Najlepsze oliwy smakowe
Zdrowy dodatek
Mogą być aromatycznym oraz zdrowym dodatkiem do makaronów, sałatek czy marynat. Bez problemu przygotujemy je w domu, jednak pamiętajmy, że ważny jest dobór składników - przede wszystkim dobrej jakościowo oliwy z oliwek, a także roślinnego "wsadu", na którym nie ma śladów zepsucia lub pleśni. Istotny jest również sposób przechowywania smakołyku.
Oliwa powinna znaleźć się w każdej kuchni ze względu na wysoką zawartość witaminy E, polifenoli czy korzystny skład kwasów tłuszczowych. Skutecznie uśmierza ból i łagodzi stany zapalne, obniża poziom cholesterolu, świetnie działa na serce. A do tego odmładza, wymiatając wolne rodniki.
Możemy podkręcić jej smak dodatkami. Taka oliwa jest aromatycznym oraz zdrowym dodatkiem do makaronów, sałatek czy marynat. Bez problemu przygotujemy je w domu, jednak pamiętajmy, że ważny jest dobór składników - przede wszystkim dobrej jakościowo oliwy, a także roślinnego "wsadu", na którym nie ma śladów zepsucia lub pleśni. Istotny jest również sposób przechowywania smakołyku.
Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl