Knedle ze śliwkami. Obiad idealny na koniec lata

Knedle nieodłącznie kojarzą się nam z ostatnimi dniami wakacji, kiedy w sadach i na bazarkach pojawiają się pierwsze śliwki. Sekretem idealnego smaku tego dania są ziemniaki i oczywiście odpowiednie nadzienie. Jak przygotować knedle idealne? W ramach naszego cotygodniowego cyklu "ABC gotowania" odpowiemy na to i inne pytania.

Knedle ze śliwkami to jedne z ulubionych dań Polaków. Równie dobrze smakują z truskawkami lub morelami.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

W czym tkwi sekret knedli idealnych? Odpowiedź jest prosta i na pewno znały ją nasze babcie. Chodzi o ziemniaki. Aby dodać jak najmniej mąki do ciasta, należy wybrać jak najbardziej mączyste ziemniaki, czyli takie, które mają w sobie dużo skrobi. Najlepiej zapytać o to sprzedawcę lub przeprowadzić prosty test. Wystarczy, że przekroisz ziemniaka na pół i złączysz ze sobą połówki. Jeśli się skleją, to znaczy, że te ziemniaki będą idealne do przygotowania ciasta na knedle. Ziemniaki warto ugotować w łupinkach, wówczas wchłoną mniej wody i nie będziemy musieli dosypywać dużej ilości mąki do ciasta.

Zobacz także wideo: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

Niezbędnym elementem knedli są owoce. Najczęściej wybieramy śliwki, najlepiej węgierki, bo są małe i przepyszne. Ale truskawki i morele też świetnie się do tego nadają. Należy je dokładnie umyć i usunąć z nich pestki.

Przepis na knedle ze śliwkami

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • odrobina soli,
  • cukier,
  • kwaśna śmietana, bułka tarta lub cukier do podania.

Przygotowanie:
Dokładnie umyte i oczyszczone ziemniaki ugotuj w mundurkach, a do wody dodaj odrobinę soli. Kiedy ziemniaki się gotują, umyj śliwki, osusz je i usuń pestki. Wsyp owoce do miski, posyp bułką tartą, cukrem i dokładnie wymieszaj. Bułka tarta wchłonie nadmiar soku ze śliwek, a cukier sprawi, że nie będziesz musiał dosładzać ciasta.

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę – będą lekkie i puszyste. Następnie dodaj wymieszaną ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz jajka i odrobinę soli. Zagnieć ciasto. Zacznij formować placki. Jeśli ciasto bardzo klei się do dłoni, delikatnie oprósz je mąką. Na środku każdego placuszka połóż śliwkę, zamknij ją w cieście i uformuj kulkę. Ważne, żeby dokładnie zalepić wszystkie dziurki, bo w przeciwnym razie woda dostanie się do środka. Tak ulepione knedle ugotuj w wodzie z odrobiną soli. Kiedy kulki wypłyną na powierzchnię, odczekaj 3-4 minuty i wyjmij je łyżką cedzakową.
Knedle podawaj z kwaśną śmietaną, bułką tartą lub cukrem. Świetnie smakują także z cynamonem lub miodem. Smacznego!

Polecamy także wideo: Właściwości suszonych śliwek

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać