Knedle ze śliwkami. Obiad idealny na koniec lata

Knedle nieodłącznie kojarzą się nam z ostatnimi dniami wakacji, kiedy w sadach i na bazarkach pojawiają się pierwsze śliwki. Sekretem idealnego smaku tego dania są ziemniaki i oczywiście odpowiednie nadzienie. Jak przygotować knedle idealne? W ramach naszego cotygodniowego cyklu "ABC gotowania" odpowiemy na to i inne pytania.

Knedle ze śliwkami to jedne z ulubionych dań Polaków. Równie dobrze smakują z truskawkami lub morelami.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

W czym tkwi sekret knedli idealnych? Odpowiedź jest prosta i na pewno znały ją nasze babcie. Chodzi o ziemniaki. Aby dodać jak najmniej mąki do ciasta, należy wybrać jak najbardziej mączyste ziemniaki, czyli takie, które mają w sobie dużo skrobi. Najlepiej zapytać o to sprzedawcę lub przeprowadzić prosty test. Wystarczy, że przekroisz ziemniaka na pół i złączysz ze sobą połówki. Jeśli się skleją, to znaczy, że te ziemniaki będą idealne do przygotowania ciasta na knedle. Ziemniaki warto ugotować w łupinkach, wówczas wchłoną mniej wody i nie będziemy musieli dosypywać dużej ilości mąki do ciasta.

Zobacz także wideo: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

Niezbędnym elementem knedli są owoce. Najczęściej wybieramy śliwki, najlepiej węgierki, bo są małe i przepyszne. Ale truskawki i morele też świetnie się do tego nadają. Należy je dokładnie umyć i usunąć z nich pestki.

Przepis na knedle ze śliwkami

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • odrobina soli,
  • cukier,
  • kwaśna śmietana, bułka tarta lub cukier do podania.

Przygotowanie:
Dokładnie umyte i oczyszczone ziemniaki ugotuj w mundurkach, a do wody dodaj odrobinę soli. Kiedy ziemniaki się gotują, umyj śliwki, osusz je i usuń pestki. Wsyp owoce do miski, posyp bułką tartą, cukrem i dokładnie wymieszaj. Bułka tarta wchłonie nadmiar soku ze śliwek, a cukier sprawi, że nie będziesz musiał dosładzać ciasta.

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę – będą lekkie i puszyste. Następnie dodaj wymieszaną ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz jajka i odrobinę soli. Zagnieć ciasto. Zacznij formować placki. Jeśli ciasto bardzo klei się do dłoni, delikatnie oprósz je mąką. Na środku każdego placuszka połóż śliwkę, zamknij ją w cieście i uformuj kulkę. Ważne, żeby dokładnie zalepić wszystkie dziurki, bo w przeciwnym razie woda dostanie się do środka. Tak ulepione knedle ugotuj w wodzie z odrobiną soli. Kiedy kulki wypłyną na powierzchnię, odczekaj 3-4 minuty i wyjmij je łyżką cedzakową.
Knedle podawaj z kwaśną śmietaną, bułką tartą lub cukrem. Świetnie smakują także z cynamonem lub miodem. Smacznego!

Polecamy także wideo: Właściwości suszonych śliwek

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca