Najgroźniejsze dla zdrowia składniki chipsów

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 8Zastanów się, zanim znów po nie sięgniesz

Obraz
© Getty Images

Dwóch na trzech Polaków sięga po tę przekąskę przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań. Nic dziwnego, gdyż cieniutkie, chrupiące plasterki ziemniaków są bardzo smaczne i świetnie sprawdzają się podczas imprez czy oglądania telewizji. Jednak w ich składzie kryje się dużo pułapek. Na które szczególnie należy uważać?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Sól

Obraz
© Pixabay.com

Obowiązkowy składnik chipsów, zazwyczaj występujący w potężnej dawce – 100 gramów ziemniaczanego przysmaku dostarcza około 2 gramów soli. Warto pamiętać, że według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dziennie nie powinniśmy przekraczać 5 g chlorków sodu (jedna płaska łyżeczka). Tymczasem – jak wynika ze statystyk – statystyczny Polak spożywa w ciągu doby ponad 10 g soli.

Efekt? Znacząco zwiększone ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego (nawet u dzieci, których matki w okresie ciąży nadużywały soli), udaru mózgu oraz rozwoju innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Nadmiar chlorku sodu grozi osteoporozą, chorobami nerek czy nowotworem żołądka. Brytyjskie Ministerstwo Zdrowia szacuje, że redukcja soli o 1 g na dzień mogłaby zapobiec 7 tysiącom zgonów.

/ 8Akrylamid

Obraz
© Pixabay.com

Związek będący produktem złożonej reakcji zachodzącej pomiędzy cukrami a aminokwasami podczas smażenia ziemniaków w głębokim tłuszczu. Dzięki tzw. reakcji Maillarda chipsy nabierają wprawdzie wspaniałego smaku i aromatu, ale jednocześnie stają się magazynem dla akrylamidu.

Coraz więcej badań naukowych wykazuje fatalny wpływ tej substancji na nasze zdrowie, odkryto m.in. związek między jej pożywaniem a powstawaniem i rozwojem raka piersi u kobiet. W efekcie Międzynarodowa Agencja do Badań nad Rakiem (IARC) uznała akrylamid za związek mający prawdopodobne działanie rakotwórcze. Z kolei w Unii Europejskiej jest klasyfikowany jako kancerogen grupy 2, co oznacza, że jest "potencjalnie rakotwórczy", a dodatkowo także powodować niepłodność. Akrylamid działa też toksycznie na układ nerwowy.

/ 8Olej palmowy

Obraz
© Pixabay.com

W składzie wielu chipsów znajdziemy go w postaci utwardzonej, zapewniającej przekąsce pożądaną chrupkość oraz wydłużającej okres jej przydatności do spożycia. Problem w tym, że taka forma tłuszczów roślinnych (zazwyczaj oleju palmowego) znacząco przyczynia się do rozwoju miażdżycy i innych schorzeń układu krążenia, a także sprzyja otyłości, zaburza funkcjonowania układu oddechowego i rozrodczego oraz wielu narządów, w tym mózgu czy trzustki. Tzw. tłuszcze trans przyczyniają się również do powstawania przewlekłych stanów zapalnych, czego konsekwencją bywają nowotwory.

/ 8Cukier

Obraz
© Pixabay.com

Choć chipsy nazywane są słoną przekąską, zwykle nie brakuje w nich również cukru, którego Polacy i tak spożywają zdecydowanie zbyt dużo. Tymczasem produkty bogate w sacharozę stają się skarbnicą szybko wchłaniających się węglowodanów powodujących nadmierny przyrost masy ciała. Oprócz otyłości, pochłaniany w nadmiarze cukier może powodować m.in. próchnicę zębów, cukrzycę czy wzrost stężenie trój glicerydów we krwi.

/ 8Syrop glukozowy

Obraz
© Pixabay.com

W składzie chipsów często ukrywają się również inne słodziki, choćby roztwór otrzymywany najczęściej w wyniku hydrolizy skrobi z pszenicy, kukurydzy lub ziemniaków. Syrop glukozowy nie powinien zbyt często gościć w naszym jadłospisie. To produkt bardzo kaloryczny, sprzyjający rozwojowi nadwagi i otyłości. Może też prowadzić od podwyższenia poziomu cukru we krwi, dlatego muszą go unikać osoby zmagające się z cukrzycą.

/ 8Maltodesktryna

Obraz
© Pixabay.com

Bardzo powszechny dodatek do chipsów. Proszek, otrzymywany w wyniku hydrolizy skrobi (zwykle kukurydzianej lub ziemniaczanej), nie tylko przedłuża trwałość, ale jest również wzmacniaczem smaku i nośnikiem aromatów, barwników i tłuszczów. Jednocześnie dostarcza jednak sporo kalorii i posiada wysoki indeks glikemiczny, o czym muszą pamiętać cukrzycy oraz osoby dbające o linię.

/ 8Ekstrakt drożdżowy

Obraz
© Getty Images

W składzie chipsów ukrywa się niekiedy pod innymi określeniami, np. jako hydrolizowane białka roślinne czy drożdże autolizowane. Dzięki wysokiej zawartości kwasu glutaminowego ekstrakt drożdżowy jest znakomitym wzmacniaczem smaku. Choć uznaje się go za substancję bezpieczną dla zdrowia, pojawiają się badania sugerujące, że może negatywnie wpływać na układ pokarmowy czy nerwowy.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości