Pomysły na wykorzystanie wody po kiszonkach. Naturalny probiotyk

Sok z kiszonych ogórków czy kapusty często staje się dla nas kłopotliwym "odpadkiem", zazwyczaj wylewanym po prostu do zlewu. Tymczasem jest to produkt o imponujących właściwościach odżywczych, ale również fantastyczny dodatek do wielu potraw.

Sok z kiszonych ogórków to świetny zamiennik dla nafaszerowanych chemikaliami napojów izotonicznych
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Długo można wyliczać zalety kiszonek, które nasi przodkowie pochłaniali w ogromnych ilościach, bo pozwalały im przetrwać nawet trudne, zimowe miesiące w dobrym zdrowiu. Nic dziwnego, gdyż przetworzone w ten sposób kapusta czy ogórki są skarbnicą m.in. witaminy C wzmacniającej odporność organizmu i skutecznie wspierającej go w walce z przeziębieniem czy grypą. Zawarte w kiszonkach fitoncydy niszczą groźne bakterie i wirusy (m.in. gronkowca złocistego), a także wykazują działanie przeciwzapalne.

Kiszone produkty dostarczają potężnej dawki błonnika, który pobudza perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i odgrywa ważną rolę w gospodarce lipidowej organizmu (m.in. zmniejsza stężenie "złego" cholesterolu LDL i przyspiesza jego wydalanie). Regularne spożywanie tego typu produktów pomaga też w oczyszczeniu ze szkodliwych toksyn.

Kiszonki są lekkostrawne i niskokaloryczne, ponieważ w wyniku fermentacji tracą bardzo dużo cukru, przekształcanego m.in. w kwas mlekowy. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B łagodzą stres i poprawiają kondycję skóry, włosów czy paznokci. Dostarczają acetylocholiny, która reguluje ciśnienie krwi. Ich systematyczne spożywanie obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, dwunastnicy czy jelita grubego. Sok z kiszonej kapusty czy ogórków od dawna uchodzi za świetne remedium na kaca, czemu sprzyjają bakterie kwasu mlekowego.

Te wszystkie właściwości wykazują nie tylko fermentujące warzywa, ale również powstający w tym procesie sok, który warto wykorzystać do kulinarnych eksperymentów.

*Pomysły na sok z ogórków… *
Sok z kiszonych ogórków to świetny zamiennik dla nafaszerowanych chemikaliami napojów izotonicznych, po które chętnie sięgają osoby aktywne fizyczne. Znakomicie nawadnia, a dodatkowo zawiera mnóstwo potrzebnych po wysiłku mikroelementów, w tym sodu.

Jeśli nie lubimy soku w wersji "soute", możemy przygotować na jego bazie zdrowy i orzeźwiający koktajl, na przykład z dodatkiem kefiru (lub maślanki), drobno pokrojonego koperku, soli i pieprzu albo soku pomidorowego i posiekanej cebulki. Napój najlepiej smakuje schłodzony.

Ciekawym doznaniem smakowym będzie też… drink z soku ogórkowego. Wystarczy zmieszać go z wódką i lodem.

Sok z kiszonych ogórków wzbogaci również chłodnik (wystarczy dodać go do startego na tarce świeżego ogórka, zmiażdżonego ząbka czosnku, jogurtu i drobno pokrojonego koperku, całość dokładnie rozmieszać, doprawić solą i pieprzem, schłodzić, a na końcu zaserwować z ugotowanym na twardo jajkiem) czy biały barszcz.

Woda po kiszonych ogórkach świetnie zastępuje ocet czy sok z cytryny, np. w barszczu czerwonym lub sosie winegret. Można z niej przyrządzić także kremowy sos sałatkowy (po zmieszaniu z jogurtem), sprawdzi się również jako zakwas do domowego chleba.

Sok z ogórków to też smakowita marynata do mięs. Karol Okrasa proponował w jednym z programów telewizyjnych, by zalać nim na 24 godziny plastry szynki wieprzowej, na których następnie układamy listki szałwii i szynkę szwarcwaldzką, spinamy wykałaczkami, obsmażamy na patelni z pokrojonym w paseczki porem i czosnkiem w plasterkach, zalewamy wodą i dusimy około godziny.

W soku z ogórków można też zamarynować filety śledziowe i podać je na uduszonych z miodem gruszkach.

… i sok z kiszonej kapusty

Także sok z kiszonej kapusty ma szereg zastosowań kulinarnych. Można nim na przykład zakwasić barszcz czerwony. Warto wykorzystać go też do przyrządzenia innych zup, np. pochodzącej z Kujaw białej polewki. Najpierw należy ugotować wywar z włoszczyzny i żeberek wieprzowych, następnie dolać sok z kapusty, doprawić solą i pieprzem, zabielić potrawę śmietaną i lekko podgrzać. Serwować z kluskami kładzionymi.
Sok z kapusty sprawdzi się również jako składnik orzeźwiających i zdrowych koktajli. Wystarczy zblendować np. kilka łyżek wody z kiszonki, pół szklanki wody mineralnej, dojrzałą gruszkę, pół banana, łyżeczkę miodu i siemienia lnianego, by uzyskać pożywny napój, świetnie wpływający na układ trawienia i przemianę materii.

Ciekawym pomysłem na ciepłe dni jest koktajl z soku z kapusty (szklanka), passaty pomidorowej (szklanka), pęczku koperku (posiekanego), doprawiony odrobiną pieprzu, ostrej papryki i… cukru pudru.

Sok z kapusty dobrze komponuje się również z rybami, np. jesiotrem. Wlewamy go na patelnię z lekko podsmażonym masłem, czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Do wywaru wkładamy rybę, zagotowujemy delikatnie, zakręcamy palnik i zostawiamy jesiotra na 20-25 minut. Podajemy z przesmażoną kapustą kiszoną.

Woda po kapuście kiszonej może być także bazą smakowitego sosu, np. do smażonego kurczaka. Wystarczy zmieszać ją keczupem i doprawić pieprzem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm