Makowiec podtapiany
Dlaczego podtapiany? Otóż sekret przygotowywania tego makowca polega na zanurzeniu ciasta drożdżowego w misce z wodą. Dzięki temu wypiek będzie wyjątkowo delikatny. Masz odwagę przetestować przepis?
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Makowa masa:
- 2 szklanki maku
- 1 szklanka mleko
- 1 ziarenko kardamonu
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka cukru
- rodzynki
- posiekane migdały
- skórka pomarańczowa
- 2 białka
Przepis
Mak namocz w mleku. Gotuj 30 minut razem z rozgniecionym ziarenkiem kardamonu. Mak zmiel dwukrotnie na drobniutkim sitku. Podsmażyć mak z cukrem na maśle. Po przestudzeniu dodać bakalie i ubite białka.
Przepis
Drożdże rozpuść w mleku. Posiekaj masło z mąką i pomieszaj z cukrami. Zrób gniazdko i dodaj żółtka, jajko, sól i drożdże. Ugniataj ciasto i uformuj z niego kulę. Wrzuć ciasto do zimnej wody (tak, żeby kula była w całości zanurzona w wodzie). Wyciągnij ciasto, gdy wypłynie na powierzchnię. Podziel ciasto na 2 części. Rozwałkuj je na blacie wysypanym mąką, rozłóż połowę masy makowej i zawiń ciasto z obu stron do środka. To samo zrób z drugą połową ciasta.
Przepis
Makowce włóż do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Posmaruj ciasta żółtkiem i zostaw do podrośnięcia. Piec 40 minut w 180 stopniach.