Makowiec drożdżowy

Puszysty, wyrośnięty i pachnący bakaliami. taki powinien być idealny świąteczny makowiec. Wypróbujcie nasz przepis Zapewniamy, że nie goście padną zachwytu.

Makowiec drożdżowyMakowiec drożdżowy

Składniki

  • 300 g margaryny Kasia
  • 2 szklanki mąki
  • 25 g drożdży
  • 5 jajek
  • 325 gramów cukru
  • 50 gram kwaśnej śmietany
  • 9 łyżek mleka
  • mak 1 szklanka
  • olejek migdałowy
  • 50 ml miodu
  • rodzynki 10 dkg
  • sól szczypta
  • migdały 50 g
  • cukier puder szklanka
  • białko

Przepis

Ciasto: Drożdże utrzeć ze śmietaną. Kasię roztopić, Całe 2 jajka ubić z 125 gram cukru, dodać drożdże, Kasię rozpuszczoną i ostudzoną , mąkę, mleko, sól. Ciasto zrobić na noc i wystawić w chłodne miejsce.

Przepis

Masa makowa: Mak sparzyć i pozostawić na 12 godzin. Odcedzić na sicie, zemleć na maszynce z gęstym sitkiem, dodać 3 żółtka ubite z cukrem, roztopioną Kasię, roztopiony miód, pianę z 3 białek i rodzynki. Na drugi dzień ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Nałożyć masę makową, i włożyć go z papierem do pieczenia do tortownicy 26 cm pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut delikatnie widelcem mieszamy, aby nam ciasto zmieszało się z makiem. Wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni i pieczemy koło 40 minut po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy migdałami.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru