Letnia sałatka z ziemniakami
Gdy na dworze jest gorąco najlepiej sprawdzają się dania szybkie i proste dania Młode ziemniaki, rzodkiewka i koperek, a do tego lekki śmietanowy sos. Pyszna i łatwa do zrobienia sałatka, która doskonale smakuje solo. Jednak może być również dodatkiem do obiadu lub grillowanych mięs.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 500 g młodych ziemniaków,
- pęczek rzodkiewek,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek koperku,
- 1,5 szklanki zielonego groszku,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 łyżka majonezu,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz, cukier.
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach do miękkości. Odcedź, wystudź i pokrój w plasterki. Groszek zblanszuj. Koperek i szczypiorek posiekaj. Rzodkiewkę pokrój w talarki. Wymieszaj śmietanę z majonezem i sokiem z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Sałatkę wstaw na 30 minut do lodówki.
Polecamy wideo: Tradycyjne polskie dania
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze