Najlepsze oliwy smakowe

Mogą być aromatycznym oraz zdrowym dodatkiem do makaronów, sałatek czy marynat. Bez problemu przygotujemy je w domu, jednak pamiętajmy, że ważny jest dobór składników - przede wszystkim dobrej jakościowo oliwy z oliwek, a także roślinnego "wsadu", na którym nie ma śladów zepsucia lub pleśni. Istotny jest również sposób przechowywania smakołyku.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 11Zdrowy dodatek

Obraz
© Shutterstock.com

Oliwa powinna znaleźć się w każdej kuchni ze względu na wysoką zawartość witaminy E, polifenoli czy korzystny skład kwasów tłuszczowych. Skutecznie uśmierza ból i łagodzi stany zapalne, obniża poziom cholesterolu, świetnie działa na serce. A do tego odmładza, wymiatając wolne rodniki.
Możemy podkręcić jej smak dodatkami. Taka oliwa jest aromatycznym oraz zdrowym dodatkiem do makaronów, sałatek czy marynat. Bez problemu przygotujemy je w domu, jednak pamiętajmy, że ważny jest dobór składników - przede wszystkim dobrej jakościowo oliwy, a także roślinnego "wsadu", na którym nie ma śladów zepsucia lub pleśni. Istotny jest również sposób przechowywania smakołyku.

Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 11Oliwa czosnkowa

Obraz
© Shutterstock.com

O zaletach czosnku można pisać długo. Jest niezastąpionym dodatkiem do wielu potraw i znakomitym... lekarstwem, skutecznym w walce z infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi czy pasożytniczymi.
Czosnek to także świetny dodatek aromatyzujący oliwę. Wystarczy zalać nią kilka ząbków, zakręcić i odstawić w ciemne oraz chłodne miejsce. Taki produkt poprawi smak grzanek, pizzy czy makaronów. Pasuje także do zup, zwłaszcza przygotowanych na bazie pomidorów.

/ 11Oliwa z papryczką

Obraz
© Shutterstock.com

To jedno z najdoskonalszych połączeń smakowych. Łagodna oliwa świetnie komponuje się z ostrymi papryczkami - jalapeno, chili czy habanero, które swoją moc zawdzięczają kapsaicynie. Alkaloid gromadzi się głównie w nasionach i wykazuje właściwości rozgrzewające, antynowotworowe i pobudzające układ krążenia.
Do oliwy możemy dodać zarówno suszone, jak i świeże strączki papryki. Od ich ilości będzie zależała pikantność mikstury, która znakomicie pasuje do owoców morza, dań z grilla, pizzy czy potraw kuchni meksykańskiej.

/ 11Oliwa cytrusowa

Obraz
© Shutterstock.com

Bardzo lubiany dodatek do potraw w kuchni śródziemnomorskiej. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Wyszorowaną w gorącej wodzie i osuszoną cytrynę lub limonkę obieramy ze skórki, którą później zalewamy oliwą. Możemy też dodać kilka ziaren białego lub różowego pieprzu. Niektórzy wzmacniają smak gałązkami szałwii albo mięty.
Oliwa cytrusowa komponuje się z sałatami, potrawami z drobiu i ryb, a także przystawkami, np. carpaccio.

/ 11Oliwa z rozmarynem

Obraz
© Shutterstock.com

Rozmaryn ma bardzo intensywny smak i aromat, wykazuje też wiele cennych właściwości: pobudzających, rozgrzewających oraz odświeżających. Usprawnia również przemianę materii. Ze względu na swoje walory stanowi świetny dodatek do aromatyzowania oliwy.

Jeszcze bardziej śródziemnomorski smak uzyskamy, gdy razem z rozmarynem dodamy trochę szałwii i tymianku, a także listek laurowy. Taka oliwa idealnie pasuje do mięs z grilla.

/ 11Oliwa z truflami

Obraz
© Shutterstock.com

Propozycja dla miłośników luksusowych smaków. Trufle nieprzypadkowo uchodzą za najdroższe z grzybów i prawdziwy rarytas. Na szczęście do zaromatyzowania butelki oliwy wystarczy zaledwie 3-4 niewielkie plasterki białych lub czarnych trufli (pierwsze mają delikatniejszy smak). Zwolennicy rodzimych darów natury mogą użyć suszonych borowików.
Taka oliwa świetnie smakuje nawet z samym pieczywem. Sprawdza się też jako dodatek mięs i sosów do makaronu na bazie śmietany.

/ 11Oliwa z bazylią

Obraz
© Shutterstock.com

Aromatyczna roślina ma świetny wpływ na układ nerwowy. Warto sięgnąć po nią w chwilach kiepskiego nastroju. Działa przeciwdepresyjnie, pomaga zwalczyć bezsenność i zmniejsza nadpobudliwość. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych zawartych w pokarmach.
Oliwa aromatyzowana bazylią to jeden z ulubionych dodatków w kuchni włoskiej. Jest smakowitym dodatkiem do dań z makaronów, a przede wszystkim słynnej sałatki caprese (pokrojone w plastry pomidory oraz mozzarella, polane oliwą, posypane grubo zmielonym pieprzem i udekorowane świeżą bazylią).

/ 11Oliwa z czosnkiem niedźwiedzim

Obraz
© Shutterstock.com

To propozycja dla osób, które nie przepadają za intensywnym smakiem tradycyjnego czosnku. Jego "niedźwiedzia odmiana" nie pozostawia nieświeżego oddechu na długie godziny, a jest równie aromatyczna.
Możemy wykorzystać zarówno świeże, jak i suszone liście czosnku niedźwiedziego - jeśli proces suszenia jest przeprowadzony prawidłowo, nie tracą wartościowych składników, których jest naprawdę dużo. Taka mikstura jest świetnym dodatkiem do sałatek oraz mięsnych marynat.

/ 11Oliwa z pietruszką

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli szukamy produktu, który wzbogaci smak sałatek ze świeżych warzyw, dań z pomidorów albo ryb, warto przygotować oliwę aromatyzowaną świeżą natką pietruszki (z dodatkiem szczypty soli morskiej).
Warto pamiętać, że pietruszka jest bardzo cennym produktem spożywczym i leczniczym. Zawiera cztery razy więcej witaminy C niż pomarańcze i kapusta. Dostarcza nam także cennych aminokwasów oraz olejków eterycznych.

10 / 11Oliwa z ziołami prowansalskimi

Obraz
© Shutterstock.com

Doskonały dodatek do pieczonych i grillowanych mięs, a także sałatek czy rozmaitych marynat. Zioła prowansalskie to mieszanka aromatycznych ziół, które rosną w południowej Francji, zazwyczaj w jej skład wchodzą: tymianek, rozmaryn, oregano, cząber, estragon i majeranek, a czasami dodatkowo liść laurowy, koper, trybula lub mięta.
Do aromatyzowania oliwy najlepiej użyć świeżych gałązek choć kilku z tych roślin. Jednak smaku dodadzą także suszone zioła.

11 / 11Oliwa z majerankiem

Obraz
© Shutterstock.com

To przyprawa dość popularna w kuchni polskiej, chętnie stosowana także do potraw meksykańskich, greckich czy włoskich. Ma pikantny, świeży smak, można nią przyprawiać większość warzyw, choć u nas stosowana jest przede wszystkim do mięs.
Oliwa z gałązką świeżego majeranku jest aromatycznym dodatkiem do wszelkich marynat. Wzbogaci także smak potraw z ryb.

Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja