Pieczona pierś z gęsi z dodatkiem borówek

Gęś to mięso w Polsce niedoceniane i niesłusznie przegrywa z kurczakiem czy indykiem. Dobrze przygotowana i zestawiona z odpowiednimi dodatkami gęś zaskakuje jednak smakiem. W wersji z borówką może być pyszną propozycją na odświętny, rodzinny obiad.

Pieczona pierś z gęsi z dodatkiem borówekPieczona pierś z gęsi z dodatkiem borówek
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 1 pierś z gęsi (podwójna)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 duża cebula
  • 1 większe kwaskowate i twarde jabłko
  • borówka do mięsa

Przepis

Pierś opłukać pod bieżąca zimną wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na desce i ostrym nożem ponacinać skórę. Ja ponacinałam ją w poprzek, tak jak potem kroiłam ją po upieczeniu. Nacinając skórę należy uważać, aby nie przeciąć mięsa znajdującego się pod nią.

Przepis

Mięso natrzeć solą, pieprzem, papryką i majerankiem i odstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Przyprawioną pierś ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni i na średnim ogniu podsmażyć ją, aż wytopi się spora część tłuszczu. Kiedy skóra przyrumieni się już, a na patelni będzie wytopiony tłuszcz, wtedy przewrócić ją na drugą stronę i podsmażyć ją przez około 4 minut.

Przepis

Przygotować formę do zapiekania: przelać do niej wytopiony tłuszcz. Na tłuszczu ułożyć pokrojoną w grube piórka cebulę oraz jabłko pokrojone w cząstki (z jabłka wykroić tylko gniazdo nasienne, nie obierać skóry.)

Przepis

Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piec przez około 20 minut, a następnie przykryć mięso i zmniejszyć temperaturę do 140 stopni. W tej temperaturze piec mięso przez około 90-120 minut. Pod koniec pieczenia uchylić pokrywkę. Mięso powinno być miękkie, ale sprawdzić to nakłuwając je patykiem do szaszłyków. Jeśli będzie lekko wchodził, wtedy pierś z gęsi jest upieczona. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika. Pozostawić pod przykryciem na około 10-15 minut. Następnie wyjąć i pokroić w dowolnej wielkości kawałki. Podawać na gorąco lub na zimno, z dodatkiem borówki do mięsa.
Zobacz także: pyszny deser z chałki - prosto i oszczędnie

Wybrane dla Ciebie
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej