Kotlety jaglano-ziemniaczane
Temat kotletów ziemniaczanych nigdy nie ulega wyczerpaniu. Niejednokrotnie myślałem, że nic nie jest mnie w stanie już zaskoczyć w tej kwestii. Okazuje się jednak, że kotlety ziemniaczane niejedno imię mają w regionach. W czasach pruskich ziemniaki były podstawą wyżywienia na obecnych terenach Warmii i Mazur. Kasza również odgrywała dużą rolę w życiu codziennym. Najpopularniejsza była hreczka, czyli kasza gryczana, ale bliskość Kurpi dawała również możliwości nabywania prosa lub kaszy jaglanej. Łączono ugotowane ziemniaki z jagłami. Dodawano siekane zioła, smażoną cebulę i skwarki. Formowano kotlety, które smażono na blachach smarowanych słoniną. Kotlety podawano z sosem z leśnych grzybów.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 200 g kaszy jaglanej
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
- Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę i wystudzić.
- Kaszę przepłukać 3 razy gorącą wodą. Wsypać do garnka, wlać 380 ml wody (1 1/2 szklanki) i dodać szczyptę soli.
- Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Wystudzić.
- W misce wymieszać dokładnie na jednolitą masę ziemniaki, kaszę, drobno posiekaną natkę pietruszki i mąkę ziemniaczaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Podawać z dużą ilością sosu grzybowego.
Przepis pochodzi z książki Pawła Ochmana "Kasze w kuchni roślinnej regionalnej"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze