Polecana ryba w diecie 50-latków. Smakowity kąsek dla podkręcenia pracy mózgu

Belona zaskakuje smakiem przypominającym kurczaka i zielonymi ościami. Choć to ryba trudno dostępna, jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. W szczególności powinny ją spożywać osoby starsze. Co jeszcze warto wiedzieć o tej rybie?

Ryba belona jest polecana w diecie osób starszychRyba belona jest polecana w diecie osób starszych
Źródło zdjęć: © Getty Images | boggy22
Karol Wiak

Belona to drapieżna ryba morska, która wyróżnia się nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Jej mięso jest delikatne i neutralne, co czyni ją idealną dla osób unikających typowego rybiego aromatu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Futomski bulwiok, przy którym nawet pierogi nie mają szans

Belona - co to za ryba?

Belona (łac. Belone belone), zwana też czasem srebrną iglicą morską, to ryba morska z rodziny belonowatych (Belonidae). Jest łatwo rozpoznawalna dzięki wydłużonemu, smukłemu ciałudługiej, spłaszczonej przedniej części głowy przypominającej dziób z ostrymi zębami

Belona zamieszkuje wody przybrzeżne Europy, głównie Morze Północne, Bałtyk i północny Atlantyk. Często można ją spotkać w okolicach ujść rzek i estuariów, a także w płytkich wodach morskich.

Dorasta zwykle do 50-60 cm, choć rekordowe osobniki mogą osiągać nawet metr długości. Ma smukłe, srebrzyste ciało, które ułatwia szybkie pływanie. Długi, cienki "dziób" służy do chwytania drobnych ryb i skorupiaków.

Właściwości ryby belona

Belona jest bogata w białko, kwasy omega-3 oraz witaminy A i D. Dzięki temu wspiera pracę mózgu, poprawia koncentrację i pamięć, a także wzmacnia wzrok i odporność. To doskonały wybór dla osób 50+, sportowców i wszystkich dbających o zdrową dietę.

Ciekawostką są zielone ości belony, które zawdzięczają swój kolor biliwerdynie, barwnikowi powstającemu z rozpadu hemoglobiny. Choć ości się nie je, ich nietypowy kolor dodaje rybie wyjątkowości.

Jak spożywać rybę belona?

Mięso belony można przygotować na wiele sposobów: smażyć, piec, grillować czy dusić. Świetnie chłonie przyprawy i marynaty, co czyni ją wszechstronnym składnikiem w kuchni.

Belona to ryba o smukłym, delikatnym mięsie, którą można przygotować na kilka sposobów. Oto najpopularniejsze metody spożywania:

Smażenie

  • Belonę można smażyć w całości lub w dzwonkach, najlepiej na patelni z odrobiną tłuszczu.
  • Przed smażeniem warto osuszyć rybę papierowym ręcznikiem i lekko posolić.
  • Krótka obróbka pozwala zachować soczystość mięsa.

Grillowanie

  • Idealna na grilla ze względu na szczupłą formę, która łatwo się opieka.
  • Można ją naciąć wzdłuż, natrzeć oliwą, cytryną i ulubionymi przyprawami.
  • Grillowanie wydobywa delikatny, lekko słony smak belony.
Rybę belona można podać na kilka smacznych sposobów
Rybę belona można podać na kilka smacznych sposobów © Getty Images | ivanmateev


Wędzenie

  • Belona świetnie nadaje się do wędzenia na gorąco lub zimno.
  • Wędzona ryba ma intensywniejszy smak i aromat, idealna do kanapek lub sałatek.

Pieczenie

  • Można piec ją w folii lub rękawie z dodatkiem ziołowych marynat.
  • Pieczenie pozwala zachować wilgotność mięsa i wprowadzić różnorodne smaki dzięki przyprawom.

Jeśli uda ci się zdobyć belonę, warto spróbować prostego przepisu na zdrowy obiad. Podawana z kaszą lub ziemniakami i pieczonymi warzywami, z pewnością zaskoczy twoje kubki smakowe.

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami