Oryginalne dodatki do kawy
Kawa z mlekiem, mała czarna, cappuccino. Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez kubka czy filiżanki tego aromatycznego napoju. Ale nie jest to jedyny wybór. Jeśli mamy trochę więcej czasu, warto poświęcić go na przygotowanie kawy w inny sposób. Oto kilka naszych propozycji na dodatki do kawy, które wzbogacą nie tylko smak i aromat tego kultowego napoju, ale też poprawią nasze samopoczucie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Wanilia
Egzotyczna wanilia jest idealnym uzupełnieniem równie egzotycznej kawy. Delikatny zapach wydobytego ze strączków miąższu świetnie komponuje się zarówno z czarną kawą, jak i kawą z mlekiem. Najprostszym sposobem na przygotowania waniliowej kawy jest dodanie ziaren do gorącego napoju. Możemy również zagotować mleko z wanilią i wlać je do czarnej kawy. Najlepiej jednak będzie zagotować małą ilość wody z cukrem, dołożyć wanilię, chwilę gotować, wlać taki syrop do filiżanki i zalać kawą.
Cynamon
Cynamon to kolejna z tropikalnych przypraw, świetnie komponujących się z kawą. Najlepszy jest cynamon w laskach, ale możemy wykorzystać także ten mielony. Kawa cynamonowa poprawia krążenie i, podobno, działa jak afrodyzjak. Przygotowanie nie jest trudne: parzymy kawę w kawiarce lub, jeśli używamy rozpuszczalnej, wsypujemy dwie łyżeczki takiej kawy do filiżanki i zalewamy wrzątkiem. W małym garnuszku gotujemy mleko z cynamonem. Dodajemy je do kawy, a na wierzchu posypujemy mielonym cynamonem. Możemy również dodać trochę gorzkiego kakao.
Kardamon
Gdy odwiedzamy kraje Bliskiego Wschodu czy północnej Afryki, prawie wszędzie towarzyszy nam zapach kawy z bardzo specyficznym dodatkiem: kardamonem. To przyprawa bardzo aromatyczna i trochę ostra w smaku. Istnieje kilka odmian kardamonu, najczęściej używa się czarnego i zielonego. Jako dodatek do kawy najbardziej popularny jest zielony. Kardamon jest bardzo intensywny, więc należy go używać z umiarem. Tradycyjną kawę po arabsku gotuje się w specjalnych naczyniach, przypominających dzbanek z długą rączką. Na dno sypiemy kilka łyżek kawy, sporo cukru i szczyptę kardamonu. Wlewamy wodę i gotujemy kilka minut od zawrzenia. Można również dodać trochę kardamonu do kawy rozpuszczalnej. Jednak to już nie będzie to.
Pomarańcza
Cytrusy, a przede wszystkim pomarańcze z kawą tworzą obłędne w smaku połączenie. Kawa z pomarańczą jesienią lub zimą bardzo rozgrzewa. Przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy dzbanek kawy, kilka plasterków sparzonej pomarańczy, otarta skórka z pomarańczy i trochę czekolady. Na dno filiżanki kładziemy pomarańczę, wlewamy kawę, ewentualnie słodzimy do smaku i posypujemy skórką i startą czekoladą. Możemy również dodać trochę likieru pomarańczowego, ale nie jest to propozycja na początek dnia.
Ostra papryka
Kawa z ostrymi przyprawami działa nie tylko pobudzająco, ale również odchudzająco, bo wspomaga przemianę materii. To, że do czekolady pasuje smakiem ostra papryczka chili, wie każdy, kto choć trochę orientuje się w tematach kulinarnych. Ale chili pasuje też do kawy. Możemy wykorzystać chili w płatkach, choć najlepsza jest świeża. Najpierw musimy zaparzyć mocną kawę, słodzimy ją i dodajemy przekrojoną na pół chili (w zależności od własnych upodobań usuwamy wcześniej nasiona lub nie). Taki napój o poranku, odgoni od nas wszelką senność!