Polki pokochały ciasta, których nie trzeba piec. Ale czy to zdrowe?

Ciasta nie wymagające pieczenia, podobnie jak kilka lat temu ciastka w kubku robione w mikrofali podbijają internet. To gratka dla miłośników kremów i tortów, jednak nie zawsze tak zdrowa, jak ciasta tradycyjne. Ale czy cukier w ogóle może być "zdrowy"?

Polki pokochały ciasta, których nie trzeba piec. Ale czy to zdrowe?
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Helena Łygas
oprac.  Helena Łygas

Zanim miłośnicy wypieków dojdą do poziomu wytrawnych sufletów serwowanych z ciepłym acz seksownym uśmiechem Nigelli Lawson, muszą swoje wycierpieć. Zakalce, spalone spody, o bezach bez ciągnącego środka nie wspominając. Nic dziwnego, że lwia część adeptów cukiernictwa zniechęca się po drodze i zostaje przy bezpiecznych babeczkach.

Za większość potknięć w przypadku wypieków odpowiada piekarnik. Jego użycie, pozornie "proste jak budowa cepa" rodzi wiele pytań, nawet u posiadaczy dyplomów wyższych uczelni. Który tryb wybrać? Ile stopni? Jak interpretować ślady zostawione na patyczku, którym nakłuwamy powierzchnię?

Zdaje się, że stąd bierze się rosnąca popularność ciast, których piec nie trzeba. Najczęściej to historia z rodzaju "wymieszać i odstawić do lodówki". I choć niektóre przepisy wymagają całkiem sporo pracy, zachwyconych odkryciem takiej opcji nie brakuje.

Większość przepisów bazuje na połączeniu składników mokrych i suchych (i nie, nie ma w tym filozofii pięciu przemian). I jakkolwiek kremy, galaretki i budynie nie różnią się niczym od tych, których używamy w przypadku tradycyjnych ciast, tzw. spody to najczęściej nic innego, jak pokruszone herbatniki czy inne ciasta ze sklepu.

Pytaniem pozostaje, po co robić ciasto "domowe" bazujące na składnikach wysoko przetworzonych. Zdaniem amatorek unikania piekarnika, sekretem jest dobór odpowiednich ciastek, bowiem na rynku wiele jest takich o znakomitych składach. Przede wszystkim będą to biszkopty i herbatniki.

Co ciekawe, w ciastach bez pieczenia wyspecjalizowały się głównie blogerki kulinarne starszego pokolenia, między innymi 65-letnia Jola Caputa, o której jakiś czas temu pisaliśmy w Kobieta WP. Ciasta tego rodzaju ucieszą z pewnością tych, którzy po Wielkanocy dość mają zapijania herbatą przesuszonych bab i mazurków.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów