Kremowe risotto z dynią. Jesienne danie we włoskim stylu

Dynia stwarza w kuchni wiele możliwości. Możemy przygotować z niej zupę, ciasto, puree, dodać do makaronu, zapiekanki czy zamarynować na zimę. Tym razem proponujemy włoskie risotto z dynią piżmową. Sekretem udanego dania jest odpowiedni ryż.

Kremowe risotto z dynią. Jesienne danie we włoskim styluKremowe risotto z dynią. Jesienne danie we włoskim stylu
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 szklanka ryżu arborio,
  • 250 g dyni piżmowej,
  • 600 ml bulionu warzywnego,
  • 3 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki masła,
  • olej do smażenia,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz,
  • kilka listków świeżej szałwii,
  • tarty parmezan.

Przepis

Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę. Szalotkę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć czosnek z cebulą i zeszklij. Dodaj ryż, smaż ok. 2 minut. Następnie partiami dodawaj bulion. Zanim wlejesz kolejną łyżkę, poczekaj, aż ryż wchłonie cały płyn. Pod koniec wlej wino. Wymieszaj. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć dynię, oprósz solą, pieprzem i podsmaż. Podsmażoną dynię dodaj do risotto. Smaż jeszcze przez chwilę. Wyłącz ogień. Dodaj szałwię, gałkę muszkatołową, masło i ser. Wymieszaj. Odczekaj 2 minuty i podawaj.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika