zmieszaniu z jogurtem), sprawdzi się również jako zakwas do domowego chleba.
Sok z ogórków to też smakowita marynata do mięs. Karol Okrasa proponował w jednym z programów telewizyjnych, by zalać nim na 24 godziny plastry szynki wieprzowej, na których następnie układamy listki szałwii i szynkę szwarcwaldzką, spinamy wykałaczkami, obsmażamy na patelni z pokrojonym w paseczki porem i czosnkiem w plasterkach, zalewamy wodą i dusimy około godziny.
W soku z ogórków można też zamarynować filety śledziowe i podać je na uduszonych z miodem gruszkach.
… i sok z kiszonej kapusty
Także sok z kiszonej kapusty ma szereg zastosowań kulinarnych. Można nim na przykład zakwasić barszcz czerwony. Warto wykorzystać go też do przyrządzenia innych zup, np. pochodzącej z Kujaw białej polewki. Najpierw należy ugotować wywar z włoszczyzny i żeberek wieprzowych, następnie dolać sok z kapusty, doprawić solą i pieprzem, zabielić potrawę śmietaną i lekko podgrzać. Serwować z kluskami kładzionymi.
Sok z kapusty sprawdzi się również jako składnik orzeźwiających i zdrowych koktajli. Wystarczy zblendować np. kilka łyżek wody z kiszonki, pół szklanki wody mineralnej, dojrzałą gruszkę, pół banana, łyżeczkę miodu i siemienia lnianego, by uzyskać pożywny napój, świetnie wpływający na układ trawienia i przemianę materii.
Ciekawym pomysłem na ciepłe dni jest koktajl z soku z kapusty (szklanka), passaty pomidorowej (szklanka), pęczku koperku (posiekanego), doprawiony odrobiną pieprzu, ostrej papryki i… cukru pudru.
Sok z kapusty dobrze komponuje się również z rybami, np. jesiotrem. Wlewamy go na patelnię z lekko podsmażonym masłem, czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Do wywaru wkładamy rybę, zagotowujemy delikatnie, zakręcamy palnik i zostawiamy jesiotra na 20-25 minut. Podajemy z przesmażoną kapustą kiszoną.
Woda po kapuście kiszonej może być także bazą smakowitego sosu, np. do smażonego kurczaka. Wystarczy zmieszać ją keczupem i doprawić pieprzem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl