Trwa ładowanie...
d4detro
06-08-2020 11:26

Kurczak pieczony na surowym ryżu. Hit internetu

Przepis

Przepyszne jednogarnkowe danie, czyli kurczak pieczony z ryżem i warzywami. Nie musimy osobno gotować ryżu, ponieważ ugotuje się on w piekarniku. Zapewniamy, że jak raz spróbujecie tego dania, to stanie się ono waszym ulubionym.

d4detro
4.6
(53 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 6 udek z kurczaka (oddzielić palki od udek, wyjdzie nam 12 części kurczaka)
  • 3 szklanki ryżu
  • cienko krojony boczek lub szynka parmeńska
  • mala puszka czerwonej fasoli
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 kolory papryki z każdej po pol
  • 10 dużych pieczarek
  • 2 cebule
  • szklanka piwa
  • pol szklanki przecieru pomidorowego
  • 5 szklanek wody
  • 1 opakowanie przyprawy do kurczaka lub gyrosa lub do gulaszu ( decyzja należy do was w czym wy lubicie zamarynować kurczaka)
  • pol puszki kukurydzy
  • 4 łyżki oleju
  • Przyprawy: sól 2 łyżki, pieprz 1 łyżka, papryka czerwona 2 łyżki, tymianek (lub zioła prowansalskie) 2 łyżki, vegeta 1 plaska łyżka, odrobina maggi, curry 1 łyżka, jeśli potrawa ma być na ostro, tak jak moja dodajemy jeszcze 2 łyżki pieprzu kajeńskiego
Przepis
  • Kurczaka myjemy i marynujemy na noc w oleju piwie i przyprawie np. do kurczaka bądź gyrosa. Pozostawiamy w lodowce na minimum 4 godziny, ale jak poleży przez noc będzie jeszcze lepiej.
  • W garnku zagotowujemy 5 szklanek wody z przyprawami, które podane są w ostatnim punkcie oraz z przecierem. Na dużą blachę wysypujemy 3 szklanki ryżu to około 5-6 woreczków ryżu, na nim układamy warzywa pokrojone tak jak lubicie, kukurydzę oraz fasolę czerwona.
  • Wyciągamy z lodówki kurczaki i owijamy je w szynkę lub bekon i układamy na warzywach. Całość zalewamy ciepłym wywarem, najlepiej polewać chochlą, jeśli zostanie nam w garnku jeszcze sporo wywaru, nie martwcie się po 40 minutach pieczenia dolejecie resztę.
  • Tak uszykowaną surową potrawę wkładamy do piekarnika, jeśli ma termoobieg pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 1 godzinę i 10 minut, jeśli wasz piekarnik nie ma termoobiegu, pieczemy w temperaturze 200 st. przez 1 godzinę i 30 minut. Kurczaka należy sprawdzać, jak wiadomo jeden piecze się szybciej drugi wolniej.

Przepis dodał użytkownik zarloczek.pl

Kurczak pieczony na surowym ryżu. Hit internetu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

15
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4detro
d4detro
d4detro
d4detro
Więcej tematów
d4detro

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj