Kremowe risotto z dynią. Jesienne danie we włoskim stylu
Dynia stwarza w kuchni wiele możliwości. Możemy przygotować z niej zupę, ciasto, puree, dodać do makaronu, zapiekanki czy zamarynować na zimę. Tym razem proponujemy włoskie risotto z dynią piżmową. Sekretem udanego dania jest odpowiedni ryż.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 szklanka ryżu arborio,
- 250 g dyni piżmowej,
- 600 ml bulionu warzywnego,
- 3 szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki masła,
- olej do smażenia,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz,
- kilka listków świeżej szałwii,
- tarty parmezan.
Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w drobną kostkę. Szalotkę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć czosnek z cebulą i zeszklij. Dodaj ryż, smaż ok. 2 minut. Następnie partiami dodawaj bulion. Zanim wlejesz kolejną łyżkę, poczekaj, aż ryż wchłonie cały płyn. Pod koniec wlej wino. Wymieszaj. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć dynię, oprósz solą, pieprzem i podsmaż. Podsmażoną dynię dodaj do risotto. Smaż jeszcze przez chwilę. Wyłącz ogień. Dodaj szałwię, gałkę muszkatołową, masło i ser. Wymieszaj. Odczekaj 2 minuty i podawaj.
Zobacz też: Ryż smażony
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze