Owocowe orzeźwienie. 10 pomysłów na lemoniadę

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 11Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Wodą z sokiem cytrynowym gaszono pragnienie już ponad tysiąc lat temu. Dziś lemoniadę przygotowuje się także z dodatkiem wielu innych składników. Wciąż jednak cieszy się wielką popularnością. Nie tylko w czasie upałów, ponieważ świetnie urozmaici menu domowej imprezy także jesienią czy zimą. Oto kilka przepisów na pyszny napój.

/ 11Lemoniada cytrynowa

Obraz
© 123RF

Klasyka. Przygotowanie tradycyjnej lemoniady jest banalnie proste. Wyciskamy sok z 3-4 cytryn, dolewamy do niego wodę mineralną (powinno być jej przynajmniej dwa razy więcej niż soku), ewentualnie zwykłą kranówkę, którą wcześniej należy zagotować, by rozpuścić w niej cukier (jego ilość zależy od indywidualnych upodobań smakowych). Jeśli chcemy, by napój był zdrowszy, do dosłodzenia możemy zastosować ksylitol. Wkładamy lemoniadę do lodówki na kilka godzin albo podajemy z kostkami lodu.

/ 11Lemoniada truskawkowa

Obraz
© 123RF

Najlepiej smakuje w okresie wiosenno-letnim, gdy mamy do dyspozycji świeże owoce, ale nieźle sprawdzą się również mrożone truskawki, które jednak należy wcześniej podgrzać w rondelku, by się rozmroziły i rozpadły, a następnie zblendować. Później zalewamy je gazowaną wodą mineralną, sokiem z cytryny oraz syropem przygotowanym z cukru trzcinowego (gotujemy go z wodą aż się rozpuści), dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Serwujemy z lodem.

/ 11Lemoniada bazyliowa

Obraz
© 123RF

Aromatyczne liście bazylii nie muszą służyć tylko jako dodatek do pizzy czy dań z makaronem. Świetnie sprawdzą się również w pysznej lemoniadzie. Sok z cytryny i świeżą bazylię należy zmiksować z syropem cukrowym (można go zastąpić syropem z agawy albo klonowym), a następnie zalać i wymieszać z wodą mineralną. Napój najlepiej smakuje z kostkami lodu i limonką.

/ 11Lemoniada pomarańczowa

Obraz
© 123RF

Soczyste pomarańcze zapewniają nie tylko orzeźwienie, ale również dostarczają solidnej dawki cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dlatego ich sok warto wykorzystać do przygotowania pysznej lemoniady. Należy go zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać trochę miodu i zalać dobrze schłodzoną gazowaną wodą mineralną. Podawać oczywiście z lodem.

/ 11Lemoniada Ani Starmach

Obraz
© 123RF

Popularna gwiazda kulinarna proponuje trochę zmodyfikowaną wersję prezentowanej wcześniej lemoniady pomarańczowej. Z czterech cytryn i jednej pomarańczy wyciskamy sok, przelewając przez sitko, by pozbyć się pestek. Garść świeżej męty ucieramy w moździerzu ze 100 g cukru i dodajemy do dzbanka z sokiem. Zalewamy litrem wody mineralnej (gazowanej lub niegazowanej) i mieszamy. Napój najlepiej smakuje po schłodzeniu. Jeśli nie mamy na to czasu, podajemy go z kostkami lodu.

/ 11Lemoniada ogórkowo-imbirowa

Obraz
© 123RF

Orzeźwiający napój o bardzo interesującym, delikatnym smaku. Z dwóch cytryn wyciskamy sok, a dwa spore ogórki obieramy i miksujemy na gładką masę z kawałkiem świeżego imbiru. Wszystko mieszamy, dodajemy litr wody mineralnej, a następnie dosładzamy – cukrem, miodem lub syropem z agawy. Schładzamy przez kilka godzin w lodówce. Podajemy z listkami świeżej mięty.

/ 11Lemoniada arbuzowa

Obraz
© 123RF

Tym pysznym napojem możemy się raczyć tylko w sezonie arbuzowym, który na szczęście trwa ostatnio w Polsce coraz dłużej, ponieważ soczyste owoce pojawiają się w sklepach już na progu lata i pozostają w nich do późnej jesieni. Wypestkowany miąższ z arbuza (około kilograma) blendujemy i przelewamy przez sitko. Powstały sok mieszamy z sokiem z 2-3 limonek, litrem wody mineralnej i 1-2 łyżkami syropu klonowego. Schładzamy w lodówce lub podajemy z kostkami lodu.

/ 11Lemoniada pokrzywowa

Obraz
© 123RF

Świeże (lub mrożone) liście młodej pokrzywy to prawdziwa bomba witaminowa. Nieprzypadkowo parząca roślina uchodzi za jeden z najcenniejszych darów natury. Do przygotowania napoju, którego receptura pochodzi z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Pyszne chwasty”, potrzebujemy ok. 300-500 g pokrzywy. Liście przelewamy wrzątkiem i przekładamy do miski z lodem. Tak zahartowane wrzucamy do blendera, zalewamy schłodzoną wodą mineralną (0,5 l) i sokiem z cytryny, dodajemy kilkucentymetrowy kawałek imbiru i miksujemy. Przecedzamy, dodajemy kolejne pół litra wody mineralnej, pół szklanki miodu lub syropu z agawy, mieszamy. Podajemy z kostkami lodu.

10 / 11Lemoniada rozmarynowa

Obraz
© 123RF

Rozmaryn ma bardzo intensywny smak, dlatego świetnie aromatyzuje potrawy. Nie tylko wytrawne, o czym możemy przekonać się przygotowując ten pyszny napój. Na początku należy skarmelizować na patelni kilka 4-5 łyżek cukru trzcinowego, do którego następnie dodajemy sok z 2 cytryn oraz kilka gałązek świeżego rozmarynu. Podsmażamy przez kilka minut, zlewamy powstały syrop i zalewamy litrem niegazowanej wody mineralnej. Podajemy po schłodzeniu, z kostkami lody oraz plasterkami cytryny lub limonki.

11 / 11Lemoniada grejpfrutowa

Obraz
© 123RF

Napój nie tylko orzeźwiający, ale również przyspieszający przemianę materii i odchudzający. Oczywiście jeśli przygotujemy go bez cukru. Najpierw gotujemy 8-10 listków świeżej mięty w szklance wody. Dodajemy świeżo wyciśnięty sok z grejpfruta, łyżeczkę startego imbiru i cynamonu. Łączymy z 2 litrami niegazowanej wody mineralnej. Pijemy po schłodzeniu.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki