Pasztet grzybowy

Aromatyczny pasztet grzybowy podbije podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jego przygotowanie jest proste i szybkie. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

Pasztet grzybowyPasztet grzybowy
Katarzyna Kwella

Składniki

  • 400 g grzybów (prawdziwki, koźlaki, maślaki, podgrzybki)
  • 1 duża cebula
  • 3/4 szkl. śmietany
  • 2 bułki
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • łyżeczka świeżego tymianku
  • bułka tarta, masło

Przepis

Grzyby i cebulę należy pokroić i usmażyć na na maśle. Dopraw solą i pieprzem. Bułkę namocz w śmietanie i dokładnie odciśnij. Usmażone grzyby wraz z bułką przepuść przez maszynkę do mięsa, a potem dokładnie wymieszaj z żółtkami, tymiankiem i ubitymi białkami.

Przepis

Masę przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy, wygładź powierzchnię i posyp bułką tartą. Piecz 50 min w temp. 180 stopni.

Wybrane dla Ciebie
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te produkty sprzyjają długowieczności. Sięgaj po nie codziennie
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Te rady uratują święta. Dzięki nim nie przytyjesz
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
Jak wybrać najlepszego karpia na świąteczny stół?
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀