Kawa na dobry początek dnia

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Oryginalne dodatki do kawy

Obraz
© 123RF

Kawa z mlekiem, mała czarna, cappuccino. Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez kubka czy filiżanki tego aromatycznego napoju. Ale nie jest to jedyny wybór. Jeśli mamy trochę więcej czasu, warto poświęcić go na przygotowanie kawy w inny sposób. Oto kilka naszych propozycji na dodatki do kawy, które wzbogacą nie tylko smak i aromat tego kultowego napoju, ale też poprawią nasze samopoczucie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Wanilia

Obraz
© 123RF

Egzotyczna wanilia jest idealnym uzupełnieniem równie egzotycznej kawy. Delikatny zapach wydobytego ze strączków miąższu świetnie komponuje się zarówno z czarną kawą, jak i kawą z mlekiem. Najprostszym sposobem na przygotowania waniliowej kawy jest dodanie ziaren do gorącego napoju. Możemy również zagotować mleko z wanilią i wlać je do czarnej kawy. Najlepiej jednak będzie zagotować małą ilość wody z cukrem, dołożyć wanilię, chwilę gotować, wlać taki syrop do filiżanki i zalać kawą.

/ 6Cynamon

Obraz
© 123RF

Cynamon to kolejna z tropikalnych przypraw, świetnie komponujących się z kawą. Najlepszy jest cynamon w laskach, ale możemy wykorzystać także ten mielony. Kawa cynamonowa poprawia krążenie i, podobno, działa jak afrodyzjak. Przygotowanie nie jest trudne: parzymy kawę w kawiarce lub, jeśli używamy rozpuszczalnej, wsypujemy dwie łyżeczki takiej kawy do filiżanki i zalewamy wrzątkiem. W małym garnuszku gotujemy mleko z cynamonem. Dodajemy je do kawy, a na wierzchu posypujemy mielonym cynamonem. Możemy również dodać trochę gorzkiego kakao.

/ 6Kardamon

Obraz
© 123RF

Gdy odwiedzamy kraje Bliskiego Wschodu czy północnej Afryki, prawie wszędzie towarzyszy nam zapach kawy z bardzo specyficznym dodatkiem: kardamonem. To przyprawa bardzo aromatyczna i trochę ostra w smaku. Istnieje kilka odmian kardamonu, najczęściej używa się czarnego i zielonego. Jako dodatek do kawy najbardziej popularny jest zielony. Kardamon jest bardzo intensywny, więc należy go używać z umiarem. Tradycyjną kawę po arabsku gotuje się w specjalnych naczyniach, przypominających dzbanek z długą rączką. Na dno sypiemy kilka łyżek kawy, sporo cukru i szczyptę kardamonu. Wlewamy wodę i gotujemy kilka minut od zawrzenia. Można również dodać trochę kardamonu do kawy rozpuszczalnej. Jednak to już nie będzie to.

/ 6Pomarańcza

Obraz
© Shutterstock.com

Cytrusy, a przede wszystkim pomarańcze z kawą tworzą obłędne w smaku połączenie. Kawa z pomarańczą jesienią lub zimą bardzo rozgrzewa. Przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy dzbanek kawy, kilka plasterków sparzonej pomarańczy, otarta skórka z pomarańczy i trochę czekolady. Na dno filiżanki kładziemy pomarańczę, wlewamy kawę, ewentualnie słodzimy do smaku i posypujemy skórką i startą czekoladą. Możemy również dodać trochę likieru pomarańczowego, ale nie jest to propozycja na początek dnia.

/ 6 Ostra papryka

Obraz
© Shutterstock.com

Kawa z ostrymi przyprawami działa nie tylko pobudzająco, ale również odchudzająco, bo wspomaga przemianę materii. To, że do czekolady pasuje smakiem ostra papryczka chili, wie każdy, kto choć trochę orientuje się w tematach kulinarnych. Ale chili pasuje też do kawy. Możemy wykorzystać chili w płatkach, choć najlepsza jest świeża. Najpierw musimy zaparzyć mocną kawę, słodzimy ją i dodajemy przekrojoną na pół chili (w zależności od własnych upodobań usuwamy wcześniej nasiona lub nie). Taki napój o poranku, odgoni od nas wszelką senność!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości