Pieczona pierś z gęsi z dodatkiem borówek
Gęś to mięso w Polsce niedoceniane i niesłusznie przegrywa z kurczakiem czy indykiem. Dobrze przygotowana i zestawiona z odpowiednimi dodatkami gęś zaskakuje jednak smakiem. W wersji z borówką może być pyszną propozycją na odświętny, rodzinny obiad.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
- 1 pierś z gęsi (podwójna)
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 duża cebula
- 1 większe kwaskowate i twarde jabłko
- borówka do mięsa
Pierś opłukać pod bieżąca zimną wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na desce i ostrym nożem ponacinać skórę. Ja ponacinałam ją w poprzek, tak jak potem kroiłam ją po upieczeniu. Nacinając skórę należy uważać, aby nie przeciąć mięsa znajdującego się pod nią.
Mięso natrzeć solą, pieprzem, papryką i majerankiem i odstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Przyprawioną pierś ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni i na średnim ogniu podsmażyć ją, aż wytopi się spora część tłuszczu. Kiedy skóra przyrumieni się już, a na patelni będzie wytopiony tłuszcz, wtedy przewrócić ją na drugą stronę i podsmażyć ją przez około 4 minut.
Przygotować formę do zapiekania: przelać do niej wytopiony tłuszcz. Na tłuszczu ułożyć pokrojoną w grube piórka cebulę oraz jabłko pokrojone w cząstki (z jabłka wykroić tylko gniazdo nasienne, nie obierać skóry.)
Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piec przez około 20 minut, a następnie przykryć mięso i zmniejszyć temperaturę do 140 stopni. W tej temperaturze piec mięso przez około 90-120 minut. Pod koniec pieczenia uchylić pokrywkę. Mięso powinno być miękkie, ale sprawdzić to nakłuwając je patykiem do szaszłyków. Jeśli będzie lekko wchodził, wtedy pierś z gęsi jest upieczona. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika. Pozostawić pod przykryciem na około 10-15 minut. Następnie wyjąć i pokroić w dowolnej wielkości kawałki. Podawać na gorąco lub na zimno, z dodatkiem borówki do mięsa.
Zobacz także: pyszny deser z chałki - prosto i oszczędnie
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze