Kanapka kebab gyros
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- udko kurczaka (gotowane, idealne z wywaru lub rosołu)
- 3 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki przyprawy curry
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta soli
- 2 pełne łyżki sosu kebab gyros ostry
- kilka plasterków pomidora
- kilka plasterków cebuli czerwonej
- masło (do posmarowania bułki)
- bułka pita
Przygotować marynatę mieszając ze sobą wszystkie składniki: oliwę, curry, paprykę, sól i sos kebab gyros ostry.
Mięso z udka kurczaka pokroić na większe kawałki. Wymieszać z przygotowaną marynatą i odstawić na około pół godziny. Następnie zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
Bułkę przekroić na pół, posmarować delikatnie masłem (od środka) i ugrillować w grillu elektrycznym (średni ogień, góra-dół).
W środek ugrillowanej bułki ułożyć upieczone mięso, pomidor, cebulę i polać dodatkowo sosem kebab gyros. Podawać ciepłe.
Przepis dodał użytkownik Kobi
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze