Kwiat cukinii na twoim stole

Cukinię zna i lubi prawie każdy. W okresie letnim króluje na naszych stołach. Jej piękne, żółte kwiaty zdobią przydomowe ogródki, jednak mało kto wie, że także kwiaty cukinii nadają się do jedzenia. Co więcej są smaczne, zdrowe i w prosty sposób możesz wyczarować z nich smaczne i szybkie dania.

Kwiaty cukinii
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Kwiaty cukinii zawierają pokaźną dawkę witamin z grupy B, witaminy C i PP oraz potas, wapń i sterole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu. Dodatkowo mają działanie odkwaszające i przyspieszają przemianę materii.

W Polsce trudno zdobyć kwiaty cukinii w dyskoncie czy sklepie spożywczym, dlatego warto mieć je w przydomowym ogródku lub zdobyć je od zaprzyjaźnionego ogrodnika czy działkowca.

Do jedzenia nada się każdy kwiat cukinii, ale jeśli chcesz latem cieszyć się obfitymi plonami, wybieraj kwiaty męskie. Rozpoznasz je bez problemu, bo w przeciwieństwie do żeńskich, są osadzone na cienkich łodyżkach. Natomiast kwiaty żeńskie na końcu mają zalążki owoców, dlatego właśnie szkoda je zrywać. Wystarczy, że w ogrodzie zostawisz kilka reprezentantów męskich, a pszczoły i trzmiele bez problemu poradzą sobie z zapyleniem pozostałych kwiatów.

Jeśli chodzi o wykorzystanie kwiatów cukinii w kuchni, powinniśmy uczyć się tego od Włochów. Znajdziemy je na każdym włoskim bazarku, ale na szczęście i u nas już coraz częściej można je spotkać, choć jeszcze zdarza się, że sprzedawcy dziwią się, że można je jeść. Kwiaty cukinii są lekko słodkawe, więc pasują praktycznie do każdej kompozycji smakowej.

Ważne jest to, aby nie myć ich przed spożyciem, ponieważ są bardzo delikatne. Najlepiej oczyścić je przy pomocy miękkiego pędzelka, a następnie usunąć ze środka pręciki. Teraz już wszystko zależy od twojej wyobraźni kulinarnej. Kwiaty cukinii można faszerować, smażyć w cieście naleśnikowym, piec, lub dodać do zapiekanki czy tarty.

Kwiaty cukinii
© 123RF.COM

Przepis na faszerowane kwiaty cukinii

Składniki: 12 rozwiniętych kwiatów cukinii, 120 g serka mascarpone lub150 g ricotty, sól i pieprz, 2 łyżki masła, 6 pomidorów suszonych w ziołowej zalewie.
Przygotowanie:
Oczyść kwiaty cukinii, a następnie w miseczce wymieszaj ze sobą serek, pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz sól i pieprz. Powstałą masę nakładaj po łyżce do każdego kwiatu. Na rozgrzanym maśle ułóż faszerowane kwiaty cukinii i smaż przez chwilkę z każdej strony. Podawaj jeszcze ciepłe wprost z patelni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości