Pierogi na trzy sposoby

Wśród nich ogniste pierogi strażackie.

Strażacy Grzegorz Gliński, Wojtek Gliński i Daniel Kujawski przygotowali trzy rodzaje pierogów: pierogi z pieca z nadzieniem ognistym, pierożki z ciasta francuskiego w stylu meksykańskim oraz chińskie pierożki gotowane na parze. Opowiedzieli również, skąd u nich pasja do gotowania.

Pierogi z pieca z nadzieniem ognistym

Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
1 łyżeczka cukru i soli
25 g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
1 jajko

Nadzienie:
500 g mięsa mielonego
1 cebula
1 czerwona papryka
sól
pieprz
słodka i ostra papryka

Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę mąki, cukier, sól oraz drożdże i odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce. Następnie całość łączymy z mąką, olejem i wyrabiamy ciasto, pozostawiamy pod przykryciem na godzinę. W tym czasie smażymy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy skrojoną w kostkę paprykę i wyciśnięty czosnek. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy mięso, które doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Gdy ciasto będzie już gotowe, rozwałkowujemy je na grubość 0,5 cm. Przy użyciu miseczki o średnicy 10-12 cm wycinamy z ciasta koła, które wypełniamy mięsnym nadzieniem i składamy. Gotowe pierożki układamy na blaszce, smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez 20 min. w 200 st. C. Podajemy ciepłe z sosem majonezowo-keczupowym i czosnkowym.

Pierożki z ciasta francuskiego w stylu meksykańskim

Składniki:
ciasto francuskie
500 g piersi z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki oregano
0,5 łyżeczki kolendry
0,5 łyżeczki kminu
szczypta chili
1 jajko
ser cheddar

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni, dodajemy czosnek i wszystkie przyprawy. Po kilku minutach dodajemy pokrojonego w drobne kawałki kurczaka i smażymy, przyprawiając solą do smaku. Ciasto francuskie kroimy w 10-centymetrowe kwadraty. Do każdego nakładamy łyżkę nadzienia i posypujemy szczyptą startego sera cheddar. Pierożki zlepiamy i wykładamy na blaszkę do pieczenia. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 200 st. C do zarumienienia przez 15-20 min.

Chińskie pierożki gotowane na parze

Składniki:
Ciasto:
350 g mąki
250 ml gorącej wody
1 łyżeczka soli

Nadzienie:
250 g mięsa mielonego
250 g krewetek
1/3 pokrojonego pora
0,5 pokrojonej cebuli
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka startego imbiru

Sos:
0,5 szklanki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka octu ryżowego
1/4 pokrojonego pora
sok z 0,5 cytryny

Przygotowanie:
Mąkę i sól mieszamy z gorącą (wrzącą) wodą, ugniatamy gdy ostygnie i odstawiamy. Mieszamy wszystkie składniki na sos. Krewetki, por, cebulę i imbir szatkujemy lub blendujemy, i mieszamy z pozostałymi składnikami nadzienia. Ciasto wałkujemy na grubość 1-2 mm, tniemy na 7-centymetrowe kwadraty i nakładamy po łyżce nadzienia. Pierożki można złożyć w tradycyjny sposób lub skleić boki, zostawiając niezlepiony szczyt, tworząc wzór zbliżony do kwiatu. Gotujemy na parze przez ok. 10 min. Podajemy na ciepło z sosem.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę