Kiszone pomidory z koperkiem. Pyszny smak jesieni zamknięty w słoiku
Kiszone ogórki czy kapusta to już klasyk, ale w słoiczku można zamknąć o wiele więcej warzyw i owoców. W myśl zasady – kisić można wszystko, mamy dla was przepis na kiszone pomidory. Będą idealnym dodatkiem do obiadu, kiedy o pysznych, polskich pomidorach będziemy mogli tylko pomarzyć.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 3 kg pomidorów (jak najmniejszych),
- 10 ząbków czosnku,
- korzeń chrzanu,
- koper,
- woda (ok. 1,5-2 l przefiltrowanej lub przegotowanej kranówki)
- 3-4 łyżki niejodowanej soli kamiennej.
- 1-2 ziarenka ziela angielskiego do każdego słoika (w zależności od jego rozmiarów).
Przepis
Pomidory oraz koper umyj i osusz. Ząbki czosnku obierz z łupinek, a korzeń chrzanu obierz i potnij na mniejsze kawałki. Do wyparzonych słoików powkładaj po równo wszystkie składniki i poukładaj w każdym ciasno pomidory, ale uważaj, żeby ich nie zgnieść. Przygotuj zalewę. Zagotuj wodę, dodaj sól i tak przygotowaną marynatą zalej pomidory po same szyjki słoików. Zakręć je i odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce, a potem możesz przenieść je do piwnicy czy spiżarni. Kiszone pomidory będą idealnie smakować jako dodatek do mięs, kanapek lub sałatek.