WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Makowiec podtapiany

Dlaczego podtapiany? Otóż sekret przygotowywania tego makowca polega na zanurzeniu ciasta drożdżowego w misce z wodą. Dzięki temu wypiek będzie wyjątkowo delikatny. Masz odwagę przetestować przepis?

Makowiec podtapianyMakowiec podtapiany

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 dag drożdży
  • 6 łyżek letniego mleka
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 Cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
  • Szczypta soli
  • 3 żółtka
  • 1 jajko

Makowa masa:

  • 2 szklanki maku
  • 1 szklanka mleko
  • 1 ziarenko kardamonu
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka cukru
  • rodzynki
  • posiekane migdały
  • skórka pomarańczowa
  • 2 białka

Przepis

Mak namocz w mleku. Gotuj 30 minut razem z rozgniecionym ziarenkiem kardamonu. Mak zmiel dwukrotnie na drobniutkim sitku. Podsmażyć mak z cukrem na maśle. Po przestudzeniu dodać bakalie i ubite białka.

Przepis

Drożdże rozpuść w mleku. Posiekaj masło z mąką i pomieszaj z cukrami. Zrób gniazdko i dodaj żółtka, jajko, sól i drożdże. Ugniataj ciasto i uformuj z niego kulę. Wrzuć ciasto do zimnej wody (tak, żeby kula była w całości zanurzona w wodzie). Wyciągnij ciasto, gdy wypłynie na powierzchnię. Podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj je na blacie wysypanym mąką, rozłóż połowę masy makowej i zawiń ciasto z obu stron do środka. To samo zrób z drugą połową ciasta.

Przepis

Makowce włóż do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Posmaruj ciasta żółtkiem i zostaw do podrośnięcia. Piec 40 minut w 180 stopniach.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru