Makowiec
Jak ułatwić sobie pracę przed świętami? Wykorzystaj gotową masę makową. Zwróć jednak uwagę na skład produktu, ponieważ wiele gotowców pozostawia wiele do życzenia.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
Masa makowa:
- 1 puszka masy makowej z bakaliami
- 1 kostka masła (250 g)
- 3 budynie śmietankowe (3x60 g)
- 1 szklanka bakalii (dowolne)
Polewa:
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 100 g masła (pokrojonego w kostkę)
- garść płatków migdałowych
Polewa:
Przygotowuję polewę mieszając w rondelku mleko i cukier puder, dodaję masło i podgrzewam do rozpuszczenia. Odstawiam z ognia i dodaję kakao, cały czas mieszając.
Ciasto:
Białka ubijać z cukrem i po jednym dodawać żółtka a następnie mąkę (wymieszane mąki z proszkiem) i kakao. Wyłożyć ciasto na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 minut. Po przestygnięciu przekroić na pół, aby uzyskać dwie warstwy.
Masa:
W rondelku o grubym dnie rozpuścić masło, wymieszać z masą makową i bakaliami. Wlać rozrobione w 300ml wody budynie i zagotować. Gorącą masę wylać na jedną warstwę ciasta i przykryć drugą. Jak ciasto ostygnie udekorować polewą i wiórkami lub inną dowolną posypką.
Przepis wraz ze zdjęciami krok po kroku znajdziesz pod adresem:
http://ugotujmyto.pl/makowiec/
Przepis dodał użytkownik ugotujmyto
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze