Paluchy zielonej wiedźmy
- 225 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
- 2 2/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki migdałów (całych)
- zielony barwnik spożywczy
Przesiać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodać sól. Cukier puder utrzeć z masłem i dodać roztrzepane jajko. Połączyć ze suchymi składnikami, dodać barwnik i zagnieść. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut - optymalny czas to około godziny).
Po tym czasie wyjąć ciasto, formować palce i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (należy wziąć pod uwagę, że w piekarniku kawałki ciasta nieco urosną). Na końcu dodać migdał w miejsce paznokcia, a małym nożykiem zrobić nacięcia w miejscu zgięć. Piec przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 200ºC.
Gotowe ciasteczka po ostudzeniu można udekorować czerwonym lub fioletowym dżemem (np. wiśniowym, truskawkowym, malinowym lub śliwkowym).
Podziel się opinią
Komentarze