Na pewno masz w kuchennej szafce. Spraw, że pieczone ziemniaczki będą sto razy lepsze

Pieczone ziemniaki to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Co jednak zrobić, by skórka wyszła chrupiąca, a środek kremowy i miękki? Wystarczy jeden prosty składnik, który może sprawić, że pieczone ziemniaczki wyjdą perfekcyjne.

Pieczone ziemniakiPieczone ziemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Pieczone ziemniaki to klasyka, która gości na wielu stołach. Jednak, jak się okazuje, można je jeszcze bardziej udoskonalić dzięki jednemu prostemu składnikowi. John Torode, prezenter w brytyjskiej edycji programu "MasterChef", uznał przepis swojej żony Lisy za najlepszy na świecie. Kluczem do sukcesu jest dodanie kostki bulionowej, która kosztuje grosze i jest dostępna w każdym spożywczaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące paluszki z ciasta filo z łososiem

Aby przygotować idealne pieczone ziemniaki, kluczowy jest wybór odpowiedniej odmiany. Ziemniaki typu C są doskonałe do pieczenia, ponieważ ich miąższ jest delikatny i maślany. Dzięki temu po upieczeniu są miękkie w środku, a skórka staje się chrupiąca. Warto również zwrócić uwagę na wielkość ziemniaków – najlepsze będą średnie bulwy.

Jak przygotować idealne pieczone ziemniaki?

Lisa Faulkner, aktorka i kucharka, podzieliła się swoim sekretem na antenie programu "This Morning".

Podgrzewasz wodę, dodajesz trochę kostki bulionowej, mieszając wszystko razem, a następnie wkładasz ziemniaki, które nabierają wspaniałego smaku - wyjaśniła.

Torode potwierdził, że ziemniaki jego żony są "najlepsze na świecie", co podkreślił podczas promocji ich wspólnej książki kucharskiej "John & Lisa's Kitchen".

Inne triki na chrupiące ziemniaki

Jamie Oliver, znany kucharz, proponuje inny sposób na uzyskanie chrupiącej skórki. Jego metoda polega na użyciu frytkownicy powietrznej. Pokrojone w kostkę ziemniaki polewa się olejem roślinnym, posypuje solą i piecze przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zwiększa się temperaturę do 190 stopni na kolejne 10 minut, aby uzyskać chrupiącą skórkę.

Mary Berry i Gordon Ramsay również mają swoje sposoby na idealne pieczone ziemniaki. Mary zaleca parzenie i szorstkie potrząsanie ziemniakami przed pieczeniem, co nadaje im chrupiącą powłokę. Gordon Ramsay dodaje semolinę po parzeniu, co dodatkowo wzmacnia chrupkość.

Dzięki tym prostym trikom pieczone ziemniaki mogą stać się jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne, zachwycając wszystkich przy stole.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja