Mąka krupczatka - uniwersalna do ciast, makaronów i panierki

W przepisach i blogach kulinarnych często możemy spotkać mąkę krupczatkę. Czym jest? To mąka o grubszej konsystencji kaszki, idealna do pieczenia kruchych ciasteczek, makaronów, doskonale sprawdzi się również jako panierka do kotletów. Czym się różni mąka krupczatka od pszennej? Na czym polega jej sekret? Czy jest zdrowsza od innych rodzajów mąki? Sprawdź!

Mąka krupczatka, tak jak wszystkie inne pszenne, jest bogata w gluten
Źródło zdjęć: © 123RF

Mąka krupczatka - co to takiego?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów mąki. Niektóre nadają się do pieczenia chleba, inne do ciast, a jeszcze inne do panierki na kotlety. Jest także mąka, którą możemy wykorzystać do wszystkich tych dań, a jest nią właśnie mąka krupczatka. Jest to jasna mąka pszenna, gruboziarnista, o zwiększonym ziarnie. W Polsce jest to najgrubsza mąka pszenna, konsystencją przypominająca kaszkę. Używana jest głównie do pieczenia kruchych ciasteczek oraz do robienia makaronów.

Mąka krupczatka, tak jak wszystkie inne pszenne, jest bogata w gluten. Dzięki temu składnikowi jest bardziej kleista, co ułatwia tworzenie niektórych potraw. Jednocześnie z powodu dużej ilości glutenu, nie jest polecana dla osób z alergią na ten składnik, a także z celiakią, insulino opornością czy z nadwagą.

Jakie potrawy zrobione z mąki krupczatki będą najsmaczniejsze? Oto nasze propozycje!

Makaron z mąki krupczatki - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka mąki krupczatki;
  • 1 szklanka mąki tortowej;
  • 4 jajka;
  • 2 łyżki oleju rzepakowego;
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

1. Obydwa rodzaje mąki mieszamy ze sobą, dodając do nich sól. Robimy z nich kopczyk na stolnicy, na środku formujemy zgłębienie, do którego wlewamy olej i wbijamy jajka.

2. Dłońmi wyrabiamy ciasto. Jeśli się nie klei tak, jak powinno, możemy dodać jeszcze łyżkę oleju lub wody. Jeśli masa klei się za bardzo, dodajemy nieco mąki.

3. Ciasto formujemy w kulkę i dzielimy na mniejsze części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek. Pamiętamy, aby w miarę potrzeb dosypywać mąki, aby ciasto nam nie przywierało do stolnicy lub wałka.

4. Powstałe placki kroimy ręcznie lub przy pomocy specjalnej maszynki. Grubość jest dowolna, to zależy od naszych preferencji. Nitki o szerokości do 1 cm dadzą nam makaron tagliatelle, jeśli większe - pappardelle. Możemy również maszynką wycinać małe kwadraty i ściskać je w środku - w ten sposób powstanie makaron kokardki.

5. Powstały makaron wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy w niej do 6 minut, aż powstanie al dente. Gotowe.

Uzyskany makaron możemy podawać do zup, sałatek lub sosów.

Nie musimy gotować całego makaronu od razu - jeśli dobrze go wysuszymy, może poczekać na swoją kolej nawet kilka miesięcy. Można to zrobić w piekarniku - w nagrzanym do 50 stopni C pieczemy przez godzinę. Drugą metodą jest pozostawienie makaronu na bawełnianej ściereczce, przez 1 lub 2 dni.

Ciastka z mąki krupczatki - przepis

Potrzebne składniki:

  • 225 g mąki krupczatki;
  • 1 jajko;
  • 125 g masła;
  • 1 szklanka suszonej żurawiny;
  • 0,75 szklanki posiekanej białej czekolady;
  • 0,5 szklanki brązowego cukru;
  • 0,5 szklanki białego cukru;
  • ekstrakt z wanilii;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

1. Cukry oraz masło ucieramy na jednolitą, puszystą masę. Warto zwrócić uwagę na odpowiednią temperaturę otoczenia - powinna być około 20 stopni C.

2. Do masy dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii i mieszamy. Posypujemy przesianą przez sitko mąką oraz proszkiem do pieczenia i miksujemy.

3. Dodajemy żurawiną oraz białą czekoladę i delikatnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą. Formujemy w okrągłe ciasteczka.

4. Wykładamy papierem blachy do pieczenia, układamy ciasteczka w dużych odstępach od siebie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 z termoobiegiem, przez 8 - 10 minut.

5. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia i czekamy, aż stwardnieją. Gotowe.

Smacznego!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw