Kurczak pieczony na surowym ryżu. Hit internetu
Przepyszne jednogarnkowe danie, czyli kurczak pieczony z ryżem i warzywami. Nie musimy osobno gotować ryżu, ponieważ ugotuje się on w piekarniku. Zapewniamy, że jak raz spróbujecie tego dania, to stanie się ono waszym ulubionym.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- 6 udek z kurczaka (oddzielić palki od udek, wyjdzie nam 12 części kurczaka)
- 3 szklanki ryżu
- cienko krojony boczek lub szynka parmeńska
- mala puszka czerwonej fasoli
- 4 ząbki czosnku
- 3 kolory papryki z każdej po pol
- 10 dużych pieczarek
- 2 cebule
- szklanka piwa
- pol szklanki przecieru pomidorowego
- 5 szklanek wody
- 1 opakowanie przyprawy do kurczaka lub gyrosa lub do gulaszu ( decyzja należy do was w czym wy lubicie zamarynować kurczaka)
- pol puszki kukurydzy
- 4 łyżki oleju
- Przyprawy: sól 2 łyżki, pieprz 1 łyżka, papryka czerwona 2 łyżki, tymianek (lub zioła prowansalskie) 2 łyżki, vegeta 1 plaska łyżka, odrobina maggi, curry 1 łyżka, jeśli potrawa ma być na ostro, tak jak moja dodajemy jeszcze 2 łyżki pieprzu kajeńskiego
- Kurczaka myjemy i marynujemy na noc w oleju piwie i przyprawie np. do kurczaka bądź gyrosa. Pozostawiamy w lodowce na minimum 4 godziny, ale jak poleży przez noc będzie jeszcze lepiej.
- W garnku zagotowujemy 5 szklanek wody z przyprawami, które podane są w ostatnim punkcie oraz z przecierem. Na dużą blachę wysypujemy 3 szklanki ryżu to około 5-6 woreczków ryżu, na nim układamy warzywa pokrojone tak jak lubicie, kukurydzę oraz fasolę czerwona.
- Wyciągamy z lodówki kurczaki i owijamy je w szynkę lub bekon i układamy na warzywach. Całość zalewamy ciepłym wywarem, najlepiej polewać chochlą, jeśli zostanie nam w garnku jeszcze sporo wywaru, nie martwcie się po 40 minutach pieczenia dolejecie resztę.
- Tak uszykowaną surową potrawę wkładamy do piekarnika, jeśli ma termoobieg pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 1 godzinę i 10 minut, jeśli wasz piekarnik nie ma termoobiegu, pieczemy w temperaturze 200 st. przez 1 godzinę i 30 minut. Kurczaka należy sprawdzać, jak wiadomo jeden piecze się szybciej drugi wolniej.
Przepis dodał użytkownik zarloczek.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze