Trwa ładowanie...
diwpdi3
diwpdi3

Kremowe risotto z dynią. Jesienne danie we włoskim stylu

Przepis

Dynia stwarza w kuchni wiele możliwości. Możemy przygotować z niej zupę, ciasto, puree, dodać do makaronu, zapiekanki czy zamarynować na zimę. Tym razem proponujemy włoskie risotto z dynią piżmową. Sekretem udanego dania jest odpowiedni ryż.

2.0
(3 głosy)
Oceń:
diwpdi3
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Kremowe risotto z dynią. Jesienne danie we włoskim stylu
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Kremowe risotto z dynią. Jesienne danie we włoskim stylu
Składniki
  • 1 szklanka ryżu arborio,
  • 250 g dyni piżmowej,
  • 600 ml bulionu warzywnego,
  • 3 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki masła,
  • olej do smażenia,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz,
  • kilka listków świeżej szałwii,
  • tarty parmezan.
Przepis

Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę. Szalotkę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć czosnek z cebulą i zeszklij. Dodaj ryż, smaż ok. 2 minut. Następnie partiami dodawaj bulion. Zanim wlejesz kolejną łyżkę, poczekaj, aż ryż wchłonie cały płyn. Pod koniec wlej wino. Wymieszaj. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć dynię, oprósz solą, pieprzem i podsmaż. Podsmażoną dynię dodaj do risotto. Smaż jeszcze przez chwilę. Wyłącz ogień. Dodaj szałwię, gałkę muszkatołową, masło i ser. Wymieszaj. Odczekaj 2 minuty i podawaj.

Zobacz też: Ryż smażony

Kremowe risotto z dynią. Jesienne danie we włoskim stylu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
3
Share
diwpdi3
diwpdi3
diwpdi3

diwpdi3
diwpdi3
diwpdi3