Trwa ładowanie...
d1vbhd4
29-11-2018 17:22

Pasztet świąteczny

Przepis

Mięso na pasztet świąteczny powinniśmy udusić lub ugotować w niewielkiej ilości wody. W trakcie dodajemy warzywa – marchew, korzeń pietruszki, cebulę. Nie polecamy na pasztet pieczonego mięsa, ponieważ może się ono okazać zbyt suche.

d1vbhd4
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 50 dag wątróbki wieprzowej
  • 8 dużych ugotowanych skrzydełek z kurczaka
  • 1 duży ugotowany korpus z kaczki
  • 35 dag boczku parzonego
  • 2 średnie ugotowane marchewki
  • 1 średnia ugotowana pietruszka
  • 1/2 małego ugotowanego selera
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 20 dag śliwki kalifornijskiej
  • 2 średnie czerstwe bułki pszenne
  • 1 czubata łyżka imbiru Kamis
  • 1,5 łyżki gałki muszkatołowej Kamis
  • sól
  • pieprz czarny mielony Kamis
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy
Przepis

Boczek kroimy w średnią kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni. Gdy wytopi się z niego nieco tłuszczu, dodajemy obraną i pokrojoną w średnią kostkę cebulę, a następnie oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę. Smażymy razem na średnim ogniu około 5 minut, studzimy.

Czerstwe bułki zalewamy letnią wodą, a gdy zmiękną, odciskamy z nadmiaru wody.

Obrane mięso ze skrzydełek z kurczaka i korpusu z kaczki, wątróbkę, boczek, cebulę, ugotowane warzywa i odciśniętą bułkę mielimy razem co najmniej dwukrotnie.

Dodajemy 2 jajka i pokrojone w ćwiartki śliwki kalifornijskie. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, imbirem, solą i pieprzem.

Masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą trzech małych keksówek i jednej średniej (keksówek o nieprzywieranej formie nie musimy smarować). Małe keksówki pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni, a średnią trzymamy w piekarniku około 20 minut dłużej. Podajemy na zimno.

Przepis dodał użytkownik BernadettaP

Pasztet świąteczny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1vbhd4
d1vbhd4
d1vbhd4
d1vbhd4
Więcej tematów
d1vbhd4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj