Trwa ładowanie...
d2p9d29
d2p9d29

Piernik świąteczny

Przepis

Jakie ciasto najbardziej kojarzy nam się z Bożym Narodzeniem? Oczywiście piernik! Jest aromatyczny, pachnie korzennymi przyprawami, znajdziemy w nim dużo bakalii i śliwkowe powidła. Tego smaku nie da się podrobić. Koniecznie przetestujcie mój przepis.

Oceń jako pierwszy:
d2p9d29
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Piernik świąteczny
Shutterstock
Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczki sody z czubkiem
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 szklanka cukru
  • 100 ml mleka
  • 125 g masła
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 3 jajka
  • bakalie: orzechy, migdały, rodzynki, daktyle
Przepis

Mąkę, kakao, sodę, przyprawę do piernika wszystko razem mieszam. Miękkie masło miksuje z cukrem, dodaje po jednym jajku, następnie odrobinę mąki, miksuje, powoli wlewam mleko i dodaję po łyżce powideł, na przemian z mąką, aż do wyczerpania się składników i połączenia się w jednolitą masę.

Na koniec dodaję bakalie i mieszam. Blaszkę do babki należy wysmarować tłuszczem, i posypać mąką przełożyć ciasto, które jest dość gęste, wyrównać. Wstawić do zimnego piekarnika. Następnie nastawić temperaturę na 180 st. C i piec ok. 45 minut

Przepis dodał użytkownik reksio740

d2p9d29
Piernik świąteczny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d2p9d29
d2p9d29
d2p9d29
d2p9d29
d2p9d29