Makowiec drożdżowy
Puszysty, wyrośnięty i pachnący bakaliami. taki powinien być idealny świąteczny makowiec. Wypróbujcie nasz przepis Zapewniamy, że nie goście padną zachwytu.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Ciasto: Drożdże utrzeć ze śmietaną. Kasię roztopić, Całe 2 jajka ubić z 125 gram cukru, dodać drożdże, Kasię rozpuszczoną i ostudzoną , mąkę, mleko, sól. Ciasto zrobić na noc i wystawić w chłodne miejsce.
Przepis
Masa makowa: Mak sparzyć i pozostawić na 12 godzin. Odcedzić na sicie, zemleć na maszynce z gęstym sitkiem, dodać 3 żółtka ubite z cukrem, roztopioną Kasię, roztopiony miód, pianę z 3 białek i rodzynki. Na drugi dzień ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Nałożyć masę makową, i włożyć go z papierem do pieczenia do tortownicy 26 cm pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut delikatnie widelcem mieszamy, aby nam ciasto zmieszało się z makiem. Wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni i pieczemy koło 40 minut po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy migdałami.