Polacy wyrzucą 4 mln ton jedzenia!

Polacy wyrzucą w tym roku do śmieci roku blisko 4 mln ton jedzenia - taka jego ilość wystarczyłaby do trzykrotnego wypełnienia warszawskiego Stadionu Narodowego. Banki Żywności zachęcają, by przed świętami zapoznać się ze sposobami na niemarnowanie żywności.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Jak zauważają Banki Żywności, czas świąt Bożego Narodzenia to okres dużych zakupów - półki i lodówki wypełniają się wtedy produktami, z których zostaną przygotowane świąteczne potrawy. W tym czasie żywności więcej kupujemy i przygotowujemy, ale też marnujemy.

"Banki Żywności to organizacje charytatywne, których celem jest uświadamianie skali i skutków marnowania jedzenia i zagospodarowanie żywności. Szacuje się, że jedna trzecia żywności jest wyrzucana do koszy lub kierowana do firm utylizacyjnych. Część z tych produktów można byłoby uratować, część to wciąż pełnowartościowa żywność. To szczególnie przykre w czasie świąt, kiedy myślimy o ponad 2 mln osób w Polsce, które żyją w trudnych warunkach materialnych" - powiedział Marek Borowski z Federacji Polskich Banków Żywności, która co roku prowadzi przedświąteczną zbiórkę żywności dla potrzebujących.

Banki Żywności przypominają, że marnowanie jedzenia wywiera negatywne skutki także dla środowiska - kilogram zmarnowanej wołowiny oznacza 50 tys. litrów zmarnowanej wody, która została zużyta do jej wyprodukowania. W święta warto pamiętać o kliku zasadach, które pomogą ograniczyć marnowanie żywności. Szczególnie ważne jest tu planowanie zakupów i przygotowanie właściwych porcji, odpowiednie przechowywanie żywności, tj. trzymanie w chłodzie i zamrażanie, a także wykorzystywanie pozostałych składników do przygotowania innych dań.

Pomysły i porady ekspertów dotyczące sposobów na niemarnowanie jedzenia w święta można znaleźć na stronie internetowej www.niemarnuje.pl. Każdy może tam także podzielić się dobrymi radami z innymi internautami. Na stronie znajduje się m.in. zakładka "Kucharze nie marnują", gdzie można znaleźć ponad 650 przepisów kulinarnych oraz porady, co zrobić ze składnikami, które pozostały w naszych lodówkach po świętach. Są tam również pomysły na to, w jaki sposób długo przechować żywność.

Eksperci zwracają uwagę, że za 60 proc. marnowanej żywności odpowiedzialni są konsumenci.

Najczęstszą przyczyną wyrzucania żywności - szczególnie w okresie świąt - są zbyt duże zakupy; w badaniach zrealizowanych na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności w 2009 r. wskazało na nie aż 41 proc. respondentów. Kolejne powody to zakup produktu złej jakości (29 proc.), przegapienie terminu do spożycia (28 proc.) oraz złe przechowywanie (27 proc.).

Banki żywności są pośrednikiem między darczyńcami produktów spożywczych a ok. trzema tysiącami organizacji pomocowych. Tą drogą z ich pomocy korzysta ok. miliona osób w Polsce. W tegorocznej przedświątecznej zbiórce zebrano w całej Polsce ponad 620 produktów spożywczych.

PAP/mca/ pz/

Polecamy również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny