Trwa ładowanie...
d3473qr
d3473qr

Makowiec

Przepis

Jak ułatwić sobie pracę przed świętami? Wykorzystaj gotową masę makową. Zwróć jednak uwagę na skład produktu, ponieważ wiele gotowców pozostawia wiele do życzenia.

3.8
(9 głosów)
Oceń:
d3473qr
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Makowiec
123
Składniki

Ciasto:

  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Masa makowa:

  • 1 puszka masy makowej z bakaliami
  • 1 kostka masła (250 g)
  • 3 budynie śmietankowe (3x60 g)
  • 1 szklanka bakalii (dowolne)

Polewa:

  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g masła (pokrojonego w kostkę)
  • garść płatków migdałowych
Przepis

Polewa:
Przygotowuję polewę mieszając w rondelku mleko i cukier puder, dodaję masło i podgrzewam do rozpuszczenia. Odstawiam z ognia i dodaję kakao, cały czas mieszając.

Ciasto:
Białka ubijać z cukrem i po jednym dodawać żółtka a następnie mąkę (wymieszane mąki z proszkiem) i kakao. Wyłożyć ciasto na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 minut. Po przestygnięciu przekroić na pół, aby uzyskać dwie warstwy.

Masa:
W rondelku o grubym dnie rozpuścić masło, wymieszać z masą makową i bakaliami. Wlać rozrobione w 300ml wody budynie i zagotować. Gorącą masę wylać na jedną warstwę ciasta i przykryć drugą. Jak ciasto ostygnie udekorować polewą i wiórkami lub inną dowolną posypką.

Przepis wraz ze zdjęciami krok po kroku znajdziesz pod adresem:
http://ugotujmyto.pl/makowiec/

Przepis dodał użytkownik ugotujmyto

Makowiec
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d3473qr
d3473qr
d3473qr
d3473qr
d3473qr
d3473qr