Krem z pieczonych buraków z wiśniami i mlekiem kokosowym

Daria Ładocha przygotowała dania dla osób cierpiących na alergię krzyżową, która polega na występowaniu reakcji alergicznych w jednym czasie na co najmniej dwa alergeny o zbliżonej budowie białkowej.

3

Wiosna to niełatwy czas dla alergików. Zatkany nos, ból głowy i wieczny katar potrafią skutecznie utrudniać życie. Zmiana diety potrafi w niewielkim stopniu poprawić nasze samopoczucie. Daria Ładocha przygotowała dania dla osób cierpiących na alergię krzyżową, która polega na występowaniu reakcji alergicznych w jednym czasie na co najmniej dwa alergeny o zbliżonej budowie białkowej. Jednym z najpopularniejszych alergenów są pomidory. Blogerka kulinarna podała przepis na krem z buraków, który doskonale zastąpi popularną pomidorówkę.

Krem z pieczonych buraków z wiśniami i mlekiem kokosowym

Składniki:
4 duże buraki
4 łyżki oleju koksowego
4 łyżki octu balsamicznego
4 ząbki czosnku
1 duża czerwona cebula
1 szklanka wydrylowanych wiśni
1/2 szklanki wody
600 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
sok z dwóch limonek
pęczek drobno posiekanej kolendry
kilka liści mięty do dekoracji
4 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 200 st. C. Buraki dokładnie umyj i piecz ze skórką w folii z dodatkiem soli i pieprzu oraz łyżki oleju kokosowego i octu balsamicznego. Najlepiej nakłuj je widelcem i piecz godzinę w piekarniku. Po upieczeniu obierz je ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej olej kokosowy i podsmaż drobno posiekany czosnek oraz cebulę. Dodaj buraki i wymieszaj. Całość zalej mlekiem kokosowym. Dodaj sól, pieprz, wiśnie i gotuj kilka minut, aż składniki się połączą. Na koniec zmiksuj zupę, dodaj sok z limonki. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, możesz dodać wodę. Udekoruj kolendrą, miętą i ziarenkami granatu i skórką z cytryny.

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok