Kolendra - kochasz czy nienawidzisz? Warto ją jeść

Kolendra to niepozorna roślina, którą znamy głównie z zastosowania w kuchniach azjatyckich. Kochamy ją lub nienawidzimy. Myślimy, że jest tylko dodatkiem wypełniającym gorącą miskę zupy Pho czy wietnamską kanapkę Banh mi. Nic bardziej mylnego. Kolendra posiada znaczące właściwości smakowe i zdrowotne.

Kolendra - kochasz czy nienawidzisz? Warto ją jeść
Źródło zdjęć: © Istock

Kolendra siewna, o której mowa, pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu i basenu Morza Śródziemnego. Obecnie uprawia się ją w Chinach, Indiach, Pakistanie, Gruzji, Rosji, Argentynie, Europie Środkowej, Maroko, Etiopii i Syrii. W Polsce uprawiana jest w hodowlach i występuje też w stanie dzikim.

Natomiast kolendra uprawiana w Azji Południowo-Wschodniej i Azji Południowej - Persicaria odorata, zwana wietnamską, rośnie tylko w tamtejszym klimacie i różni się od tej siewnej smakiem - ma lekko słodki cytrynowy i pikantny smak. Można ja uprawiać w warunkach domowych w doniczkach.

W medycynie naturalnej i w kuchni używa się, oprócz świeżych roślin, także nasiona kolendry.

Zobacz też: Kiedy ziemniaki są niebezpieczne dla zdrowia?

Właściwości zdrowotne kolendry

Nasiona kolendry wykorzystuje się jako składnik preparatów i mieszanek na niestrawność i w walce z pasożytami układu jelitowego.

Olejek pozyskiwany z nasion kolendry zawiera linalol, działający rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, poprawiając perystaltykę jelit i uwalnianie nagromadzonych w nich gazów. Poza tym olejek pomaga w zapaleniu błony śluzowej żołądka i w biegunkach.

Liście kolendry natomiast wykorzystywane są w medycynie tradycyjnej jako środek moczopędny i ułatwiający trawienie, ale także zmniejszający pożądanie seksualne. Z tego właśnie powodu buddyjscy mnisi uprawiają ją w swoich ogrodach.

Kolendrę stosuje się przy obniżeniu gorączki, bólach brzucha i niestrawności. Zewnętrznie jako preparat na porost włosów, trądzik, owrzodzenia i rany. Kolendra bowiem ma właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne.

Badania naukowe potwierdzają, że wyciągi z liści kolendry mają właściwości antynowotworowe. Zawierają flawonoidy i olejki eteryczne, betakaroten, witaminy C i E, żelazo i wapń.

Kolendra oczyszcza organizm z metali ciężkich, odtruwa i pomaga na nieświeży oddech.
Olejek z nasion kolendry wietnamskiej wykorzystuje się w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.

Kolendra w kuchni

Kolendrę można dodawać do potraw z owocami morza i rybami, do mięs - drobiu, wieprzowiny, jagnięciny. Bardzo dobrze sprawdza się w sałatkach, w daniach z fasolą, w zupach i gulaszach.

Kolendra jest nieodłącznym składnikiem wietnamskich sajgonek. W Singapurze i Malezji musi znaleźć się w pikantnej zupie z makaronem o nazwie Laksa.

Świeże liście kolendry tracą smak podczas gotowania, dlatego są dodawane przed podaniem. Świetnie nadają się do potraw przyrządzanych metodą stir-fry.

Świeża kolendra doskonale sprawdza się w dressingach, hummusach i salsach. Pysznie komponuje się z daniami z cieciorki, fasoli, soczewicy i jako dodatek do wszelkich rodzajów curry.

Uwaga, świeża kolendra w kuchni to nie tylko liście, ale także łodygi, które są bardziej aromatyczne.

Nasiona kolendry to przede wszystkim kuchnia hinduska. Znajdują się w przyprawach - tandoori masala i garam masala. Dodaje się je również do potraw z ryżem, zup i gulaszy.

Napar regulujący trawienie:
Składniki: 1 łyżeczka nasion kolendry i 1 szklanka wrzącej wody

Przygotowanie: nasiona rozetrzyj w moździerzu, przełóż do kubka i zalej wrzątkiem. Przykryj pokrywką i parz 30 minut. Przecedź i pij 2 razy dziennie przed jedzeniem po pół porcji naparu.

Guacamole:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki świeżej kolendry
  • 1 szalotka
  • 1 papryka jalapeno
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska i oliwa

Przygotowanie: szalotkę, czosnek i kolendrę siekamy. Z jalapeno wyjmujemy pestki i siekamy ją drobno. Awokado obieramy ze skóry i wkładamy do miski, rozdrabniamy owoce widelcem. Polewamy sokiem z limonki, dodajemy pozostałe składniki, solimy i mieszamy. Polewamy oliwą i podajemy jako dodatek do grzanek, jajek, ryb i mięsa.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę