Piernik świąteczny
Jakie ciasto najbardziej kojarzy nam się z Bożym Narodzeniem? Oczywiście piernik! Jest aromatyczny, pachnie korzennymi przyprawami, znajdziemy w nim dużo bakalii i śliwkowe powidła. Tego smaku nie da się podrobić. Koniecznie przetestujcie mój przepis.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Mąkę, kakao, sodę, przyprawę do piernika wszystko razem mieszam. Miękkie masło miksuje z cukrem, dodaje po jednym jajku, następnie odrobinę mąki, miksuje, powoli wlewam mleko i dodaję po łyżce powideł, na przemian z mąką, aż do wyczerpania się składników i połączenia się w jednolitą masę.
Przepis
Na koniec dodaję bakalie i mieszam. Blaszkę do babki należy wysmarować tłuszczem, i posypać mąką przełożyć ciasto, które jest dość gęste, wyrównać. Wstawić do zimnego piekarnika. Następnie nastawić temperaturę na 180 st. C i piec ok. 45 minut