Krem z pieczonych buraków z wiśniami i mlekiem kokosowym
Daria Ładocha przygotowała dania dla osób cierpiących na alergię krzyżową, która polega na występowaniu reakcji alergicznych w jednym czasie na co najmniej dwa alergeny o zbliżonej budowie białkowej.
Wiosna to niełatwy czas dla alergików. Zatkany nos, ból głowy i wieczny katar potrafią skutecznie utrudniać życie. Zmiana diety potrafi w niewielkim stopniu poprawić nasze samopoczucie. Daria Ładocha przygotowała dania dla osób cierpiących na alergię krzyżową, która polega na występowaniu reakcji alergicznych w jednym czasie na co najmniej dwa alergeny o zbliżonej budowie białkowej. Jednym z najpopularniejszych alergenów są pomidory. Blogerka kulinarna podała przepis na krem z buraków, który doskonale zastąpi popularną pomidorówkę.
Krem z pieczonych buraków z wiśniami i mlekiem kokosowym
Składniki:
4 duże buraki
4 łyżki oleju koksowego
4 łyżki octu balsamicznego
4 ząbki czosnku
1 duża czerwona cebula
1 szklanka wydrylowanych wiśni
1/2 szklanki wody
600 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
sok z dwóch limonek
pęczek drobno posiekanej kolendry
kilka liści mięty do dekoracji
4 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 200 st. C. Buraki dokładnie umyj i piecz ze skórką w folii z dodatkiem soli i pieprzu oraz łyżki oleju kokosowego i octu balsamicznego. Najlepiej nakłuj je widelcem i piecz godzinę w piekarniku. Po upieczeniu obierz je ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej olej kokosowy i podsmaż drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Dodaj buraki i wymieszaj. Całość zalej mlekiem kokosowym. Dodaj sól, pieprz, wiśnie i gotuj kilka minut, aż składniki się połączą. Na koniec zmiksuj zupę, dodaj sok z limonki. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz dodać wodę. Udekoruj kolendrą, miętą i ziarenkami granatu i skórką z cytryny.