Pasztet świąteczny
Mięso na pasztet świąteczny powinniśmy udusić lub ugotować w niewielkiej ilości wody. W trakcie dodajemy warzywa – marchew, korzeń pietruszki, cebulę. Nie polecamy na pasztet pieczonego mięsa, ponieważ może się ono okazać zbyt suche.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 50 dag wątróbki wieprzowej
- 8 dużych ugotowanych skrzydełek z kurczaka
- 1 duży ugotowany korpus z kaczki
- 35 dag boczku parzonego
- 2 średnie ugotowane marchewki
- 1 średnia ugotowana pietruszka
- 1/2 małego ugotowanego selera
- 2 średnie cebule
- 2 jajka
- 20 dag śliwki kalifornijskiej
- 2 średnie czerstwe bułki pszenne
- 1 czubata łyżka imbiru Kamis
- 1,5 łyżki gałki muszkatołowej Kamis
- sól
- pieprz czarny mielony Kamis
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
Boczek kroimy w średnią kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Gdy wytopi się z niego nieco tłuszczu, dodajemy obraną i pokrojoną w średnią kostkę cebulę, a następnie oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę. Smażymy razem na średnim ogniu około 5 minut, studzimy.
Czerstwe bułki zalewamy letnią wodą, a gdy zmiękną, odciskamy z nadmiaru wody.
Obrane mięso ze skrzydełek z kurczaka i korpusu z kaczki, wątróbkę, boczek, cebulę, ugotowane warzywa i odciśniętą bułkę mielimy razem co najmniej dwukrotnie.
Dodajemy 2 jajka i pokrojone w ćwiartki śliwki kalifornijskie. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, imbirem, solą i pieprzem.
Masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą trzech małych keksówek i jednej średniej (keksówek o nieprzywieranej formie nie musimy smarować). Małe keksówki pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni, a średnią trzymamy w piekarniku około 20 minut dłużej. Podajemy na zimno.
Przepis dodał użytkownik BernadettaP
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze