Mąka krupczatka - uniwersalna do ciast, makaronów i panierki

W przepisach i blogach kulinarnych często możemy spotkać mąkę krupczatkę. Czym jest? To mąka o grubszej konsystencji kaszki, idealna do pieczenia kruchych ciasteczek, makaronów, doskonale sprawdzi się również jako panierka do kotletów. Czym się różni mąka krupczatka od pszennej? Na czym polega jej sekret? Czy jest zdrowsza od innych rodzajów mąki? Sprawdź!

Mąka krupczatka, tak jak wszystkie inne pszenne, jest bogata w gluten
Źródło zdjęć: © 123RF

Mąka krupczatka - co to takiego?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów mąki. Niektóre nadają się do pieczenia chleba, inne do ciast, a jeszcze inne do panierki na kotlety. Jest także mąka, którą możemy wykorzystać do wszystkich tych dań, a jest nią właśnie mąka krupczatka. Jest to jasna mąka pszenna, gruboziarnista, o zwiększonym ziarnie. W Polsce jest to najgrubsza mąka pszenna, konsystencją przypominająca kaszkę. Używana jest głównie do pieczenia kruchych ciasteczek oraz do robienia makaronów.

Mąka krupczatka, tak jak wszystkie inne pszenne, jest bogata w gluten. Dzięki temu składnikowi jest bardziej kleista, co ułatwia tworzenie niektórych potraw. Jednocześnie z powodu dużej ilości glutenu, nie jest polecana dla osób z alergią na ten składnik, a także z celiakią, insulino opornością czy z nadwagą.

Jakie potrawy zrobione z mąki krupczatki będą najsmaczniejsze? Oto nasze propozycje!

Makaron z mąki krupczatki - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka mąki krupczatki;
  • 1 szklanka mąki tortowej;
  • 4 jajka;
  • 2 łyżki oleju rzepakowego;
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

1. Obydwa rodzaje mąki mieszamy ze sobą, dodając do nich sól. Robimy z nich kopczyk na stolnicy, na środku formujemy zgłębienie, do którego wlewamy olej i wbijamy jajka.

2. Dłońmi wyrabiamy ciasto. Jeśli się nie klei tak, jak powinno, możemy dodać jeszcze łyżkę oleju lub wody. Jeśli masa klei się za bardzo, dodajemy nieco mąki.

3. Ciasto formujemy w kulkę i dzielimy na mniejsze części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek. Pamiętamy, aby w miarę potrzeb dosypywać mąki, aby ciasto nam nie przywierało do stolnicy lub wałka.

4. Powstałe placki kroimy ręcznie lub przy pomocy specjalnej maszynki. Grubość jest dowolna, to zależy od naszych preferencji. Nitki o szerokości do 1 cm dadzą nam makaron tagliatelle, jeśli większe - pappardelle. Możemy również maszynką wycinać małe kwadraty i ściskać je w środku - w ten sposób powstanie makaron kokardki.

5. Powstały makaron wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy w niej do 6 minut, aż powstanie al dente. Gotowe.

Uzyskany makaron możemy podawać do zup, sałatek lub sosów.

Nie musimy gotować całego makaronu od razu - jeśli dobrze go wysuszymy, może poczekać na swoją kolej nawet kilka miesięcy. Można to zrobić w piekarniku - w nagrzanym do 50 stopni C pieczemy przez godzinę. Drugą metodą jest pozostawienie makaronu na bawełnianej ściereczce, przez 1 lub 2 dni.

Ciastka z mąki krupczatki - przepis

Potrzebne składniki:

  • 225 g mąki krupczatki;
  • 1 jajko;
  • 125 g masła;
  • 1 szklanka suszonej żurawiny;
  • 0,75 szklanki posiekanej białej czekolady;
  • 0,5 szklanki brązowego cukru;
  • 0,5 szklanki białego cukru;
  • ekstrakt z wanilii;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

1. Cukry oraz masło ucieramy na jednolitą, puszystą masę. Warto zwrócić uwagę na odpowiednią temperaturę otoczenia - powinna być około 20 stopni C.

2. Do masy dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii i mieszamy. Posypujemy przesianą przez sitko mąką oraz proszkiem do pieczenia i miksujemy.

3. Dodajemy żurawiną oraz białą czekoladę i delikatnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą. Formujemy w okrągłe ciasteczka.

4. Wykładamy papierem blachy do pieczenia, układamy ciasteczka w dużych odstępach od siebie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 z termoobiegiem, przez 8 - 10 minut.

5. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia i czekamy, aż stwardnieją. Gotowe.

Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯