WAŻNE
TERAZ

Tajne posiedzenie Sejmu. Tusk zwrócił się do Czarzastego

Nie dodawaj tego składnika do jajecznicy. Wyjdzie niesmaczna

Jajecznica to śniadaniowy klasyk. Co prawda każdy ma swoje preferencje, ale wiadomo, że wysuszona albo zbyt słabo ścięta nie posmakuje nawet najmniej wybrednym członkom rodziny. Jak więc ją przygotować, by była idealna? Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad.

JajecznicaJeden popularny składnik może zepsuć smak jajecznicy
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Do przyrządzenia jajecznicy wybieramy jajka z wolnego wybiegu. Jak sprawdzić, czy są świeże? Wkładamy jajko do napełnionego naczynia i obserwujemy, jak się zachowuje. Bardzo świeże jaja leżą poziomo na dnie; stare, których nie powinniśmy jeść – będą wypływać na powierzchnię. Lekko zmierzające ku powierzchni wody są średnio świeże, ale zwykle nadają się do jedzenia.

Jajecznicę najlepiej smażyć na patelni teflonowej. Unikaj żeliwnej, ponieważ jajka mogą przybrać podczas smażenia zielonkawy odcień. Ta nieszkodliwa, ale mało estetyczna zmiana koloru, jest wynikiem reakcji chemicznej między żelazem z patelni, a siarką zawartą w białkach jaj.

Jak przygotować jajka, by były najzdrowsze

Pamiętaj także, że nawet po zdjęciu z ognia, jajka dalej będą się smażyć na rozgrzanej patelni. By zatrzymać ten proces, przełóż potrawę na talerz.

Jak mocno ubijać masę jajeczną? To kwestia preferencji. Lekkie ubijanie zapewni bardziej gęstą jajecznicę. Energiczne bicie napowietrzy jaja, dzięki temu danie stanie się bardziej delikatne i puszyste. Jajecznicę najlepiej podawać od razu. Jednak w razie potrzeby można umieścić patelnię w gorącej kąpieli wodnej, by pozostała dłużej ciepła, ale jednocześnie nie stała się sucha i niesmaczna.

Perfekcyjna jajecznica – zapomnij o tym składniku

Wiele osób uważa, że dodanie odrobiny mleka do jajecznicy sprawy, że stanie się ona bardziej kremowa i delikatna. Jednak według Dana Joinesa, właściciela kilku londyńskich restauracji najważniejszym składnikiem jajecznicy jest masło. Należy również pamiętać, by przez cały czas mieszać jajka na patelni, aż staną się lekko płynne, ale zwarte.

Inny szef kuchni z Londynu, Luke Selby, twierdzi, że dodawanie do jajecznicy mleka to śmiertelny grzech. Według niego ten składnik rozcieńcza jajka, które zamiast smażyć, raczej się gotują na patelni. Tego samego zdania jest pisarka kulinarna Rachel Phipps.

Jajecznica
© 123RF

Co dodać do jajecznicy?

Najpopularniejszymi składnikami polskiej jajecznicy są: boczek, kiełbasa, szynka, cebula, pomidory i szczypiorek. Smak potrawy możemy też wzbogacić podsmażonymi grzybami: pieczarkami, a w sezonie przede wszystkim aromatycznymi kurkami lub rydzami.

Z jajkami wspaniale łączą się zrumienione szparagi i młody groszek. Potrawę wzbogaca również łosoś i krewetki, a niektórzy lubią ją z dodatkiem pokrojonego miąższu awokado. Odkrywcy nowych doznań wrzucają na patelnię pikantną kiełbasę chorizo i suszone szynki z Włoch i Hiszpanii. Na koniec można dodać utarty żółty ser albo tabasco. Zamiast tradycyjnego szczypiorku, jajecznicę warto doprawić posiekaną bazylią czy kolendrą.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇