Mąka krupczatka - uniwersalna do ciast, makaronów i panierki
W przepisach i blogach kulinarnych często możemy spotkać mąkę krupczatkę. Czym jest? To mąka o grubszej konsystencji kaszki, idealna do pieczenia kruchych ciasteczek, makaronów, doskonale sprawdzi się również jako panierka do kotletów. Czym się różni mąka krupczatka od pszennej? Na czym polega jej sekret? Czy jest zdrowsza od innych rodzajów mąki? Sprawdź!
Mąka krupczatka - co to takiego?
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów mąki. Niektóre nadają się do pieczenia chleba, inne do ciast, a jeszcze inne do panierki na kotlety. Jest także mąka, którą możemy wykorzystać do wszystkich tych dań, a jest nią właśnie mąka krupczatka. Jest to jasna mąka pszenna, gruboziarnista, o zwiększonym ziarnie. W Polsce jest to najgrubsza mąka pszenna, konsystencją przypominająca kaszkę. Używana jest głównie do pieczenia kruchych ciasteczek oraz do robienia makaronów.
Mąka krupczatka, tak jak wszystkie inne pszenne, jest bogata w gluten. Dzięki temu składnikowi jest bardziej kleista, co ułatwia tworzenie niektórych potraw. Jednocześnie z powodu dużej ilości glutenu, nie jest polecana dla osób z alergią na ten składnik, a także z celiakią, insulino opornością czy z nadwagą.
Jakie potrawy zrobione z mąki krupczatki będą najsmaczniejsze? Oto nasze propozycje!
Potrzebne składniki:
- 1 szklanka mąki krupczatki;
- 1 szklanka mąki tortowej;
- 4 jajka;
- 2 łyżki oleju rzepakowego;
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
1. Obydwa rodzaje mąki mieszamy ze sobą, dodając do nich sól. Robimy z nich kopczyk na stolnicy, na środku formujemy zgłębienie, do którego wlewamy olej i wbijamy jajka.
2. Dłońmi wyrabiamy ciasto. Jeśli się nie klei tak, jak powinno, możemy dodać jeszcze łyżkę oleju lub wody. Jeśli masa klei się za bardzo, dodajemy nieco mąki.
3. Ciasto formujemy w kulkę i dzielimy na mniejsze części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek. Pamiętamy, aby w miarę potrzeb dosypywać mąki, aby ciasto nam nie przywierało do stolnicy lub wałka.
4. Powstałe placki kroimy ręcznie lub przy pomocy specjalnej maszynki. Grubość jest dowolna, to zależy od naszych preferencji. Nitki o szerokości do 1 cm dadzą nam makaron tagliatelle, jeśli większe - pappardelle. Możemy również maszynką wycinać małe kwadraty i ściskać je w środku - w ten sposób powstanie makaron kokardki.
5. Powstały makaron wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy w niej do 6 minut, aż powstanie al dente. Gotowe.
Uzyskany makaron możemy podawać do zup, sałatek lub sosów.
Nie musimy gotować całego makaronu od razu - jeśli dobrze go wysuszymy, może poczekać na swoją kolej nawet kilka miesięcy. Można to zrobić w piekarniku - w nagrzanym do 50 stopni C pieczemy przez godzinę. Drugą metodą jest pozostawienie makaronu na bawełnianej ściereczce, przez 1 lub 2 dni.
Potrzebne składniki:
- 225 g mąki krupczatki;
- 1 jajko;
- 125 g masła;
- 1 szklanka suszonej żurawiny;
- 0,75 szklanki posiekanej białej czekolady;
- 0,5 szklanki brązowego cukru;
- 0,5 szklanki białego cukru;
- ekstrakt z wanilii;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
1. Cukry oraz masło ucieramy na jednolitą, puszystą masę. Warto zwrócić uwagę na odpowiednią temperaturę otoczenia - powinna być około 20 stopni C.
2. Do masy dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii i mieszamy. Posypujemy przesianą przez sitko mąką oraz proszkiem do pieczenia i miksujemy.
3. Dodajemy żurawiną oraz białą czekoladę i delikatnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą. Formujemy w okrągłe ciasteczka.
4. Wykładamy papierem blachy do pieczenia, układamy ciasteczka w dużych odstępach od siebie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 z termoobiegiem, przez 8 - 10 minut.
5. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia i czekamy, aż stwardnieją. Gotowe.
Smacznego!