Trwa ładowanie...

Polki pokochały ciasta, których nie trzeba piec. Ale czy to zdrowe?

Ciasta nie wymagające pieczenia, podobnie jak kilka lat temu ciastka w kubku robione w mikrofali podbijają internet. To gratka dla miłośników kremów i tortów, jednak nie zawsze tak zdrowa, jak ciasta tradycyjne. Ale czy cukier w ogóle może być "zdrowy"?

Polki pokochały ciasta, których nie trzeba piec. Ale czy to zdrowe?Źródło: Pixabay.com
d1zwlqc
d1zwlqc

Zanim miłośnicy wypieków dojdą do poziomu wytrawnych sufletów serwowanych z ciepłym acz seksownym uśmiechem Nigelli Lawson, muszą swoje wycierpieć. Zakalce, spalone spody, o bezach bez ciągnącego środka nie wspominając. Nic dziwnego, że lwia część adeptów cukiernictwa zniechęca się po drodze i zostaje przy bezpiecznych babeczkach.

Za większość potknięć w przypadku wypieków odpowiada piekarnik. Jego użycie, pozornie "proste jak budowa cepa" rodzi wiele pytań, nawet u posiadaczy dyplomów wyższych uczelni. Który tryb wybrać? Ile stopni? Jak interpretować ślady zostawione na patyczku, którym nakłuwamy powierzchnię?

Zdaje się, że stąd bierze się rosnąca popularność ciast, których piec nie trzeba. Najczęściej to historia z rodzaju "wymieszać i odstawić do lodówki". I choć niektóre przepisy wymagają całkiem sporo pracy, zachwyconych odkryciem takiej opcji nie brakuje.

Większość przepisów bazuje na połączeniu składników mokrych i suchych (i nie, nie ma w tym filozofii pięciu przemian). I jakkolwiek kremy, galaretki i budynie nie różnią się niczym od tych, których używamy w przypadku tradycyjnych ciast, tzw. spody to najczęściej nic innego, jak pokruszone herbatniki czy inne ciasta ze sklepu.

d1zwlqc

Pytaniem pozostaje, po co robić ciasto "domowe" bazujące na składnikach wysoko przetworzonych. Zdaniem amatorek unikania piekarnika, sekretem jest dobór odpowiednich ciastek, bowiem na rynku wiele jest takich o znakomitych składach. Przede wszystkim będą to biszkopty i herbatniki.

Co ciekawe, w ciastach bez pieczenia wyspecjalizowały się głównie blogerki kulinarne starszego pokolenia, między innymi 65-letnia Jola Caputa, o której jakiś czas temu pisaliśmy w Kobieta WP. Ciasta tego rodzaju ucieszą z pewnością tych, którzy po Wielkanocy dość mają zapijania herbatą przesuszonych bab i mazurków.

d1zwlqc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zwlqc
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj