Makowiec podtapiany
Dlaczego podtapiany? Otóż sekret przygotowywania tego makowca polega na zanurzeniu ciasta drożdżowego w misce z wodą. Dzięki temu wypiek będzie wyjątkowo delikatny. Masz odwagę przetestować przepis?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Makowa masa:
- 2 szklanki maku
- 1 szklanka mleko
- 1 ziarenko kardamonu
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka cukru
- rodzynki
- posiekane migdały
- skórka pomarańczowa
- 2 białka
Mak namocz w mleku. Gotuj 30 minut razem z rozgniecionym ziarenkiem kardamonu. Mak zmiel dwukrotnie na drobniutkim sitku. Podsmażyć mak z cukrem na maśle. Po przestudzeniu dodać bakalie i ubite białka.
Drożdże rozpuść w mleku. Posiekaj masło z mąką i pomieszaj z cukrami. Zrób gniazdko i dodaj żółtka, jajko, sól i drożdże. Ugniataj ciasto i uformuj z niego kulę. Wrzuć ciasto do zimnej wody (tak, żeby kula była w całości zanurzona w wodzie). Wyciągnij ciasto, gdy wypłynie na powierzchnię. Podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj je na blacie wysypanym mąką, rozłóż połowę masy makowej i zawiń ciasto z obu stron do środka. To samo zrób z drugą połową ciasta.
Makowce włóż do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Posmaruj ciasta żółtkiem i zostaw do podrośnięcia. Piec 40 minut w 180 stopniach.
Przepis dodał użytkownik emiliana886
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze