Najczęstsze błędy w gotowaniu, które utrudniają odchudzanie
Kluczem do sukcesu w odchudzaniu jest nie tylko ruch, ale przede wszystkim odpowiednia dieta. Nie każdego jednak stać na "diety pudełkowe" oferowane przez firmy kateringowe. Zdrowe posiłki można przygotować własnoręcznie w domu, ale podstawą jest odpowiednia wiedza w kwestii racjonalnego odżywiania. Dietetyczka Rania Batayneh, autorka poradnika "The One One One Die", stworzyła lista najczęstszych błędów popełnianych w kuchni.
Zdrowe odżywianie w wersji domowej
Kluczem do sukcesu w odchudzaniu jest nie tylko ruch, ale przede wszystkim odpowiednia dieta. Nie każdego jednak stać na "diety pudełkowe" oferowane przez firmy kateringowe. Zdrowe posiłki można przygotować własnoręcznie w domu, ale podstawą jest odpowiednia wiedza w kwestii racjonalnego odżywiania. Dietetyczka Rania Batayneh, autorka poradnika "The One One One Diet", stworzyła lista najczęstszych błędów popełnianych w kuchni.
Wybór oleju
Większość z nas zapomina, że nie każdy olej nadaje się do smażenia. Ten błąd wiąże się nie tylko z gorszym smakiem potraw, ale przede wszystkim negatywnym działaniem na nasz organizm. Kiedy tłuszcz przekracza swój punkt dymienia - czyli najwyższą temperaturę, do której można go podgrzewać, by nie stracił swoich właściwości odżywczych - zaczynają się wytwarzać toksyny, wolne rodniki i tłuszcze trans. A te substancje to jedne z głównych przyczyn szybszego starzenia się skóry, nadwagi, chorób serca i otyłości.
Do smażenia warto używać modnego ostatnio oleju kokosowego lub znanego dobrze słonecznikowego. Sałatkę doprawić można za to olejem z orzechów włoskich lub oliwą z oliwek.
Odpowiednie porcje
Zdrowe pieczenie
Wybór piekarnika zamiast patelni do przygotowania zdrowego obiadu to już pierwszy krok do zmiany na lepsze. Warto wziąć pod uwagę szczegóły tej formy gotowania. Do naczynia żaroodpornego lub brytfanny warto włożyć specjalny ruszt, który pozwoli na wytopienie się zbędnego tłuszczu z produktów. Dzięki temu zachowamy jego aromat i odejmiemy posiłkom kalorii. Na kratce warto przygotowywać m.in. polędwicę, drób oraz ryby.
Przypraw na zdrowie
Cukier, sól i pieprz znajdziemy w każdej kuchni, ale nie należy się do nich ograniczać. Wręcz przeciwnie - warto zastąpić je zdrowszymi alternatywami. Słodyczy doda stewia, miód oraz syrop klonowy, natomiast zamiast soli warto włączyć do jadłospisu sos sojowy lub rybny. Na uwagę zasługują też kurkuma, cynamon czy imbir, które nie tylko wzbogacą smak dań, ale działają jak naturalne termogeniki. Ponadto zioła i przyprawy to cenne źródło witamin, minerałów oraz antyoksydantów.