Makaron w maślano-pomidorowym sosie z kurczakiem. Szybka i prosta propozycja na obiad
Pyszne i proste danie. Zachwyci prostotą smaku i pięknym aromatem świeżej bazylii. Danie przygotowuje się naprawdę szybko. Można użyć dowolnego makaronu, a filety z kurczaka najlepiej podsmażyć na złoty kolor na oliwie. Mięso wystarczy przyprawić świeżo mieloną solą i świeżo mielonym pieprzem. Przepis prosto z bloga "Śliwka węgierka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 2 porcje makaronu pełnoziarnistego spaghetti lub innego
- 2 filety z kurczaka przekrojone po grubości (w sumie wyjdą 4 cienkie filety)
- garść świeżej bazylii
- puszka pomidorów krojonych
- 3 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Filety z kurczaka dobrze przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor. Wyjmujemy usmażone filety i odstawiamy na bok. Patelnię odstawiamy na bok, aby oliwa trochę się schłodziła, po czym dodajemy do niej pomidory z puszki i mieszamy całość, podgrzewając. Po kilku minutach smażenia pomidorów dodajemy czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy, aż odparuje woda z pomidorów, a sos zgęstnieje. Dodajemy masło. Mieszamy do rozpuszczenia się masła. Z powrotem dodajemy usmażone filety. Mieszamy mięso z sosem i chwilę jeszcze smażymy. Na koniec posypujemy świeżą bazylią. Makaron możemy przed podaniem wymieszać z sosem, a mięso położyć na makaron.
Zobacz także: czekoladowe ciasto, które zawsze się udaje
src="https://d.wpimg.pl/1425808779--821675305/br.jpg"/>
Polecamy wideo: domowy makaron w kilka chwil
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze