Trwa ładowanie...
d3r3fih
30-04-2017 12:33

Pieczona pierś z gęsi z dodatkiem borówek

Przepis

Gęś to mięso w Polsce niedoceniane i niesłusznie przegrywa z kurczakiem czy indykiem. Dobrze przygotowana i zestawiona z odpowiednimi dodatkami gęś zaskakuje jednak smakiem. W wersji z borówką może być pyszną propozycją na odświętny, rodzinny obiad.

d3r3fih
2.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
www.daylicooking.pl
Źródło: www.daylicooking.pl
Składniki
  • 1 pierś z gęsi (podwójna)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 duża cebula
  • 1 większe kwaskowate i twarde jabłko
  • borówka do mięsa
Przepis

Pierś opłukać pod bieżąca zimną wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na desce i ostrym nożem ponacinać skórę. Ja ponacinałam ją w poprzek, tak jak potem kroiłam ją po upieczeniu. Nacinając skórę należy uważać, aby nie przeciąć mięsa znajdującego się pod nią.

Mięso natrzeć solą, pieprzem, papryką i majerankiem i odstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Przyprawioną pierś ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni i na średnim ogniu podsmażyć ją, aż wytopi się spora część tłuszczu. Kiedy skóra przyrumieni się już, a na patelni będzie wytopiony tłuszcz, wtedy przewrócić ją na drugą stronę i podsmażyć ją przez około 4 minut.

Przygotować formę do zapiekania: przelać do niej wytopiony tłuszcz. Na tłuszczu ułożyć pokrojoną w grube piórka cebulę oraz jabłko pokrojone w cząstki (z jabłka wykroić tylko gniazdo nasienne, nie obierać skóry.)

Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piec przez około 20 minut, a następnie przykryć mięso i zmniejszyć temperaturę do 140 stopni. W tej temperaturze piec mięso przez około 90-120 minut. Pod koniec pieczenia uchylić pokrywkę. Mięso powinno być miękkie, ale sprawdzić to nakłuwając je patykiem do szaszłyków. Jeśli będzie lekko wchodził, wtedy pierś z gęsi jest upieczona. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika. Pozostawić pod przykryciem na około 10-15 minut. Następnie wyjąć i pokroić w dowolnej wielkości kawałki. Podawać na gorąco lub na zimno, z dodatkiem borówki do mięsa.
Zobacz także: pyszny deser z chałki - prosto i oszczędnie

Pieczona pierś z gęsi z dodatkiem borówek
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r3fih
d3r3fih
d3r3fih
d3r3fih
Więcej tematów
d3r3fih

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj