Kurczak pieczony na surowym ryżu. Hit internetu

Przepyszne jednogarnkowe danie, czyli kurczak pieczony z ryżem i warzywami. Nie musimy osobno gotować ryżu, ponieważ ugotuje się on w piekarniku. Zapewniamy, że jak raz spróbujecie tego dania, to stanie się ono waszym ulubionym.

Kurczak pieczony na surowym ryżu. Hit internetuKurczak pieczony na surowym ryżu. Hit internetu
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 6 udek z kurczaka (oddzielić palki od udek, wyjdzie nam 12 części kurczaka)
  • 3 szklanki ryżu
  • cienko krojony boczek lub szynka parmeńska
  • mala puszka czerwonej fasoli
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 kolory papryki z każdej po pol
  • 10 dużych pieczarek
  • 2 cebule
  • szklanka piwa
  • pol szklanki przecieru pomidorowego
  • 5 szklanek wody
  • 1 opakowanie przyprawy do kurczaka lub gyrosa lub do gulaszu ( decyzja należy do was w czym wy lubicie zamarynować kurczaka)
  • pol puszki kukurydzy
  • 4 łyżki oleju
  • Przyprawy: sól 2 łyżki, pieprz 1 łyżka, papryka czerwona 2 łyżki, tymianek (lub zioła prowansalskie) 2 łyżki, vegeta 1 plaska łyżka, odrobina maggi, curry 1 łyżka, jeśli potrawa ma być na ostro, tak jak moja dodajemy jeszcze 2 łyżki pieprzu kajeńskiego

Przepis

  • Kurczaka myjemy i marynujemy na noc w oleju piwie i przyprawie np. do kurczaka bądź gyrosa. Pozostawiamy w lodowce na minimum 4 godziny, ale jak poleży przez noc będzie jeszcze lepiej.
  • W garnku zagotowujemy 5 szklanek wody z przyprawami, które podane są w ostatnim punkcie oraz z przecierem. Na dużą blachę wysypujemy 3 szklanki ryżu to około 5-6 woreczków ryżu, na nim układamy warzywa pokrojone tak jak lubicie, kukurydzę oraz fasolę czerwona.
  • Wyciągamy z lodówki kurczaki i owijamy je w szynkę lub bekon i układamy na warzywach. Całość zalewamy ciepłym wywarem, najlepiej polewać chochlą, jeśli zostanie nam w garnku jeszcze sporo wywaru, nie martwcie się po 40 minutach pieczenia dolejecie resztę.
  • Tak uszykowaną surową potrawę wkładamy do piekarnika, jeśli ma termoobieg pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 1 godzinę i 10 minut, jeśli wasz piekarnik nie ma termoobiegu, pieczemy w temperaturze 200 st. przez 1 godzinę i 30 minut. Kurczaka należy sprawdzać, jak wiadomo jeden piecze się szybciej drugi wolniej.

Wybrane dla Ciebie

Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska