Piernik świąteczny
Jakie ciasto najbardziej kojarzy nam się z Bożym Narodzeniem? Oczywiście piernik! Jest aromatyczny, pachnie korzennymi przyprawami, znajdziemy w nim dużo bakalii i śliwkowe powidła. Tego smaku nie da się podrobić. Koniecznie przetestujcie mój przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Mąkę, kakao, sodę, przyprawę do piernika wszystko razem mieszam. Miękkie masło miksuje z cukrem, dodaje po jednym jajku, następnie odrobinę mąki, miksuje, powoli wlewam mleko i dodaję po łyżce powideł, na przemian z mąką, aż do wyczerpania się składników i połączenia się w jednolitą masę.
Na koniec dodaję bakalie i mieszam. Blaszkę do babki należy wysmarować tłuszczem, i posypać mąką przełożyć ciasto, które jest dość gęste, wyrównać. Wstawić do zimnego piekarnika. Następnie nastawić temperaturę na 180 st. C i piec ok. 45 minut
Przepis dodał użytkownik reksio740
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze