Pieczona pierś z gęsi z dodatkiem borówek

Gęś to mięso w Polsce niedoceniane i niesłusznie przegrywa z kurczakiem czy indykiem. Dobrze przygotowana i zestawiona z odpowiednimi dodatkami gęś zaskakuje jednak smakiem. W wersji z borówką może być pyszną propozycją na odświętny, rodzinny obiad.

Pieczona pierś z gęsi z dodatkiem borówekPieczona pierś z gęsi z dodatkiem borówek
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 1 pierś z gęsi (podwójna)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 duża cebula
  • 1 większe kwaskowate i twarde jabłko
  • borówka do mięsa

Przepis

Pierś opłukać pod bieżąca zimną wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na desce i ostrym nożem ponacinać skórę. Ja ponacinałam ją w poprzek, tak jak potem kroiłam ją po upieczeniu. Nacinając skórę należy uważać, aby nie przeciąć mięsa znajdującego się pod nią.

Przepis

Mięso natrzeć solą, pieprzem, papryką i majerankiem i odstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Przyprawioną pierś ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni i na średnim ogniu podsmażyć ją, aż wytopi się spora część tłuszczu. Kiedy skóra przyrumieni się już, a na patelni będzie wytopiony tłuszcz, wtedy przewrócić ją na drugą stronę i podsmażyć ją przez około 4 minut.

Przepis

Przygotować formę do zapiekania: przelać do niej wytopiony tłuszcz. Na tłuszczu ułożyć pokrojoną w grube piórka cebulę oraz jabłko pokrojone w cząstki (z jabłka wykroić tylko gniazdo nasienne, nie obierać skóry.)

Przepis

Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piec przez około 20 minut, a następnie przykryć mięso i zmniejszyć temperaturę do 140 stopni. W tej temperaturze piec mięso przez około 90-120 minut. Pod koniec pieczenia uchylić pokrywkę. Mięso powinno być miękkie, ale sprawdzić to nakłuwając je patykiem do szaszłyków. Jeśli będzie lekko wchodził, wtedy pierś z gęsi jest upieczona. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika. Pozostawić pod przykryciem na około 10-15 minut. Następnie wyjąć i pokroić w dowolnej wielkości kawałki. Podawać na gorąco lub na zimno, z dodatkiem borówki do mięsa.
Zobacz także: pyszny deser z chałki - prosto i oszczędnie

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥