Trwa ładowanie...
d13g0uq
d13g0uq

Pasztet grzybowy

Przepis

Aromatyczny pasztet grzybowy podbije podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jego przygotowanie jest proste i szybkie. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

5.0
(2 głosy)
Oceń:
d13g0uq
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3

Rodzaj diety:
Okazja:
Pasztet grzybowy
Kwelka gotuje
Pasztet grzybowy
Składniki
  • 400 g grzybów (prawdziwki, koźlaki, maślaki, podgrzybki)
  • 1 duża cebula
  • 3/4 szkl. śmietany
  • 2 bułki
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • łyżeczka świeżego tymianku
  • bułka tarta, masło
Przepis

Grzyby i cebulę należy pokroić i usmażyć na na maśle. Dopraw solą i pieprzem. Bułkę namocz w śmietanie i dokładnie odciśnij. Usmażone grzyby wraz z bułką przepuść przez maszynkę do mięsa, a potem dokładnie wymieszaj z żółtkami, tymiankiem i ubitymi białkami.

Masę przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy, wygładź powierzchnię i posyp bułką tartą. Piecz 50 min w temp. 180 stopni.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

d13g0uq
Pasztet grzybowy
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
1
Share
d13g0uq
d13g0uq

d13g0uq
d13g0uq
d13g0uq