Najlepszy sposób, by zacząć dzień. Niestety często popełniamy ten sam błąd

Jajka na śniadanie, to najlepsza rzecz, jaką możemy zrobić dla swojego organizmu o poranku. Tyle że jeśli jajko, to na czymś trzeba je usmażyć. I szybko zdrowe jajko tonie w niezdrowym tłuszczu. Jak to zmienić?

Tłuszcz, na którym smażymy, ma ogromne znaczenie.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Magdalena Drozdek

W banalny sposób. Wystarczy zmienić tłuszcz, na jakim smażymy. Chrupiące z brzegu białko, a płynne żółtko w środku – ten sam efekt osiągniesz, gdy zamiast oleju użyjesz odrobiny oliwy z oliwek.

Według wielu badań smażenie na popularnych olejach źle wpływa na nasze zdrowie. To wiemy jednak nie od dziś, ale i tak podsuwamy sobie kolejne posiłki spod znaku "smażone w głębokim tłuszczu".

Dlatego jak podkreślają eksperci, jajka najlepiej smażyć na oliwie z oliwek. I robić to trzeba z głową. Odrobinę oliwy wylewamy na patelnię i czekamy 30 sekund, żeby się rozgrzała. Dopiero wtedy wbijamy jajko. Co to zmienia? Naukowcom z Uniwersytetu w Granadzie udało się potwierdzić, że smażenie na tym tłuszczy zwiększa się poziom przeciwutleniaczy i związków fenolowych w potrawach.

- Możemy potwierdzić, że smażenie jest metodą, która prowadzi do zwiększenia związków fenolowych w posiłku, co oznacza korzyść z obróbki cieplnej. Trzeba jednak pamiętać, że metoda ta zwiększa jednocześnie wartość energetyczną posiłku, który wchłania oliwę – komentowała prof. Cristina Samaniego Sánchez z wydziału żywienia.
Oliwa extra vergine stanowi doskonałą alternatywę dla tłuszczów zwierzęcych, szkodliwych margaryn i innych olejów roślinnych używanych w kuchni. Jest cennym źródłem nienasyconych kwasów, które wspierają prawidłowy rozwój organizmu i utrzymują właściwy stan skóry. Skutecznie oczyszcza układ pokarmowy i reguluje procesy trawienia, dlatego warto ją stosować na diecie odchudzającej. Powinna być ona używana również przez osoby chore lub narażone na cukrzycę, gdyż kwasy jednonasycone w niej zawarte obniżają i regulują poziom cukru we krwi. Zapobiega także nadciśnieniu i pomaga w walce z niekorzystnym dla zdrowia cholesterolem (LDL).

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯