Trwa ładowanie...
d18m55u
31-03-2022 11:19

Kotlety jaglano-ziemniaczane

Przepis

Temat kotletów ziemniaczanych nigdy nie ulega wyczerpaniu. Niejednokrotnie myślałem, że nic nie jest mnie w stanie już zaskoczyć w tej kwestii. Okazuje się jednak, że kotlety ziemniaczane niejedno imię mają w regionach. W czasach pruskich ziemniaki były podstawą wyżywienia na obecnych terenach Warmii i Mazur. Kasza również odgrywała dużą rolę w życiu codziennym. Najpopularniejsza była hreczka, czyli kasza gryczana, ale bliskość Kurpi dawała również możliwości nabywania prosa lub kaszy jaglanej. Łączono ugotowane ziemniaki z jagłami. Dodawano siekane zioła, smażoną cebulę i skwarki. Formowano kotlety, które smażono na blachach smarowanych słoniną. Kotlety podawano z sosem z leśnych grzybów.

d18m55u
2.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Kasze
Źródło: Kasze, fot: Picasa
Składniki
Przepis
  • Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę i wystudzić.
  • Kaszę przepłukać 3 razy gorącą wodą. Wsypać do garnka, wlać 380 ml wody (1 1/2 szklanki) i dodać szczyptę soli.
  • Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Wystudzić.
  • W misce wymieszać dokładnie na jednolitą masę ziemniaki, kaszę, drobno posiekaną natkę pietruszki i mąkę ziemniaczaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Podawać z dużą ilością sosu grzybowego.

Przepis pochodzi z książki Pawła Ochmana "Kasze w kuchni roślinnej regionalnej"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Kotlety jaglano-ziemniaczane
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d18m55u
d18m55u
d18m55u
d18m55u
Więcej tematów
d18m55u