Oliebollen - przysmak sylwestrowy
Holenderskim przysmakiem są pączki, zwane oliebollen. Według legendy, wszyscy, którzy zjedzą w sylwestra lub Nowy Rok pączka, uchronią się przed gniewem złej bogini Perchty, która rozcina brzuchy buntownikom.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
W misce mieszamy mąkę z drożdżami, cukrem, cynamonem i solą.
Dodajemy jajko i łączymy mikserem składniki do uzyskania jednolitego ciasta pod koniec wrzucamy czekoladowe pastylki. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ciasto na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie.
W garnku podgrzewamy olej, musi być bardzo gorący (175 stopni).
Ciasto rzucamy na rozgrzany olej za pomocą łyżki (maczamy ją wcześniej w wodzie). Smażymy około 4 minuty, przewracając w trakcie na drugą stronę, powinny być złotobrązowe.
Wykładamy cedzakiem na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz żeby odciekły. Zjadamy posypane cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik patisonwkuchni
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze