Niezdrowe połączenia
Niektórych produktów żywnościowych nie powinno się łączyć, ponieważ razem tracą one wartości odżywcze, a nawet mogą być szkodliwe.
Tego nie wolno łączyć!
Biały ser z pomidorem
Częste spożywanie pomidorów z produktami nabiałowymi (np. z twarogiem), może doprowadzić do bolesnej choroby stawów. Zawarte w pomidorach kwasy (cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy i kumarynowy), łączą się z wapniem tworząc nierozpuszczalne kryształki, które odkładają się w stawach i doprowadzają do powstania stanów zapalnych wywołujących silne bóle.
Tekst: JZ/ESE/
Przeczytaj też:
15 potraw, których musisz spróbować
Czerwone mięso z winem
Jednym z najcenniejszych składników czerwonego mięsa jest żelazo. Natomiast garbniki zawarte w winie ograniczają wchłanianie tego pierwiastka w przewodzie pokarmowym. Dlatego też, według dietetyków, popijanie czerwonego mięsa winem jest niewskazane.
Przeczytaj też:
15 potraw, których musisz spróbować
Ser z mięsem
Ser zawiera fosfor, który ogranicza wchłanianie cynku z mięsa. Poza tym, zarówno sery jak i mięsa obfitują w tłucze nasycone, które spożywane w nadmiarze szkodzą zdrowiu.
Przeczytaj też:
15 potraw, których musisz spróbować
Grzyby z alkoholem
Popijanie grzybów alkoholem może prowadzić do ciężkich dolegliwości trawiennych. Alkohol ścina specyficzne białko grzybów, tak, że staje się ono niestrawne. Najbardziej niebezpieczne jest spożycie alkoholu z czernidlakiem pospolitym. Ten gatunek grzybów zawiera koparnynę, która zatrzymuje utlenianie alkoholu etylowego na etapie aldehydu. Picie alkoholu, nawet do trzech dni po zjedzeniu tych grzybów, stanowi zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.
Przeczytaj też:
15 potraw, których musisz spróbować
Alkohol i warzywa
Niewskazane jest również spożywanie alkoholu z warzywami. Wysokoprocentowe trunki utrudniają przyswajanie witaminy B1, która jest cennym składnikiem warzyw, np. w fasoli.
Przeczytaj też:
15 potraw, których musisz spróbować
Ziemniaki i jaja
Jajek nie powinno się podawać z ziemniakami, ponieważ te ostatnie zawierają szczawiany. Substancje te hamują przyswajanie wapnia oraz żelaza, czyli cennych składników, zawartych w jajach.
Przeczytaj też:
15 potraw, których musisz spróbować
Ryba z warzywami krzyżowymi
Nie powinno się łączyć ryb z warzywami zawierającymi goitrogeny (brokuły, kalafior, kapusta, brukselka). Substancje te blokują przyswajanie jodu, który jest cennym składnikiem ryb morskich, odpowiadającym m.in. za właściwe funkcjonowanie tarczycy. Żeby zneutralizować goitrogeny, należy gotować warzywa, nie przykrywając garnka przez pierwszych kilka minut.
Przeczytaj też:
15 potraw, których musisz spróbować
Ser i rośliny strączkowe
Ser jest bogatym źródłem wapnia. Nie powinno się go spożywać w połączeniu z ziarnami roślin strączkowych (tj. fasola, groch, bób), które zawierają składniki utrudniające przyswajanie tego pierwiastka.
Przeczytaj też:
15 potraw, których musisz spróbować
Mleko z razowymi dodatkami
Wchłanianie wapnia z nabiału utrudniają również włókna razowe, zawarte w produktach tj. niektóre płatki śniadaniowe, pieczywo.
Przeczytaj też:
15 potraw, których musisz spróbować
Kawa z mlekiem
Zawarte w kawie kwasy reagują na białko mleka utrudniając trawienie. Po wypiciu kubka kawy z mlekiem spożyte pokarmy zalegają w żołądku.
Przeczytaj też:
15 potraw, których musisz spróbować
Herbata z cytryną
Liście herbaty zawierają glin, czyli pierwiastek, który przyczynia się do powstania choroby Alzheimera. W samym naparze jest on nieprzyswajalny przez organizm, więc herbatę można spożywać bez obaw o zdrowie. Niewskazane jest jednak dodawanie do niej cytryny, ponieważ zmienia ona nieprzyswajalny glin w łatwo wchłaniany cytrynian glinu.
Przeczytaj też:
15 potraw, których musisz spróbować
Ogórek i pomidor
Świeżych ogórków nie powinno się łączyć z produktami o wysokiej zawartości wit. C tj.: pomidory, kapusta, papryka, natka pietruszki. Ogórki zawierają enzym askorbinowy, który utlenia wit. C. Z badań wynika, że nawet niewielka ilość tego składnika (zawarta w jednej łyżeczce soku z ogórków) niszczy całą witaminę C z aż trzech litrów soku z pomidorów.
Tekst: JZ/ESE/
Przeczytaj też:
15 potraw, których musisz spróbować