Trwa ładowanie...
ycipk-4dl9pu
ycipk-4dl9pu

Makowiec

Przepis

Jak ułatwić sobie pracę przed świętami? Wykorzystaj gotową masę makową. Zwróć jednak uwagę na skład produktu, ponieważ wiele gotowców pozostawia wiele do życzenia.

Trwa ładowanie...
ycipk-4dl9pu
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Makowiec
123
Składniki

Ciasto:

  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Masa makowa:

  • 1 puszka masy makowej z bakaliami
  • 1 kostka masła (250 g)
  • 3 budynie śmietankowe (3x60 g)
  • 1 szklanka bakalii (dowolne)

Polewa:

  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g masła (pokrojonego w kostkę)
  • garść płatków migdałowych
Przepis

Polewa:
Przygotowuję polewę mieszając w rondelku mleko i cukier puder, dodaję masło i podgrzewam do rozpuszczenia. Odstawiam z ognia i dodaję kakao, cały czas mieszając.

Ciasto:
Białka ubijać z cukrem i po jednym dodawać żółtka a następnie mąkę (wymieszane mąki z proszkiem) i kakao. Wyłożyć ciasto na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 minut. Po przestygnięciu przekroić na pół, aby uzyskać dwie warstwy.

Masa:
W rondelku o grubym dnie rozpuścić masło, wymieszać z masą makową i bakaliami. Wlać rozrobione w 300ml wody budynie i zagotować. Gorącą masę wylać na jedną warstwę ciasta i przykryć drugą. Jak ciasto ostygnie udekorować polewą i wiórkami lub inną dowolną posypką.

Przepis wraz ze zdjęciami krok po kroku znajdziesz pod adresem:
http://ugotujmyto.pl/makowiec/

Przepis dodał użytkownik ugotujmyto

Makowiec
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-4dl9pu
ycipk-4dl9pu
ycipk-4dl9pu
ycipk-4dl9pu
ycipk-4dl9pu
ycipk-4dl9pu