Kruche ciasteczka z marmoladą jak u babci
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 i 1/4 kostki masła (250 g),
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- łyżka cukru waniliowego,
- 3 żółtka, marmolada.
Przepis
Miękkie masło podziel na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Dodaj przesianą przez sito mąkę oraz cukier puder, cukier waniliowy i żółtka. Wszystkie składniki zagnieć na ciasto, a kiedy będzie gotowe uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na dosyć gruby placek i przy pomocy foremki, szklanki lub literatki wykrawaj kółeczka, które następnie poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym, jeszcze nieupieczonym ciasteczku, zrób wgłębienie i wypełnij je marmoladą. Ciasteczka piecz w 200 stopniach nie dłużej niż przez 20 min - dopóki nie staną się złociste. Kiedy ciasteczka są już upieczone, przełóż je na kratkę by wystygły. I pyszne ciasteczka z marmoladą gotowe – możesz je zajadać. Smacznego!