Krakowski obwarzanek. Czego o nim nie wiemy?

Zarówno mieszkańcy, jak i turyści doskonale wiedzą, że obwarzanek kojarzy się z Krakowem. Nic dziwnego, w końcu to jeden z tych produktów, które są typowe dla tego miasta. Obwarzanki możemy kupić w piekarniach, ale na ulicach znajdują się też stoiska, w których sprzedawane są te wypieki. Dlaczego krakowski obwarzanek jest taki popularny i czym się charakteryzuje? Oto garść przydatnych informacji!

Krakowskie obwarzanki były wytwarzane już wiele lat temu
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Specjalna receptura, która gwarantuje niepowtarzalny smak

Wypiek ten zawdzięcza swój wyjątkowy smak specjalnej recepturze. Do stworzenia tradycyjnego obwarzanka niezbędne są określone produkty. O czym mowa? Mąka pszenna (można użyć do 30 proc. mąki żytniej), cukier, tłuszcz, drożdże, sól i woda.

Obraz
© Archiwum prywatne

No dobrze, ale w jaki właściwie sposób wytwarzany jest uwielbiany przez nas obwarzanek? Na początku wyrabia się ciasto i pozostawia do wyrośnięcia. Później dzielone jest na małe kawałki, z których formowane są podłużne walce. Skręca się je ze sobą i ponownie odstawia do wyrośnięcia. Następnie zanurza się na chwilę we wrzątku i "obgotowuje" do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Proces ten nazywany jest obwarzaniem - stąd też nazwa wypieku! Po tym obwarzanki posypywane są makiem, solą, sezamem lub innymi dodatkami. Piecze się je do momentu, aż się zarumienią. Złociste i jeszcze ciepłe trafiają na sklepowe półki - kilka godzin po wypieku smakują naprawdę doskonale!

Obwarzanek krakowski. Z czym to się je?

Większość z nas zajada się obwarzankami solo. Przekąska albo drugie śniadanie - często właśnie tak je traktujemy. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że z powodzeniem można nimi zastąpić tradycyjne pieczywo. Świeże obwarzanki z masłem - to smak, który przypadnie do gustu chyba wszystkim bez wyjątku. Oczywiście można też położyć na nie ser, szynkę oraz warzywa – to doskonała alternatywa dla zwykłych kanapek. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości, to możecie wykorzystać obwarzanki jako przystawkę. Serwujcie je w wersji wytrawnej albo też "na słodko" w zestawie z dżemem albo konfiturami.

Zobacz też: Pieczywo na śniadanie. Zobacz, jakie wybierać

Historia obwarzanka kołem się toczy

Jeśli chodzi o krakowskie obwarzanki, to wytwarzane były już wiele lat temu. Początkowo mogły być produkowane przez piekarzy w wyznaczonych cechach, tylko w okresie wielkiego postu. Od XIX do połowy XX wieku sprzedawano je na ulicach – podobnie jak teraz, jednak prosto z wiklinowych koszy!

Wiecie, że szacunkowo, każdego powszedniego dnia, w okolicach Rynku, sprzedaje się blisko 150 tysięcy sztuk obwarzanków? Warto zdawać sobie też sprawę z tego, że 30 października 2010 roku obwarzanek krakowski został wpisany do rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Takim znakiem mogą być opatrzone wyłącznie obwarzanki wypiekane w granicach administracyjnych Krakowa i powiatów: krakowskiego oraz wielickiego. Jeśli więc dobry, prawdziwy i tradycyjny obwarzanek – to tylko w okolicach Krakowa.

Obraz
© Archiwum prywatne

Jeśli do tej pory nie próbowaliście tego wypieku to najwyższy czas nadrobić zaległości. W Krakowie, zwłaszcza w okolicach centrum, nie sposób nie natknąć się na sprzedawców, którzy zaoferują wam pyszne, chrupiące obwarzanki! Warto też wiedzieć, że obwarzanek "dorobił się" swojego muzeum. Jest ono zlokalizowane tuż obok Kleparza. Możecie tam, pod okiem fachowców, samodzielnie wytworzyć obwarzanka.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał