Kulinarne inspiracje
Wodą z sokiem cytrynowym gaszono pragnienie już ponad tysiąc lat temu. Dziś lemoniadę przygotowuje się także z dodatkiem wielu innych składników. Wciąż jednak cieszy się wielką popularnością. Nie tylko w czasie upałów, ponieważ świetnie urozmaici menu domowej imprezy także jesienią czy zimą. Oto kilka przepisów na pyszny napój.
Lemoniada cytrynowa
Klasyka. Przygotowanie tradycyjnej lemoniady jest banalnie proste. Wyciskamy sok z 3-4 cytryn, dolewamy do niego wodę mineralną (powinno być jej przynajmniej dwa razy więcej niż soku), ewentualnie zwykłą kranówkę, którą wcześniej należy zagotować, by rozpuścić w niej cukier (jego ilość zależy od indywidualnych upodobań smakowych). Jeśli chcemy, by napój był zdrowszy, do dosłodzenia możemy zastosować ksylitol. Wkładamy lemoniadę do lodówki na kilka godzin albo podajemy z kostkami lodu.
Lemoniada truskawkowa
Najlepiej smakuje w okresie wiosenno-letnim, gdy mamy do dyspozycji świeże owoce, ale nieźle sprawdzą się również mrożone truskawki, które jednak należy wcześniej podgrzać w rondelku, by się rozmroziły i rozpadły, a następnie zblendować. Później zalewamy je gazowaną wodą mineralną, sokiem z cytryny oraz syropem przygotowanym z cukru trzcinowego (gotujemy go z wodą aż się rozpuści), dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Serwujemy z lodem.
Lemoniada bazyliowa
Aromatyczne liście bazylii nie muszą służyć tylko jako dodatek do pizzy czy dań z makaronem. Świetnie sprawdzą się również w pysznej lemoniadzie. Sok z cytryny i świeżą bazylię należy zmiksować z syropem cukrowym (można go zastąpić syropem z agawy albo klonowym), a następnie zalać i wymieszać z wodą mineralną. Napój najlepiej smakuje z kostkami lodu i limonką.
Lemoniada pomarańczowa
Soczyste pomarańcze zapewniają nie tylko orzeźwienie, ale również dostarczają solidnej dawki cennych dla zdrowia składników odżywczych. Dlatego ich sok warto wykorzystać do przygotowania pysznej lemoniady. Należy go zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać trochę miodu i zalać dobrze schłodzoną gazowaną wodą mineralną. Podawać oczywiście z lodem.
Lemoniada Ani Starmach
Popularna gwiazda kulinarna proponuje trochę zmodyfikowaną wersję prezentowanej wcześniej lemoniady pomarańczowej. Z czterech cytryn i jednej pomarańczy wyciskamy sok, przelewając przez sitko, by pozbyć się pestek. Garść świeżej męty ucieramy w moździerzu ze 100 g cukru i dodajemy do dzbanka z sokiem. Zalewamy litrem wody mineralnej (gazowanej lub niegazowanej) i mieszamy. Napój najlepiej smakuje po schłodzeniu. Jeśli nie mamy na to czasu, podajemy go z kostkami lodu.
Lemoniada ogórkowo-imbirowa
Orzeźwiający napój o bardzo interesującym, delikatnym smaku. Z dwóch cytryn wyciskamy sok, a dwa spore ogórki obieramy i miksujemy na gładką masę z kawałkiem świeżego imbiru. Wszystko mieszamy, dodajemy litr wody mineralnej, a następnie dosładzamy – cukrem, miodem lub syropem z agawy. Schładzamy przez kilka godzin w lodówce. Podajemy z listkami świeżej mięty.
Lemoniada arbuzowa
Tym pysznym napojem możemy się raczyć tylko w sezonie arbuzowym, który na szczęście trwa ostatnio w Polsce coraz dłużej, ponieważ soczyste owoce pojawiają się w sklepach już na progu lata i pozostają w nich do późnej jesieni. Wypestkowany miąższ z arbuza (około kilograma) blendujemy i przelewamy przez sitko. Powstały sok mieszamy z sokiem z 2-3 limonek, litrem wody mineralnej i 1-2 łyżkami syropu klonowego. Schładzamy w lodówce lub podajemy z kostkami lodu.
Lemoniada pokrzywowa
Świeże (lub mrożone) liście młodej pokrzywy to prawdziwa bomba witaminowa. Nieprzypadkowo parząca roślina uchodzi za jeden z najcenniejszych darów natury. Do przygotowania napoju, którego receptura pochodzi z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Pyszne chwasty”, potrzebujemy ok. 300-500 g pokrzywy. Liście przelewamy wrzątkiem i przekładamy do miski z lodem. Tak zahartowane wrzucamy do blendera, zalewamy schłodzoną wodą mineralną (0,5 l) i sokiem z cytryny, dodajemy kilkucentymetrowy kawałek imbiru i miksujemy. Przecedzamy, dodajemy kolejne pół litra wody mineralnej, pół szklanki miodu lub syropu z agawy, mieszamy. Podajemy z kostkami lodu.
Lemoniada rozmarynowa
Rozmaryn ma bardzo intensywny smak, dlatego świetnie aromatyzuje potrawy. Nie tylko wytrawne, o czym możemy przekonać się przygotowując ten pyszny napój. Na początku należy skarmelizować na patelni kilka 4-5 łyżek cukru trzcinowego, do którego następnie dodajemy sok z 2 cytryn oraz kilka gałązek świeżego rozmarynu. Podsmażamy przez kilka minut, zlewamy powstały syrop i zalewamy litrem niegazowanej wody mineralnej. Podajemy po schłodzeniu, z kostkami lody oraz plasterkami cytryny lub limonki.
Lemoniada grejpfrutowa
Napój nie tylko orzeźwiający, ale również przyspieszający przemianę materii i odchudzający. Oczywiście jeśli przygotujemy go bez cukru. Najpierw gotujemy 8-10 listków świeżej mięty w szklance wody. Dodajemy świeżo wyciśnięty sok z grejpfruta, łyżeczkę startego imbiru i cynamonu. Łączymy z 2 litrami niegazowanej wody mineralnej. Pijemy po schłodzeniu.