Na pewno masz w kuchennej szafce. Spraw, że pieczone ziemniaczki będą sto razy lepsze

Pieczone ziemniaki to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Co jednak zrobić, by skórka wyszła chrupiąca, a środek kremowy i miękki? Wystarczy jeden prosty składnik, który może sprawić, że pieczone ziemniaczki wyjdą perfekcyjne.

Pieczone ziemniakiPieczone ziemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Pieczone ziemniaki to klasyka, która gości na wielu stołach. Jednak, jak się okazuje, można je jeszcze bardziej udoskonalić dzięki jednemu prostemu składnikowi. John Torode, prezenter w brytyjskiej edycji programu "MasterChef", uznał przepis swojej żony Lisy za najlepszy na świecie. Kluczem do sukcesu jest dodanie kostki bulionowej, która kosztuje grosze i jest dostępna w każdym spożywczaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące paluszki z ciasta filo z łososiem

Aby przygotować idealne pieczone ziemniaki, kluczowy jest wybór odpowiedniej odmiany. Ziemniaki typu C są doskonałe do pieczenia, ponieważ ich miąższ jest delikatny i maślany. Dzięki temu po upieczeniu są miękkie w środku, a skórka staje się chrupiąca. Warto również zwrócić uwagę na wielkość ziemniaków – najlepsze będą średnie bulwy.

Jak przygotować idealne pieczone ziemniaki?

Lisa Faulkner, aktorka i kucharka, podzieliła się swoim sekretem na antenie programu "This Morning".

Podgrzewasz wodę, dodajesz trochę kostki bulionowej, mieszając wszystko razem, a następnie wkładasz ziemniaki, które nabierają wspaniałego smaku - wyjaśniła.

Torode potwierdził, że ziemniaki jego żony są "najlepsze na świecie", co podkreślił podczas promocji ich wspólnej książki kucharskiej "John & Lisa's Kitchen".

Inne triki na chrupiące ziemniaki

Jamie Oliver, znany kucharz, proponuje inny sposób na uzyskanie chrupiącej skórki. Jego metoda polega na użyciu frytkownicy powietrznej. Pokrojone w kostkę ziemniaki polewa się olejem roślinnym, posypuje solą i piecze przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zwiększa się temperaturę do 190 stopni na kolejne 10 minut, aby uzyskać chrupiącą skórkę.

Mary Berry i Gordon Ramsay również mają swoje sposoby na idealne pieczone ziemniaki. Mary zaleca parzenie i szorstkie potrząsanie ziemniakami przed pieczeniem, co nadaje im chrupiącą powłokę. Gordon Ramsay dodaje semolinę po parzeniu, co dodatkowo wzmacnia chrupkość.

Dzięki tym prostym trikom pieczone ziemniaki mogą stać się jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne, zachwycając wszystkich przy stole.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟