Pasztet świąteczny

Mięso na pasztet świąteczny powinniśmy udusić lub ugotować w niewielkiej ilości wody. W trakcie dodajemy warzywa – marchew, korzeń pietruszki, cebulę. Nie polecamy na pasztet pieczonego mięsa, ponieważ może się ono okazać zbyt suche.

Pasztet świątecznyPasztet świąteczny

Składniki

  • 50 dag wątróbki wieprzowej
  • 8 dużych ugotowanych skrzydełek z kurczaka
  • 1 duży ugotowany korpus z kaczki
  • 35 dag boczku parzonego
  • 2 średnie ugotowane marchewki
  • 1 średnia ugotowana pietruszka
  • 1/2 małego ugotowanego selera
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 20 dag śliwki kalifornijskiej
  • 2 średnie czerstwe bułki pszenne
  • 1 czubata łyżka imbiru Kamis
  • 1,5 łyżki gałki muszkatołowej Kamis
  • sól
  • pieprz czarny mielony Kamis
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy

Przepis

Boczek kroimy w średnią kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Gdy wytopi się z niego nieco tłuszczu, dodajemy obraną i pokrojoną w średnią kostkę cebulę, a następnie oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę. Smażymy razem na średnim ogniu około 5 minut, studzimy.

Przepis

Czerstwe bułki zalewamy letnią wodą, a gdy zmiękną, odciskamy z nadmiaru wody.

Przepis

Obrane mięso ze skrzydełek z kurczaka i korpusu z kaczki, wątróbkę, boczek, cebulę, ugotowane warzywa i odciśniętą bułkę mielimy razem co najmniej dwukrotnie.

Przepis

Dodajemy 2 jajka i pokrojone w ćwiartki śliwki kalifornijskie. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, imbirem, solą i pieprzem.

Przepis

Masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą trzech małych keksówek i jednej średniej (keksówek o nieprzywieranej formie nie musimy smarować). Małe keksówki pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni, a średnią trzymamy w piekarniku około 20 minut dłużej. Podajemy na zimno.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru