Oliebollen - przysmak sylwestrowy

Holenderskim przysmakiem są pączki, zwane oliebollen. Według legendy, wszyscy, którzy zjedzą w sylwestra lub Nowy Rok pączka, uchronią się przed gniewem złej bogini Perchty, która rozcina brzuchy buntownikom.

Oliebollen - przysmak sylwestrowyOliebollen - przysmak sylwestrowy

Składniki na 25 sztuk:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli
  • 450 ml mleka
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g czekolady (w formie pastylek)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Przepis

W misce mieszamy mąkę z drożdżami, cukrem, cynamonem i solą.

Przepis

Dodajemy jajko i łączymy mikserem składniki do uzyskania jednolitego ciasta pod koniec wrzucamy czekoladowe pastylki. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ciasto na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie.

Przepis

W garnku podgrzewamy olej, musi być bardzo gorący (175 stopni).

Przepis

Ciasto rzucamy na rozgrzany olej za pomocą łyżki (maczamy ją wcześniej w wodzie). Smażymy około 4 minuty, przewracając w trakcie na drugą stronę, powinny być złotobrązowe.

Przepis

Wykładamy cedzakiem na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz żeby odciekły. Zjadamy posypane cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się