Konkurencja dla jajecznicy i jajka na miękko. Pyszne śniadanie z piekarnika
Znudziły ci się jajka na miękko, sadzone i tradycyjna jajecznica? Przygotuj na śniadanie cloud egg, czyli jajko chmurkę. Smakuje zarówno w towarzystwie duszonych kurek, szparagów czy świeżych pomidorów, ale także na słodko - z odrobiną cukru i dodatkiem sezonowych owoców. Przepis jest banalny.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 4 jajka
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2-3 plasterki szynki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pierz
- 4 kromki pieczywa
Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Nakładaj równe porcje piany na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki zrób niewielkie wgłębienia na żółtka i wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 5-8 min. Kiedy białko zacznie się rumienić, wyjmij je i nałóż do wgłębień ser, pokrojoną szynkę i żółtka, a następnie ponownie wstaw do piekarnika na kilka minut, aż żółtko się zetnie. Przed podaniem posyp szczypiorkiem. Cloud eggs podawaj z pieczywem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze