Najgroźniejsze dla zdrowia składniki chipsów

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 8Zastanów się, zanim znów po nie sięgniesz

Obraz
© Getty Images

Dwóch na trzech Polaków sięga po tę przekąskę przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań. Nic dziwnego, gdyż cieniutkie, chrupiące plasterki ziemniaków są bardzo smaczne i świetnie sprawdzają się podczas imprez czy oglądania telewizji. Jednak w ich składzie kryje się dużo pułapek. Na które szczególnie należy uważać?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Sól

Obraz
© Pixabay.com

Obowiązkowy składnik chipsów, zazwyczaj występujący w potężnej dawce – 100 gramów ziemniaczanego przysmaku dostarcza około 2 gramów soli. Warto pamiętać, że według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dziennie nie powinniśmy przekraczać 5 g chlorków sodu (jedna płaska łyżeczka). Tymczasem – jak wynika ze statystyk – statystyczny Polak spożywa w ciągu doby ponad 10 g soli.

Efekt? Znacząco zwiększone ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego (nawet u dzieci, których matki w okresie ciąży nadużywały soli), udaru mózgu oraz rozwoju innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Nadmiar chlorku sodu grozi osteoporozą, chorobami nerek czy nowotworem żołądka. Brytyjskie Ministerstwo Zdrowia szacuje, że redukcja soli o 1 g na dzień mogłaby zapobiec 7 tysiącom zgonów.

/ 8Akrylamid

Obraz
© Pixabay.com

Związek będący produktem złożonej reakcji zachodzącej pomiędzy cukrami a aminokwasami podczas smażenia ziemniaków w głębokim tłuszczu. Dzięki tzw. reakcji Maillarda chipsy nabierają wprawdzie wspaniałego smaku i aromatu, ale jednocześnie stają się magazynem dla akrylamidu.

Coraz więcej badań naukowych wykazuje fatalny wpływ tej substancji na nasze zdrowie, odkryto m.in. związek między jej pożywaniem a powstawaniem i rozwojem raka piersi u kobiet. W efekcie Międzynarodowa Agencja do Badań nad Rakiem (IARC) uznała akrylamid za związek mający prawdopodobne działanie rakotwórcze. Z kolei w Unii Europejskiej jest klasyfikowany jako kancerogen grupy 2, co oznacza, że jest "potencjalnie rakotwórczy", a dodatkowo także powodować niepłodność. Akrylamid działa też toksycznie na układ nerwowy.

/ 8Olej palmowy

Obraz
© Pixabay.com

W składzie wielu chipsów znajdziemy go w postaci utwardzonej, zapewniającej przekąsce pożądaną chrupkość oraz wydłużającej okres jej przydatności do spożycia. Problem w tym, że taka forma tłuszczów roślinnych (zazwyczaj oleju palmowego) znacząco przyczynia się do rozwoju miażdżycy i innych schorzeń układu krążenia, a także sprzyja otyłości, zaburza funkcjonowania układu oddechowego i rozrodczego oraz wielu narządów, w tym mózgu czy trzustki. Tzw. tłuszcze trans przyczyniają się również do powstawania przewlekłych stanów zapalnych, czego konsekwencją bywają nowotwory.

/ 8Cukier

Obraz
© Pixabay.com

Choć chipsy nazywane są słoną przekąską, zwykle nie brakuje w nich również cukru, którego Polacy i tak spożywają zdecydowanie zbyt dużo. Tymczasem produkty bogate w sacharozę stają się skarbnicą szybko wchłaniających się węglowodanów powodujących nadmierny przyrost masy ciała. Oprócz otyłości, pochłaniany w nadmiarze cukier może powodować m.in. próchnicę zębów, cukrzycę czy wzrost stężenie trój glicerydów we krwi.

/ 8Syrop glukozowy

Obraz
© Pixabay.com

W składzie chipsów często ukrywają się również inne słodziki, choćby roztwór otrzymywany najczęściej w wyniku hydrolizy skrobi z pszenicy, kukurydzy lub ziemniaków. Syrop glukozowy nie powinien zbyt często gościć w naszym jadłospisie. To produkt bardzo kaloryczny, sprzyjający rozwojowi nadwagi i otyłości. Może też prowadzić od podwyższenia poziomu cukru we krwi, dlatego muszą go unikać osoby zmagające się z cukrzycą.

/ 8Maltodesktryna

Obraz
© Pixabay.com

Bardzo powszechny dodatek do chipsów. Proszek, otrzymywany w wyniku hydrolizy skrobi (zwykle kukurydzianej lub ziemniaczanej), nie tylko przedłuża trwałość, ale jest również wzmacniaczem smaku i nośnikiem aromatów, barwników i tłuszczów. Jednocześnie dostarcza jednak sporo kalorii i posiada wysoki indeks glikemiczny, o czym muszą pamiętać cukrzycy oraz osoby dbające o linię.

/ 8Ekstrakt drożdżowy

Obraz
© Getty Images

W składzie chipsów ukrywa się niekiedy pod innymi określeniami, np. jako hydrolizowane białka roślinne czy drożdże autolizowane. Dzięki wysokiej zawartości kwasu glutaminowego ekstrakt drożdżowy jest znakomitym wzmacniaczem smaku. Choć uznaje się go za substancję bezpieczną dla zdrowia, pojawiają się badania sugerujące, że może negatywnie wpływać na układ pokarmowy czy nerwowy.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają